IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE MANJINA: Najviše glasova za liste "Mađarska sloga", "Hrvati i dalje zajedno", SDP Husein Memić (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

rezultati

IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE MANJINA: Najviše glasova za liste "Mađarska sloga", "Hrvati i dalje zajedno", SDP Husein Memić (VIDEO)

Politika -

Pripadnici 23 nacionalne manjine u Srbiji danas su birali nove sastave nacionalnih saveta. Tokom današnjeg dana završeni su izbori četiri nacionalna saveta putem elektorske skupštine, navodi se u saopštenju

Kako je ranije saopštila Republička izborna komisija, pravo glasa imala su 456.199 birača.

Od ukupno 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina, za 19 članovi su se birali neposredno, dok se za četiri birali putem elektorskih skupština.

Nacionalne manjine koje su birale članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima su: albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, ruska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka.

Četiri nacionalne manjine birale su članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, a to su: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina.

Rezultate elektorskog glasanja

Na izborima za članove Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine održanim danas, pobedila je lista "Hrvati i dalje zajedno" koju predvodi Jasna Vojnić, sa osvojena 29 mandata, saopšteno je iz Republičke izborne komisije (RIK).

Od prisutna 83 elektora, njih 80 je glasalo za tu listu.

Pobedu na izborima za članove saveta crnogorske nacionalne manjine odnela je lista čiji je nosilac Dragoljub Malović, za koju je glasalo 99 elektora i koja je dobila 23 mandata, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Izborna lista čiji je nosilac Borče Veličkovski pobedila je na izborima za članove saveta makedonske nacionalne manjine, sa 56 glasova i osvojena 23 mandata, navodi se na sajtu Republičke izborne komisije.

Na elektronskoj skupštini, održanoj u Skupštini Srbije, 27 elektora izabralo je petnaestočlani Nacionalni savet Goranaca. Birači su glasalo za listu Amira Kajkuša koja je dobila 26 glasova, a jedan glas je bio nevažeći.

RIK
foto: Beta/Miloš Miškov

Kako je ranije saopštila Republička izborna komisija, pravo glasa imalo je 456.199 birača.

Od ukupno 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina (NSNM), za 19 članovi su se birali neposredno, dok se za četiri birali putem elektorskih skupština.

Nacionalne manjine koje su birale članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima su: albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, ruska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka.

Četiri nacionalne manjine birale su članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, a to su: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina.

Ljajić: Ovo je velika pobeda

Lista ”Sandžačka demokratska partija Husein Memić” je na danas održanim izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća osvojila najveći broj glasova u Srbiji, 15.763.

Ta lista je osvojila najveći broj glasova u Novom Pazaru, Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši, Beogradu, Subotici, Šapcu, Loznici, Zrenjaninu, Malom Zvorniku, Krupnju i najveći broj bošnjačkih glasova u Vojvodini.

Prema podacima RTV Novi Pazar lista ”Sandžačka demokratska partija Husein Memić” osvojila je 13 mandata, ”Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković” 11, a lista”Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” 10 mandata.

00:54

Ljajić, ovo je velika pobeda u Sandžaku

Obraćajući se prisutnima večeras ispred stranke Sandžačke demokratske partije, osnivač stanke Rasim Ljajić kazao je, između ostalog, da je SDP i zvanično legitimni predstavnik bošnjačkog naroda. Razgovori o formiranju vijeća, kazao je, počeće već sutra.

Lista ”Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković” osvojila je 14.981 glas. Najveći broj glasova ta lista osvojila je u Sjenici, dok je za listu ”Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” glasalo 12. 846 upisanih u Poseban birački spisak. Njaveći broj glasova ta list aosvojila je u Tutinu.

Savez za Sandžak i dobre Bošnjane BOSS osvojio je 1.658 glasova.

U Sandžačkoj demokratskoj partiji večeras se okupio veliki broj građana koji je pratio prve izborne rezultate koji su pristizali u Izborni štab, a nakon toga je ispred stranačkih prostorija organizovano i slavlje i vatromet.

Memić: Od večeras smo legitimni predstavnici bošnjačkog naroda

Nosilac liste Sandžačke demokratske partije (SDP) Husein Memić izjavio je da je ta stranka pobedom na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća postala "legitimni predstavnik bošnjačkog naroda".On je u obraćanju okupljenim pristalicama ispred stranačkih prostorija poručio da je godinama trpeo prozivke da se "njegova stranka prodala beogradskom režimu, da su srbofili i da nemaju bošnjaštvo u sebi".

Husein Memić, Ministar, Ministar turizma i omladine
foto: Ministarstvo turizma i omladine

"Molio sam Alaha da dođe ovaj trenutak da se izmerimo i dao je Alah da se izmerimo, da se vidi da smo mi legitimni predstavnici Bošnjaka. U jednoj fer kampanji, nisam nikog pomenuo i lošu reč rekao, hoću da tim tonom nastavimo, da pobedu koju smo ostvarili ne slavimo vređajući druge, nego da čestitamo. Nećemo da osvajamo teritoriju, već da pravimo jedinstvo", kazao je Memić.

On je zahvalio osnivaču SDP-a Rasimu Ljajiću, nazvavši ga "političkim ocem", čoveku koji je dvaputa odbio da bude potpredsednik vlade i ministar kako bi te funkcije prepustio drugima.

Memić, koji je od nedavno ministar turizma i omladine u vladi Srbije, ocenio je da i pored te funkcije, i dalje "pripada svom narodu".

Prema nezvaničnim informacijama, u budućem sazivu BNV po 12 većnika imaće Stranka pravde i pomirenja i Sandžačka demokratska partija, 10 Stranka demokratske akcije Sandžaka, a jedan Savez za Sandžak i dobre Bošnjane.

Zukorlić: Pobedili smo prvi put posle 2010. godine

Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić izjavio je večeras da je ta stranka, na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mesta u Sandžaku, pobedila na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).On je u obraćanju okupljenim pristalicama rekao da je pobeda posvećena osnivaču te partije i pokojnom sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću.

Usame Zukorlić
foto: Nemanja Nikolić

"Sa naših 12 vjećnika nećemo moći samostalno da formiramo Vjeće, ali ćemo preostalim strankama ponuditi da formiramo novu većinu, da stavimo tačku na 32 godine mraka i diskriminacije. Vreme je, verujem i da drugi vijećnici neće imati srca da zbog jeftinih političkih poena produže vlast Vijeću koje ništa nije radilo kako treba decenijama", rekao je.

Zukorlić je rekao da su u Novom Pazaru "vodili briljantnu kampanju", ali da "jedna stranka, preko 50 direktora, robi 6.000 radnika".

SVM: Mađarska sloga osvojila svih 35 mandata na izborima

Lista "Mađarska sloga", prema preliminarnim rezultatima, osvojila je svih 35 mandata na danas održanim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, saopšteno je večeras iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) na konferenciji za novinare u prostorijama te stranke.

Subotica, Ištvan Pastor
foto: Printscreen/Vesti

Iz SVM ističu da je u pitanju ''istorijski rezultat''.

"Nezavisno od toga što konačne rezultate još nemamo, sa sigurnošću možemo da kažemo da je lista "Mađarska sloga", odnosno Savez vojvođanskih Mađara, postigao istorijsku pobedu. Ne samo zbog toga što smo osvojili svih 35 mandata, što nije iznenađenje jer je bila samo jedna lista za koju se glasalo, nego prvenstveno zbog toga što smo ukupno dobili više glasova nego što ih je bilo pre četiri godine'', rekao je predsednik SVM Ištvan Pastor.

Kurir.rs/RTV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track