NOVA ŠAMARČINA KURTIJU: Očekuje se da Srbi zaposleni na Brnjaku i Jarinju skinu i bace uniforme PROPAO PODLI PLAN PRIŠTINE
Foto: Fonet Ap

kim

NOVA ŠAMARČINA KURTIJU: Očekuje se da Srbi zaposleni na Brnjaku i Jarinju skinu i bace uniforme PROPAO PODLI PLAN PRIŠTINE

Politika -

Kosovska policija trenutno ne postoji na severu Kosova.

Pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti skinuli su danas uniforme na sastanku u Zvečanu jer više nisu mogli da trpe teror Prištine, a iz istog razloga i ostali Srbi su napustili institucije lažne države.

Na severu Kosova nalaze se četiri policijske stanice i regionalna direkcija policije. Srpski izvori sa KiM kažu da se očekuje da istu odluku donesu i policajci iz takozvane pogranične policije koja je pri direkciju u Prištini, piše Blic.

Na sastanku u Zvečanu je bio i komandir sa prelaza Brnjak pa se u narednim satima očekuje skidanje uniformi i na prelazima.

U Prištini su inače do poslednjeg trenutka verovali da Srbi neće napustiti institucije, posebno policiju. Očekuje se da će po razduživanju srpskih policajaca komanda u Prištini pokušati da pošalje policajce koji bi bili obezbeđenje u policijskim stanicama na severu.

- Ovo stanje bi se najbolje moglo opisati da nema više javnog reda i mira. Nema ga makar ne po meri Prištine. Na severu više nema uniformisane policije - kaže za Srbin, dugogodišnji policajaca na severu.

On dodaje da se sve dodatno iskomplikovalo.

- Svi koji odbiju da proganjaju sopstveni narod, bili bi krivično gonjeni da ruše ustavni poredak, a za to ima i propisana zatvorska kazna. Nije bilo drugog načina nego da se napuste institucije - kaže sagovornik.

Za sada nema preciznih informacija na koji će se potez odlučiti Priština.

Srpski izvori iz policije navode da bi komanda morala da povuče sa juga značajan broj policajaca Albanaca koji bi zamenili dosadašnje Srbe. Trenutno nema tih resursa, a čak i da to urade ostaje otvoreno pitanje kako bi dolazak tih policajaca razumelo lokalno stanovništvo, piše Blic.

Od kako je suspendovan sa mesta regionalnog direktora Severne Mitrovice Nenad Đurić, zbog odbijanja naređenja, direkcija u Prištini pokušavala je da nađe ko bi ga zamenio.

Međutim, ni Srbi koji su na funkcijama u Prištini, nisu hteli da prihvate da sprovode direktive na severu. Srbi sa severa kažu da žele da veruju u pravičnost KFOR i da neće preduzimati akcije među većinski srpskim stanovništvom.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track