Fejt proglasio okončanje nadgledane nezavisnosti

Fejt proglasio okončanje nadgledane nezavisnosti

Politika -
Ne isključujući da bi rešvanju tog problema mogao da doprinese i Beigrad, Fejt je poručio da vlada u Prištini treba da započne kontakte i komunikaciju sa gradanima na severu Kosova

PRIŠTINA - Međunarodni civilni predstavnik (ICR) Piter Fejt rekao je danas, povodom odluke Međunarodne upravljačke grupe (ISG) o okončanju nadgledane nezavisnosti, da je razočaran što vladavina prava nije uspostaljena i na severu Kosova i dodao da je vreme da se sever stavi na dnevni red.

Ne isključujući da bi rešvanju tog problema mogao da doprinese i Beigrad, Fejt je poručio da vlada u Prištini treba da započne kontakte i komunikaciju sa gradanima na severu Kosova.

Drugi pristup, dodao je, bio bi dijalog s Beogradom, jer, kako je naveo, sever Kosova je i ranije bio problematičan, vlasti u Prištini nemaju kontrolu tamo, a stanovnici gledaju više ka Beogradu nego ka Prištini.

Fejt je na početku konferencije za štampu, a nakon sednice ISG, na albanskom jeziku proglasio da je nadgledana nezavisnost okončana.

Kad je reč o severu, Fejt je konstatovao da postoje napori vlade u Prištini da se to pitanje reši uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, pri čemu se rešenje može naći kroz veću evropsku perspektivu.

Međunarodna zajednica, kako je dodao, ne može da menja vlast na severu, već je vlada ta koja može da pruži ruku pomirenja i prijateljstva, i obezbedi bolju budućnost građanima na severu.

Fejt je kazao i da je ISG zadovoljna što je Ahtisarijev plan u značajnoj meri primenjen i konstatovao da će ukidanje nadgledane nezavisnosti omogućiti da Kosovo dalje napreduje, pre svega na svom evropskom putu i da nastavi s reformama koje su neophodne da jednog dana postane članica EU.

"Kosovo će uvek imati koristi od prijateljstva i podrške EU i SAD.

Kosovo je učinilo dobar posao i drago mi je što završavam mandat na Kosovu", zaključio je Fejt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track