Fejt: Za sever koje vodi ka EU

Fejt: Za sever koje vodi ka EU

Politika -
Mislim da nam u Evropi više nisu potrebni vojnici za održavanje mira, kazao je međunarodni civilni predstavnik na Kosovu

PRIŠTINA - Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt izjavio je danas da za sever treba naći rešenje koje vodi ka EU i izrazio nadu u skorije povlačenje pripadnika Kfora i u okončanje međunarodne mirovne misije.

U razgovoru sa srpskim novinarima, Fejt nije želeo da komentariše slučaj svedočenja bivšeg člana OVK o trgovini organima, navodeći da mu nije poznato o čemu je reč.

"Ono što želim da kažem je da sam proteklih godina radio na jačanju vladavine prava na Kosovu, ali to je nezavršen posao", rekao je Fejt i dodao da vladavina prava nije izazov samo za Kosovo, već i za Srbiju i mnoge druge evropske zemlje.

Na pitanje koliko još dugo je potrebno da Kfor i Euleks budu prisutni na Kosovu Fejt je ocenio da "Kfor ne treba da ostane na Kosovu duže nego što je to potrebno".

"Mislim da nam u Evropi više nisu potrebni vojnici za održavanje mira", kazao je Fejt. Fejt očekuje da uskoro dođe do okončanja međunarodne mirovne misije, ali dodaje da i lideri Srba sa severa Kosova moraju pomoći da se zaustave korupcija i organizovani kriminal na tom području, isto kao što, smatra, albanske vlasti moraju da daju svoj doprinos tome.

Upitan da li bi svojim prijateljima preporučio da dođu i investiraju na Kosovo Fejt je, nakon oklevanja i osmeha, kazao da na Kosovu postoji ogroman potencijal za investicije. Činjenica je da postoji korupcija na Kosovu, rekao je Fejt i naveo da uprkos tome postoji interesovanje za ulaganja na Kosovu u zapadnim zemljama i kompanijama.Govoreći o specijalnom statusu za sever Fejt je rekao da je uvek imao problema sa pojmovima autonomija i specijalni status, koje, kako je naveo, treba preciznije definisati.

Podsetio je i da Priština ne prihvata dijalog koji bi doveo u pitanje suverenitet i teritotorijalni integritet, jer smatra da je sever deo Kosova.

"Mislim da postoje odredbe u Ahtisarijevom planu koje mogu biti dalje razrađene u korist srpske zajednice, a tu pre svega mislim na opštine pod srpskom vlašću na jugu i severu. Potrebno je naći rešenje, bili to autonomija ili specijalni status, a ja bih da to bude evropsko rešenje koje ima okvir za pristupanja EU", rekao je Fejt ističući da to rešenje treba da omogući dalje napredak Srbije i Kosova ka EU.

Sever će, prema njegovim rečima, morati da ostane u Kosovu i potrebno je naći rešenje koje "ne bi miniralo državu Kosovo, jer takvo rešenje traži i EU" i to rešenje takođe treba da obezbedi autonomna prava za Srbe na severu ali i za one južno od Ibra.

Fejt smatra da je svaki dijalog o severu "interno pitanje Kosova, i da pitanje o suverneitetu severa ili o granicama ne treba da bude otvoreno".

Najavio je da će biti i novca za podršku, na primer, obrazovanju Srba, ali da tokovi tog novca moraju biti transparentni.

"Novac ne sme da prelazi granicu u sivim kovertama, već preko bankarskog sistema", rekao je Fejt i napomenuo da bi bilo teško dati poseban status Srbima na severu, a da se istovremeno ne da takav status i Srbima koji žive južno od Ibra.

U tom pravcu će biti preduzeti ozbiljni koraci, najavio je Fejt i dodao da bi želeo da vidi kontakt Prištine sa srpskom zajednicom, izražavajući nadu da će Beograd tome dati konstruktivan doprinos.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track