Riker: SAD podržava Kosovo na putu u EU i NATO

Riker: SAD podržava Kosovo na putu u EU i NATO

Politika -
SADu potpunosti podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i njen put ka integracijama u EU i NATO.

PRIŠTINA - Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker ocenio je da Srbija i Kosovo imaju budućnost u evropskim integracijama, da je bitno da se dijalog nastavi.Riker je, na konferenciji za štampu povodom okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova, a posle razgovora s premijerom Hašimom Tačijem, kazao da veruje da Srbija i Kosovo imaju budućnost u evropskim integracijama.Riker se založio za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i naglasio da je dijalog od suštinskog značaja. On je podvukao da će SAD nastaviti da pružaju snažnu podršku dijalogu, o čemu će razgovarati i u Briselu gde će se uputiti posle Prištine. Govoreći o ukidanju nadgledane nezavisnosti Riker je čestitao građanima Kosova i poželeo im puno sreće na daljem putu, dodajući da je ova odluka potvrda dostignuća Kosova.

SAD, prema njegovim rečima, u potpunosti podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i njen put ka integracijama u EU i NATO.

"Okončanje nadgledane označava ono što medjunarodna zajednica očekivala od Kosova, ali nije kraj naših očekivanja i pomoći", poručio je američki zvaničnik izrazivši nadu da će demokratija na Kosovu nasztaviti da se razvija. On je dodao da Kosovo mora da se skoncentriše na nove teže reforme. To su, kako je kazao, novi izazovi i novo poglavlje u jkojem će SAD podržati Prištinu u jačanju ekonomijie, privatnog sektora, vladavine prava. "SAD su ponosni partner Kosova dok čini prve korake kao potpuno nezavisna država", zaključio je Riker.

Kosovski premijer ocenio je da je danas istorijski dan za Kosovo, zahvalivši ujedno posebno Sjedinjenim državama na podršci dobijenoj u prošlosti. Tači je kazao da je sa Rikerom razgovarao i o primeni Ahtisarijevog plana, što je bio uslov za okončanje nadgledane nezavisnosti, rekavši da su prištinske vlasti radile i da će raditi na uključenju svih zajednica na Kosovu, kao i na uspostavljanju vlasti na celoj teritoriji. Istovremeno je kazao da se Priština zalaže za dobre odnose sa svim susedima "uključujući i Srbiju". Kada je reč o budućnosti Kosova, Tači je ocenio da će se Priština suočavati sa novim izazovima, koji neće biti laki, ali da je bitno da se Kosovo konsolidovalo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track