DEBAKL: Poraz DPS u Podgorici najavljuje definitivni kraj Milove ere u Crnoj Gori!
Foto: Shutterstock, Printscreen/Youtube, Nemanja Nikolić, EPA Igor Kupljenik

kraj đukanovića u CG?

DEBAKL: Poraz DPS u Podgorici najavljuje definitivni kraj Milove ere u Crnoj Gori!

Politika -

Milo Đukanović je sa svojim DPS nakon 24 godine prvi put izgubio vlast u Podgorici, ali i još u 10 od ukupno 14 crnogorskih opština na kojima su se u nedelju održavali lokalni izbori. Analitičari ocenjuju da je ovo znak konačnog Đukanovićevog pada u Crnoj Gori.

Izgubio većinu opština Naime, koalicije okupljene oko Đukanovićevog DPS izgubile su ne samo u Podgorici, u kojoj živi 190.000 građana, što je trećina crnogorskog stanovništva, već su ostali i bez vlasti u opštinama u kojima su do juče dominirali: Pljevljima, Kolašinu, Žabljaku, Danilovgradu...

Pokret Evropa sad, koji vode Jakov Milatović, za koga se najavljuje da će biti novi gradonačelnik Podgorice, i Milojko Spajić imaju 21,7 odsto glasova, koalicija oko Demokratskog fronta (DF) osvojila je 18,2 odsto, koalicija Može Podgorica, ovo je naš grad tehničkog premijera Dritana Abazovića 6,4 odsto, Idemo, ljudi 10,6 odsto i SNP 2,8 odsto glasova. Partije opozicije već su najavile da će zajednički formirati vlast u Podgorici, što znači da će imati ukupno 34 mandata, dok DPS 24.

Jedan od čelnika DF Andrija Mandić rekao je da je "sa DPS u Crnoj Gori završeno", dok je lider Nebojša Medojević za Kurir TV kazao da je prvi i najvažniji pokazatelj ovih izbora da podrška DPS nastavlja drastično da pada u celoj zemlji.

Bez antisrpske politike Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije i savetnik potpredsednika vlade Crne Gore Vladimir Pavićević kazao je za Kurir da je Đukanovićev gubitak na ovim izborima deo procesa potpunog razvlašćivanja DPS u celoj zemlji, a da će rezultat svega biti "nestanak antisrpske politike u Crnoj Gori".

- Milo je očekivano izgubio i Podgoricu i veliki broj opština u zemlji. Taj proces je počeo onom velikom avgustovskom pobedom iz 2020. godine. A finale razvlašćivanja Milovog DPS će biti na proleće iduće godine, kada ćemo izabrati novog predsednika, a Mila poslati u političku penziju. Đukanovićev politički pad donosi jednu vrstu normalizacije političkih prilika u Crnoj Gori. Nestaju antisrpski sentimenti na kojima je poslednje dve decenije temeljio svoju politiku i stvaraju se uslovi za premošćivanje crnogorskih podela koje je svojim delanjem Milo kontinuirano produbljivao. Element te normalizacije je i unapređivanje odnosa Crne Gore i Srbije. Te formalne političke odnose ćemo da dovedemo na nivo koji u svojoj komunikaciji građani dve države već imaju kao izuzetne, bratske i prijateljske odnose - kazao je Pavićević.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track