Putin i Nikolić o Južnom toku i Kosovu
Foto: Reuters

Kremlj

Putin i Nikolić o Južnom toku i Kosovu

Politika -
Posebno se ostvaruje konstruktivna saradnja u vezi sa kosovskim pitanjem, a obe države zastupaju principijelan stav prema kojem definitivno rešenje problema pokrajine treba da bude pronađeno putem dijaloga Beograda i Prištine na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, navedeno je u saopštenju

MOSKVA - Predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Tomislav Nikolić sastaće se danas u Sočiju, a među temama razgovora biće trgovinsko-ekonomska saradnja, projekat Južni tok i pitanje Kosova, gde rešenje treba tražiti kroz dijalog, saopštila je pres služba Kremlja.

Nikolić će boraviti danas na poziv Putina, u radnoj poseti Rusiji, a susret lidera, već drugi ove godine, usmeren je na dalje jačanje višeplanske saradnje.

"Posebno se ostvaruje konstruktivna saradnja u vezi sa kosovskim pitanjem, a obe države zastupaju principijelan stav prema kojem definitivno rešenje problema pokrajine treba da bude pronađeno putem dijaloga Beograda i Prištine na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN", navedeno je u saopštenju.

Planirano je da se posebna pažnja posveti pitanjima trgovinsko-ekonomske saradnje, dodaje pres služba Kremlja i podseća da je obim bilateralne robne razmene prošle godine povećan je za 42 odsto u poređenju sa 2010. godinom i iznosio je više od dve milijarde dolara.

Kako se ističe, realizuje se niz obostrano korisnih investicionih projekata (u periodu 2003. do 2011. godine ruske investicije u privredu Srbije premašile su 1,5 mlijardi dolara), a veoma tesna kooperacija uspostavljena je u gorivno-energeskom kompleksu.

Ključnu ulogu u toj grani, dodaje se, igraju ruski Gaspromnjeft, koji poseduje 51 odsto akcija komapnije NIS i Lukojl. Prema planu se ostvaruju dogovori za pripremu za izgradnju srpskog dela gasovoda Južni tok, a potpuno je završena rekonstrukcija podzemnog skladišta gasa Banatski dvor (pušten u eksploataciju oktobra 2011. godine).

Ruski biznis aktivno učestvuje u razvoju srpskih preduzeća obojene metalurgije, mašinogradnje, turizma, banaka. Razrađuju se novi perspektivni projekti u oblasit energetike, saobraćaja, infrastrukture, u kreditno-finansijskoj oblasti.

Na međunarodnoj sceni Rusija i Srbija istupaju sa bliskih ili podudarnih pozicija u vezi sa većinom ključnih pitanja, naveodi pres služba Kremlja i dodaje da je jedna od prioritetnih tema zajedničkog rada jačanje evropske bezbednosti sa akcentom na balkanski region.

Važan bilateralni mehanizam koordinacije je Međuvladin rusko-srpski komitet za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku šaradnju.

Nedelju dana pred dolazak predsednika Srbije u Rusiju, 4. septembra, u Moskvi je održan sastanak novih kopredsednika (imenovanih ove godine) - ministra energetike Rusije Aleksandra Novaka i ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milana Bačevića.

Sledeće zasedanje Komisije u punom formatu zakazano je za novembar.Posredstvom Ministarstva za vanredne situacije realizovan je jedinstven projekat - organizovanje Rusko-rpskog humanitarnog centra u Nišu, otovrenog u aprilu, koji je namenjen za rešavanje humanitarnih zadataka kao što su prevazilaženje posledica prirodnih nepogoda, gašenje šumskih požara.

Taj centar je već dokazao koliko je koristan, pri čemu su njegovi kapaciteti korišćeni ne samo u Srbiji, već i u susednim zemljama. Ministarstvo za vanredne situacije Rusije takođe pruža pomoć srpskim partnerima u deminiranju teritorije Srbije, a od marta do septembra ove godine u okviru još jednog godišnjeg programa uz učešće ruskih stručnjaka u Srbiji je očišćeno od eksplozivnih naprava (pre svega od neeksplodirane municije iz vremena agresije NATO protiv Jugoslavije 1999.) više od 600.000 kvadratnih metara.Poseban značaj lideri dve zemlje pridaju jačanju kulturno-humanitarnih i duhovnih veza.

Zahvaljujući ruskom finansiranju (dva miliona dolara) preko Uneska vrši se obnova srpskih kulturnih i verskih spomenika na Kosovu i Meohiji koji su stradali od kosovsko-albanskih ekstremista.

Na molbu srpske strane Rusija učestvuje u unutrašnjem uređenju pravoslavnog hrama Svetog Save u Beogradu, podseća pres služba Kremlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track