VRHOVNI KOMANDANT NA MANEVRIMA 2022! O dronu: Zar da pustimo da nam špijuniraju kasarne! Nisu bili tamo da skupljaju sličice
Foto: Kurir

Vatrena obuka rezervista na pasuljanskim livadama

VRHOVNI KOMANDANT NA MANEVRIMA 2022! O dronu: Zar da pustimo da nam špijuniraju kasarne! Nisu bili tamo da skupljaju sličice

Politika -

NATO skajlark dronovi juče ceo dan obigravali na Brnjaku i Jarinju

PASULJANSKE LIVADE - Predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas združenoj vežbi Vojske Srbije "Manevri 2022".

Reč je o vežbi - vatrenoj obuci rezervnog sastava na Pasuljanskim livadama čiji pripadnici gađaju iz ličnog i kolektivnog naoružanja, između ostalog i osama i zoljama. Gađano je i iz oklopnog borbenog vozila lazar 3.

1 / 15 Foto: Kurir

- Srbija je mnogo snažnija danas nego što je bila nekada. Naš prioritetni zadatak je da sačuvamo mir i dajemo sve od sebe da tako i bude - poručio je predsednik.

Ne možemo dozvoliti da nam neko špijunira vojsku

Vučić je izjavio danas da se Srbija ni sa kim ne sukobljava ali da ne može da dozvoli da neko špijunira njene oružane snage. Vučić je povodom jučerašnjeg obaranja drona iznad vojnih objekata u blizini Raške rekao da to nije prvi put da su iznad kasarni Vojske Srbije (VS) primećene takve letelice.

"Primećivali smo ih danima ranije i onda smo ih upozorili. Takva vrsta izviđanja i nedozvoljenog obaveštajnog rada predstavlja svojevrstan vid agresije na suverenu zemlju", rekao je Vučić novinarima na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, gde je održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije u okviru združene vežbe "Manevri 2022".

Ocenio je da se povodom tog incidenta "odmah vidi združena delatnost protiv Srbije".

Aleksandar Vučić
foto: Kurir

"Ne bih je nazvao neprijateljskom zbog različitih konotacija u kojima će se pojaviti politički akteri u zemlji i regionu koji će s jedne strane krenuti sa sprdnjom zašto bi neko koristio dronove pored satelita a s druge strane, upitaće s kim se to sukobljavamo. Ni sa kim se ne sukobljavamo, ali da li hoćete da nam neko špijunira vojsku, da na teritoriji centralne Srbije ulazi u svaki hangar i prebrojava koliko metaka, granata imamo", rekao je Vučić.

Nisu bili tamo da sakupljaju sličice i igraju klikere

- Njih nemamo pravo da rušimo i obaramo po Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu. Ali, nisu oni bili tamo da skupljaju sličice ili da igraju klikere, nego zbog različitih stvari - rekao je Vučić, dodajući da je problem je kada neko dođe u Rašku ili Novi Pazar.

On je kazao da se "radi na tome" da se utvrdi ko je poslao dron koji je oboren iznad Raške.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir

"Oni koriste komercijalne dronove misleći da se tako neće ustanoviti ko je vlasnik i počinilac protivpravnih radnji. Sve drugo bi lako ustanovili na osnovu vojnih elemenata kome to pripada. Mislim da ceo svet zna ko je šta obavio u Baltičkom moru povodom Severnog toka pa se svi prave naivni. Pustite i nas da se malo pravimo naivni", rekao je Vučić.

NATO Skajlark dronovi juče ceo dan obigravali na Brnjaku i Jarinju

"Bili su na 200 do 500 metara udaljenosti od administrativne linije, NATO je tu poštovao sve procedure. Mi smo ih videli bez problema ali nemamo pravo da ih obaramo u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom", kazao je predsednik Srbije.

Razgovarao sa rezervistima

- I Beograd i Novi Sad čuvaju vojnici s juga, istoka i jugozapada Srbije - rekao je predsednik dodavši da će predložiti ministru finansija Siniši Malom da rezervisti koji odužuju dug otadžbini i odazivaju se na pozive treba da imaju privilegije poput prednosti u zapošljavanju u državnim službama.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir

Predsednik je naglasio da jučerašnja priča o dronovima nije nova i da država zna i za ranije pokušaje upada dronova.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir

- Pitaju se s kim se mi sukobljavamo? Pa ni sa kim...Ali da li želite da neko špijunira naše kasarne i da zna šta imamo i koliko granata imamo - rekao je Vučić dodajući da je takav vid špijuniranja u stvari vid agresije na suverenu zemlju pa zato i koriste komercijalne dronove misleći da se tako neće znati čiji su i odakle su došli.

- Ali, hoćete da vojska dopusti da joj neko špijunira kasarne? Da uđu u hangare, prebrojavaju koliko metaka, bombi, mina, granta imamo, u centralnoj Srbiji?...

- To vam je kao sa diverzijom na Sevrnom toku u Baltiku... Čini mi se da svi znaju, da ceo svet zna sve o tome, pa se svi prave naivni. Pustite i nas da se pravimo malo naivni - rekao je Vučić.

1 / 5 Foto: Printscreen Pink

Bravo momci, bravo momci! Nema drnča više?

- Izvanredno su gađali! Bravo momci, bravo momci! - rekao je predsednik koji je potom razgovarao sa rezervistima iz Zaječara, Vranja i Pržogranaca, a potom i iz Toplice i Šumadije kojima se zahvalio na odazivu pozivu i što ispunjavaju dužnost prema otadžbini.

- Uniforme u redu, čizme u redu? Uslovi drugi, korektni?... Vi niste razmaženi - pitao je predsednik pa se podsetio svojih vojničkih dana i vojničkog pasulja.

- Nema drnča više? - dodao je predsednik na šta su starešine odgovorile "Nema, nema".

- U moje vreme kad dobijemo pasulj, mi smo bili presrećni - rekao je Vučić na komentar starešina da je vojnička hrana sada raznovrsna i ukusna.

Razgovor sa rezervistima
Razgovor sa rezervistimafoto: Kurir

Vežba je održana u vojnom kompleksu "Pasuljanske livade".

00:13

Predsednik Vučić na združenoj vežbi Vojske Srbije Manevri 2022

Podsetimo, Vojska Srbije je juče oborila dron iznad vojnih objekata u blizini garnizona u Raški, koji je došao iz pravca Jarinja.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir

"Istraga je pred nama i sve ono što ćemo zaključiti dočešće do toga kuda nas tragovi vode i ko bi mogao da bude vlasnik tog drona, ali i proizvođač. Ono što je interesantno jeste da je Vojska Srbije oborila dron korišćenjem elektronskih uređaja, nije došlo do upotrebe protivavionskih mitraljeza i topova, već najmodernijh elektronskih uređaja.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir

To pokazuje da se ne šalimo, nikom ne pretimo, ne igramo se ratnih igara, ali smo vrlo odlučni da zaštitimo Srbiju. Vratimo se za pregovarački sto, Srbija je spremna za dijalog i za kompromis, ali Srbija nije više džak za udaranje. Nemojte izazivati Srbiju, to mora biti jasno svima", rekao je ministar odbrane Miloš Vučević.

Aleksandar Vučić, Pasuljanske livade
foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

Šta čuva nebo iznad Srbije

Na pitanje novinara tokom izvođenja vežbe "Manevri 2022", šta čuva nebo Srbije, s obzirom na dešavanja prethodnih dana, Vučić je konstatovao da ljudi obično žive u vremenu od pre 20 ili 30 godina, a stvari su se značajno promenile.

"Srbija je mnogo snažnija, ali da ne pomislimo da smo tako jaki da možemo sa najvećom svetskom silom da izlazimo na kraj. Neuporediva je snaga Srbije danas, u odnosu na nekada, ali sa druge strane to nije pitanje snage, već, pre svega, politike. Hoćemo li moći da sačuvamo mir, a to nam je prioritetni zadatak i dajemo sve od sebe da se tako desi", rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track