Ukidanje nadzirane nezavisnosti neće se odraziti na severu

Krstimir Pantić

Ukidanje nadzirane nezavisnosti neće se odraziti na severu

Politika -
Njihov odlazak s Kosmeta ne znači ništa, oni ništa nisu uradili da poprave položaj Srba koji žive u pokrajini, već su isključivo radili u interesu Albanaca i na građenju još jedne albanske države na Balkanu, rekako je predsednik opštine Kosovska Mitrovica

KOSOVSKA MITROVICA - Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je danas da ukidanje nadgledane nezavisnosti Kosova neće ništa bitno promeniti na terenu, naročito ne na severu Kosova, dok Oliver Ivanović smatra da će se to negativno odraziti na Srbe u enklavama.

Pantić je kazao da Međunarodna civilna kancelarija (ICO) kojom je rukovodio Piter Fejt nikada nije bila prihvaćena od Vlade Srbije, predstavnika Srba sa severa Kosova, ali ni od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. On je rekao da je osnovni zadatak ICO bio sprovođenje plana Marija Ahtisarija, koji, takođe, nije prihvaćen u UN, i zaokruživanje kosovske nezavisnosti.

"Iz tog razloga njihov odlazak sa Kosova i Metohije ne znači ništa, oni ništa nisu uradili da poprave položaj Srba koji žive u pokrajini, već su isključivo radili u interesu Albanaca i na građenju još jedne albanske države na Balkanu", rekao je Pantić.

Povodom za danas najavljenog ukidanja nadzirane nezavisnosti Kosova, bivši zvaničnik Ministarstva za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da Srbi nezavisnost ne priznaju, ali da oni koji žive u teškim uslovima, izolovani u enklavama moraju da žive sa činjenicom da na to ne mogu da utiču.

"Međunarodna misija koja ovim činom odlazi mnogo će više nedostajati Srbima koji žive južno od reke Ibar, jer tamo su uz UNMIK, Kfor i Euleks eventualno mogli i ovoj misiji da se obrate za pomoć, rekao je on. U ovakvim uslovima, gde imamo jednu misiju manje, to znači da će utoliko njihov život biti teži, rekao je Ivanović, dodajući da što se tiče Srba na severu njima ta misija ni jednog trenutka nije predstavljala sagovornika, tako da se ovaj proces na sever Kosova neće ni na koji način odraziti.

Ipak, rekao je Ivanović na ovaj način kosovske institucije dobijaju u potpunosti odrešene ruke, ističući da misli da će biti smanjen uticaj međunarodne zajednice i da će Priština tu svoju slobodu u delovanuju upotrebiti za na njih najbolji način.

"To nije dobro za Srbe i rekao bih da posle 13 godina možemo konstatovati da sa Albancima nismo uspeli da se sretnemo u zatvorebnom prostoru i da konstruktivno sarađujemo. Iz tog razloga mislim da će ovo (ukidanje nadzirane nezavisnosti) biti šteta i velika opasnost, mislim da su ona prava koja su garantovana na papiru dovedena u pitanje", rekao je on.

Ivanović je zaključio da se do sada nismo mogli osloniti na svest Albanaca u kosovskim institucijama, da se ta situacija neće promeniti nabolje u buduće, naprotiv da će doći do pogoršanja u primeni čak i onoga što je čvrsto zagarantovano njihovim ustavom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track