RUSKI AMBASADOR BOCAN-HARČENKO: Nema trgovine Kosovo za Donbas
Foto: Kurir televizija

Rusija ceni što rukovodstvo Srbije ne podleže drskim provokacijama

RUSKI AMBASADOR BOCAN-HARČENKO: Nema trgovine Kosovo za Donbas

Politika -

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da navodi zapadnih analitičara da će Moskva trgovati Kosovom i Metohijom u zamenu za Donbas i druge teritorije nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

- Nema i ne može biti govora ni o kakvoj ‘trgovini - poručio je ruski ambasador.

Bocan-Harčenko je, u intervjuu za „Politiku“, istakao da je stav Rusije po pitanju Kosova i Metohije principijelan i dosledan, nezavisan od konjunkture.

- Zalažemo se za postizanje održivog, uzajamno prihvatljivog rešenja od strane Beograda i Prištine, u međunarodnopravnim koordinatama, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Takvo rešenje treba da odgovara interesima Beograda i srpskog naroda i da bude odobreno u SB UN. Nastavićemo prisnu koordinaciju sa Beogradom u zaštiti zakonitih prava Srbije u odnosu na pokrajinu Kosovo i Metohiju - rekao je Bocan-Harčenko.

Upitan zašto se Rusija poziva na presedan Kosova i Metohije u kontekstu specijalne vojne operacije u Ukrajini, Bocan-Harčenko je ukazao na suštinske razlike između situacije u Donbasu i „slučaja Kosova” koje su, kako je kazao, očigledne.

- Kada je Priština 2008. jednostrano proglasila tzv. nezavisnost, bezbednost kosovskih Albanaca nije bila ugrožena. Stanovništvo Donbasa je osam godina bilo podvrgnuto genocidu od strane kijevskog režima. Ako se vratimo u 1999. godinu, od prvih dana varvarske agresije NATO-a na Jugoslaviju, civilna infrastruktura je neselektivno uništavana, uključujući i korišćenjem municije sa osiromašenim uranijumom - naveo je Bocan-Harčenko.

Što se Kosova i Metohije tiče, predsednik Rusije Vladimir Putin opravdano navodi ovaj primer kao najjasniji dokaz licemerja i „dvostrukih standarda” Zapada, dodao je on.

Bocan-Harčenko je, povodom sve većih pritisaka na Srbiju da uvede sankcije Rusiji i pretnji „teškom batinom“, rekao da na Zapadu direktno poručuju da će Srbija navodno skupo platiti ako ne bude sledila agresivni rusofobni kurs Vašingtona i Brisela.

On je istakao da Rusija visoko ceni što rukovodstvo Srbije ne podleže drskim provokacijama i čvrsto i hrabro se odupire najjačim spoljnim pritiscima.

- Smatramo da su pretnje i ucene kontraproduktivne, a u odnosu na Srbiju besperspektivne. Štaviše – u našem viđenju etike i morala – ponižavajuće su za stranu koja pribegava takvim metodama. Ona, očigledno, ne može da ponudi ništa intelektualnije. Zapad nikada nije razumeo Srbiju, niti karakter srpskog naroda - kazao je Bocan-Harčenko.

Kurir.rs/Politika/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track