SRPSKI NAROD NA KIM U TEŠKOJ SITUACIJI: Orlić informisao ministra spoljnih poslova Maldiva o situaciji na Kosovu i Metohiji
Foto: Printscreen Tweet

sastanak

SRPSKI NAROD NA KIM U TEŠKOJ SITUACIJI: Orlić informisao ministra spoljnih poslova Maldiva o situaciji na Kosovu i Metohiji

Politika -

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić informisao je danas ministra spoljnih poslova Republike Maldivi Abdula Šahida o teroru sa kojim se suočava srpski narod na KiM i naglasio da Srbija ostaje posvećena politici mira i stabilnosti, saopšteno je iz parlamenta.

Navodi se da je Orlić tokom razgovora sa zvaničnikom sa Maldiva skrenuo pažnju na to da je Srbija upozoravala da flagrantno kršenje međunarodnog javnog prava, rušenje vrednosti na kojima počivaju UN i nepoštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na KiM predstavljaju opasan presedan.

- Danas se vidi da smo bili u pravu. Srpski narod na KiM se nalazi u teškoj situaciji i ima podršku svih institucija naše države. Uz Srbe na KiM stoje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naša Narodna skupština i Vlada Srbije. Osim najtežih pretnji po imonivinu Srba na KiM, tokom prethodnih dvadeset godina zabaleženo je i blizu 10.000 fizičkih napada na Srbe koji su bili etnički motivisani - poručio je predsednik Narodne skupštine.

Dodaje se da su Orlić i Šahid konstatovali kako postoji prostor za unapređenje saradnje dveju zemalja u oblasti obrazovanja, ekonomije, prvenstveno kroz povećanje spoljnotrgovinske razmene, kao i u sektoru turizma.Izražena je spremnost za uspostavljanje parlamentarne saradnje, posebno kroz rad Poslaničke grupe prijateljstva koja će, kako je najavio Orlić, biti formirana u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Srbije.

Ministar Šahid je pozdravio ovu odluku, ističući da će ona doprineti daljem jačanju odnosa dveju zemalja, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track