BOŽOVIĆ U VAŠINGTONU: Ambasador upoznao Gabrijela Eskobara sa korupcijom i organizovanim kriminalom u Crnoj Gori
Foto: Privatna arhiva

BOŽOVIĆ U VAŠINGTONU: Ambasador upoznao Gabrijela Eskobara sa korupcijom i organizovanim kriminalom u Crnoj Gori

Politika -

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar primio je ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimira Božovića u Stejt departmentu u Vašingtonu.

Ambasador Božović, koji poznaje Gabrijela Eskobara još iz devedesetih godina, detaljno je upoznao svog domaćina sa stanjem u Crnoj Gori, posebno apostrofirajući "ukorjenjenu i sistemsku korupciju, koja uz političku korupciju i reketiranje poslovnih ljudi, kao i organizovani kriminal i masovni šverc droge i cigareta", predstavlja osnovni problem nefunkcionisanja pravne države.

"Pravosudni sistem je razoren i ugrožava evropski put. Uz to, napomenuo je ambasador Božović, “stalne podele u društvu, podsticane od strane Đukanovićevog trodecenijskog kriminalnog i narko kartel režima izazivaju permanentnu krizu, gdje se Milo Đukanović predstavlja faktorom stabilnosti i “američkim igračem” na Balkanu, što je štetno po Crnu Goru i SAD i njihove međusobne interese i odnose, a to je Đukanoviću samo paravan za prikrivanje kriminala i rada klanova koji su pod njegovom kontrolom”, izjavio je Božović.

Pokušao je to i sa ambasadorom Srbije u Crnoj Gori dr Vladimirom Božovićem, koji je apsolutno prozapadno orijentisan i dokazani prijatelj SAD.

To upravo potvrđuje njegova poseta SAD-u i zvanični susreti u Njujorku i Vašingtonu, a prije toga u Parizu i Londonu. Susret sa specijalnim izaslanikom SAD i predsednika Bajdena za Zapadni Balkan u Stejt department, pokazuje nivo respekta prema ambasadoru Božoviću.

Gabrijel Eskobar je upoznat sa situacijom u Crnoj Gori i Srbiji, podvlačeći da SAD snažno podržavaju zemlje Zapadnog Balkana na evropskom i evroatlantskom putu, kao i u snažnoj borbi protiv političke i sistemske korupcije, organizovanog kriminala i šverca narkotika i duvana.

Ambasador Božović je preneo Eskobaru pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Bilo je reči i o inicijativi za saradnju Otvoreni Balkan, koju Gabrijel Eskobar otvoreno zagovara, i za sada uključuje Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, uz želju da se sve zapadnobalkanske države priključe regionalnoj inicijativi koja predviđa slobodu kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi.

Poseban zaključak ovog sastanka jeste da je neshvatljivo da Srbija i Crna Gora nemaju diplomatske odnose na ambasadorskom nivou, što zahteva resetovanje odnosa između dve istorijski veoma bliske zemlje, uz nadu da će Srbija i Crna Gora pronaći najbolje, obostrano prihvatljivo rešenje o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa na najvećem ambasadorskom nivou, i tako ući u eru najboljih mogućih odnosa.

“Zahvalio sam se mom domaćinu gospodinu Gabrijelu Eskobaru na srdačnom susretu i podršci u ovom, za mene delikatnom i teškom trenutku. Preneo sam mu svoj stav da ću još snažnije nastaviti borbu za normalizaciju odnosa između Srbije i Crne Gore i njihovom približavanju EU”, rekao je ambasador Božović poslije važnog susreta u Stejt department.

Novi susret ambasadora Božovića i Eskobara planiran je kada specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan bude u regionu, piše A Plus Portal.

(Kurir.rs / )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track