ŠTA SE VIDELO TOKOM NAJNOVIJE KRIZE NA KIM: EU opet pokazala nemoć, SAD sve dominantnije po pitanju dijaloga!
Foto: Shutterstock

POLITIKA

ŠTA SE VIDELO TOKOM NAJNOVIJE KRIZE NA KIM: EU opet pokazala nemoć, SAD sve dominantnije po pitanju dijaloga!

Politika -

Uloga Amerike je ključna, Unija je prethodnih dana imala samo verbalni pokušaj da ipak deluje, iako očito nema mehanizme i odlučan uticaj, ocenjuju sagovornici Kurira

Najnovija kriza na KiM još jednom je pokazala da je EU, koja je zvanični posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, definitivno slab igrač, nesposobna da smiri tenzije i vrati razgovore na pravi put. Istovremeno, postaje sve jasnije da primat u iznalaženju rešenja preuzima Amerika, ocenjuju sagovornici Kurira. Prethodna tri dana Unija se, podsetimo, oglašavala samo saopštenjima i izjavama kakve je i ranije davala u sličnim situacijama.

Slab posrednik

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže za Kurir da se EU odavno pokazala kao slab posrednik.

- Tokom posredovanja, EU je svih ovih devet godina, koliko Briselski sporazum nije do kraja primenjen, ostala bez autoriteta i kredibiliteta, posebno imajući u vidu da je sama Unija potpisnik sporazuma. Ni ovo se sada se može tretirati kako jačanje kredibiliteta i posredovanja, već predstavlja samo verbalni pokušaj da ipak deluje, iako očito nema mehanizme i odlučan uticaj, koji pak ima Amerika, čije delovanje može da da rezultat. Ono što je važno jeste i da Amerika ima direktnu odgovornost jer je stalna članica SB UN, a Kfor i Unmik su odgovorni za mir i stabilnost na KiM - kaže Milivojević.

Zoran Milivojević
foto: Kurir televizija, Shutterstock

Konstatuje da je uloga SAD ključna, te da ono što bi moglo da promeni situaciju na terenu i ne dovede do eskalacije situacije jeste da Kfor i Unmik počnu da vrše svoju ulogu.

Bivši šef diplomatije Jugoslavije Živadin Jovanović ukazuje da je veliko pitanje da li EU uopšte čini sve što može da se sprovede postignuti dogovori, pre svega formiranje ZSO.

- Nema sumnje da EU izdvaja najveća sredstva za Prištinu i da Priština sigurno ne bi mogla da ignoriše neke iskrene zahteve EU. Zato mislim da je prvi problem u tome što EU zbog geopolitičkih interesa pojedinih zemalja ne želi da koristi sve poluge uticaja na Prištinu jer je za njih ona važnija nego Beograd - smatra Jovanović.

Prećutna saglasnost?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je juče da niko u Srbiji ne veruje da iz međunarodne zajednice na mogu da utiču na kosovskog premijera Aljbina Kurtija:

- Ako tako velike sila kao što su Amerika, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, EU u celini, ne mogu da izađu na kraj sa Kurtijem, onda to pokazuje ili njihovu nemoć, ili njihovu prećutnu saglasnost da oni to u stvari rade zajedno sa njim.

Ivica Dačić
foto: Printscreen Pink Tv

Juče se oglasio i portparol EU Peter Stano.

- Beograd i Priština treba da odmah smanje napetosti na terenu i rade na pronalaženju evropskog rešenja za pitanje tablica - rekao je Stano i naglasio da "postoji jasna obaveza Prištine da odmah preduzme korake na formiranju Zajednice srpskih opština".

Kako je ocenio, "opasna eskalacija" na terenu dovodi u pitanje sve što je postignuto tokom godina rada na normalizaciji odnosa.

Sjedinjene Države poslale jasan zahtev

Formirati ZSO i ukinuti sve kazne za tablice

Američka ambasada u Prištini pozvala je prištinsku vlast da poštuje svoje obaveze bez odlaganja, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, kao i "momentalno produženje procesa preregistracije vozila i suspenziju bilo koje kaznene mere protiv vlasnika registarskih tablica KM dok se pitanje registarskih tablica ne reši u dijalogu".

Takođe, povlačenje Srba iz kosovskih institucija, kako navode, nije rešenje za trenutne sporove i ima potencijal da dodatno produbi tenzije na terenu.

I. Ž./ Foto/Source:Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track