DRAMA NA KiM: Protest Srba ulazi u treću noć, oglasio se sin uhapšenog Pantića, Eskobar se sastao sa Kurtijem u Prištini
Foto: Printscreen

napeto

DRAMA NA KiM: Protest Srba ulazi u treću noć, oglasio se sin uhapšenog Pantića, Eskobar se sastao sa Kurtijem u Prištini

Politika -

Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama na severu Kosova i Metohije.

Sever KiM blokiran je i od strane policije takozvanog Kosova, a preko administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje ne može da se uđe na KiM ni peške

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na severu Kosova i Metohije da budu staloženi i mirni i da ne nasedaju na provokacije.

1 / 7 Foto: Printscreen/RTS

22.05 - Skup podrške Srbima sa KiM u Beogradu

Ispred Hrama Svetog Save održan je skup podrške Srbima sa KiM.

Okupljeni su nosili zastave Srbije i pevali rodoljubive pesme. Skandirali su "Nema podele" i "Kosovo je srce Srbije".

22.00 - Eskobar se sastao sa Kurtijem

Kurti i Eskobar danas su u Prištini razgovarali o trenutnoj situaciji i nedavnim dešavanjima i to posebno u severnom delu KiM.

U saopštenju je istaknuto da je tokom sastanka naglašeno da barikade na putevima treba odmah ukloniti.

- Na sastanku je bilo reči i o odnosima Kosova i Srbije odnosno procesu dijaloga i putu ka punoj normalizaciji odnosa dve zemlje - navodi se u saopštenju.

Prethodno je posle sastanka sa Kurtijem Eskobar u kratkoj izjavi za medije rekao da je reč o rutinskoj poseti Kosovu.

- Nemam komentar. Ja sam već ovde deo rutinskog angažmana. Dobri smo partneri i lepo je ostati u stalnoj komunikaciji. Imaću više da kažem nešto kasnije, pošto ćemo imati još nekoliko sastanaka, pa ćemo razgovarati - rekao je on novinarima.

21.52 - Predstavnici Srpske liste sa Eskobarom

Predstavnici Srpske liste sa američkim pomoćnikom specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom.

Gabrijel Eskobar
foto: Kurir

Tema razgovora bila je aktuelna političko-bezbednosna situacija.

21.05 - Oglasio se sin uhapšenog Pantića

Predrag Pantić, sin nekadašnjeg pripadnika takozvane kosovske policije, Dejana Pantića, rekao je da porodica nema sa njim nikakav kontakt i ne mogu da mu dostame ni lekove, a ni sredstva za higijenu.

- Pod stresom smo zbog odluke o pritvoru. Ne znam šta bih rekao. Mi kao porodica nemamo nikakav kontakt sa njim, sve ide preko advokata, išao je na saslušanje koje je održano danas. Saslušavali su ga onlajn. Javni tužilac je izneo optužbe prema ocu da je učestvovao u napadima ispred zgrade u kojoj živimo. Naveli su da imaju dokaze neke, ali naš advokat nije mogao da ima još uvek uvid u te materijale - rekao je Pantić za Unu.

20.30 Pacoli dolazak srpske vojske na Kosovo i Metohiju uporedio sa ruskom invazijom na Ukrajinu

Bedžet Pacoli, lider Alijanse za novo Kosovo, napisao je na Tviteru da Srbija želi da pošalje 1.000 pripadnika vojske na KiM upoređujući to sa invazijom Rusije na Ukrajinu.

- Takva stvar je katastrofa samo kad se pomisli na to. Vreme je za međunarodnu zajednicu da reaguje odlučno i ne dozvoli bilo kakvu dalju eskalaciju u Evropi. Kosovo će u takvom slučaju biti zaštićeno na sve načine", napisao je Pacoli.

19.45 - Borelj: Lajčak u sredu u Beogradu i Prištini

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u sredu dolazi u posetu Beogradu i Prištini, najavio je visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj.

Mir mora biti vraćen na Kosovo, barikade moraju da budu uklonjene, a dve strane treba da se uzdrže od nasilja i provokativnih akcija, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj posle sastanka šefova evropskih diplomatija u Briselu.

- Tražio sam od zemalja članica da budu spremne da pošalju pojačanje Euleks misiji. Mnogi su to prihvatili i spremni su da pošalju više ako je to potrebno - rekao je Borelj i dodao da su Beograd i Priština izjavili da su spremni na deeskalaciju.

Šef evropske diplomatije je naglasio da obe stane moraju da se vrate dijalogu uz posredstvo EU za koji mandat dobijen od strane UN. Borelj je podseto da je na stolu novi predlog za normalizaciju odnosa koji je dostavljen obojici lidera i dopunjen prošle nedelje.

- Plan je dobio snažnu podršku svih ministara i sada je postao plan 27 zemalja članica EU. To je sporazum koji treba da stavi sa strane sve aktuelne tenzije i reši sporna pitanja uključujući i Zajednicu srpskih opština. Te razgovore treba početi pod hitno - izjavio je Borelj.

18.58 - Petković: Srčanog bolesnika drže zatočenog bez lekova i prava da pozove porodicu

Pritvor od 30 dana koji je izrečen Dejanu Pantiću nastavak je iživljavanja i bahatosti Aljbina Kurtija koji nevinog čoveka drži u kazamatu samo zato što nosi srpsko ime i prezime, kaže direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Pantić je, kako navodi Petković, hapšen i optužen za terorizam samo zato što živi u multietničkom naselju, a da ima bilo kakvih dokaza protiv njega Priština ih ne bi krila tri dana.

- To dovoljno pokazuje da protiv njega nema niti jednog jedinog dokaza već je meta Aljbina Kurtija koji samo želi da kriminalizuje Srbe - kaže Petković.

Direktor Kancelarije za KiM pita kako Evropa ćuti na činjenicu da u 21. veku srčanog bolesnika drže zatočenog bez lekova i terapije, bez prava da pozove porodicu ili svog advokata.

- Kakva je to demokratija i vladavina prava? Gde su borci za ljudska prava kada se jednom Srbinu propisuju kazne i tamnice i gaze osnovna ljudska prava - pita Petković.

18.50 - Zaharova: Izjava o Rezoluciji 1244 izaziva haos

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je danas da izjava nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok da je "neprihvatljivo sprovođenje" Rezolucije 1244 izaziva haos. - Pokušaji devalvacije regulatornog okvira za rešenje iskreno su štetni i izazivaju haos u kosovskom pitanju. Ovaj dokument UN daje Beogradu priliku da pošalje do 1.000 policajaca i vojnog osoblja u region da osigura red i zaštiti svoje sunarodnike. To niko ne može poreći - rekla je Zaharova. Zaharova navodi da je nemogućnost Evropske unije da utiče na zvaničnike tzv. Kosova još jedan veliki neuspeh briselskog posredovanja između Beograda i Prištine. - To je još jedan veliki neuspeh posredovanja EU u zaustavljenom dijalogu između Beograda i Prištine. Nestaju poslednje iluzije o sposobnosti EU da urazumi aktere kosovskih Albanaca koji otvoreno odbacuju svaki savet i suštinski diktiraju svoja pravila drugima - zaključila je Zaharova.

18.14 - Osmani se sastala sa Eskobarom

Predsednica lažne države Vjosa Osmani rekla je tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom da je potrebno hitno da se uklone barikade na severu KiM.

Osmani tvrdi da su barikade postavile "ilegalne strukture" kojima rukovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

16.18 - Pantiću 30 dana pritvora

Uhapšenom Dejanu Pantiću iz Severne Mitrovice Specijalno tužilaštvo Osnovnog suda u Prištini odredilo je meru pritvora od 30 dana, u periodu od 10. decembra do 9. januara 2023. godine.

Dejan Pantić
foto: kurir

Ovo je za Kosovo onlajn rekao njegov advokat Srđan Mitrović.

- Pre pet minuta sam dobio rešenje, ali to i nije rešenje nego dispozitiv u kome se kaže da će detaljno obrazloženje biti naknadno dostavljeno - preneo je Mitrović.

15.50 - Rama podržao Kurtija

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da Priština ima puno razumevanje i podršku albanske vlade.

Rama tokom predstavljanja projekta nove trgovačke luke Porto Romano u Draču rekao da je premijer lažne države Kosova Aljbin Kurti odsutan zbog situacije koja je nedavno nastala na severu Kosova.

- Premijer Kosova ima solidarnost i podršku naše vlade i Republike Albanije - rekao je Rama.

15.20 - Tužilac traži 30 dana za Pantića

Ročište uhapšenom Dejanu Pantiću iz Severne Mitrovice završeno je u 13 sati, a njegov advokat Srđan Mitrović kaže za Kosovo onlajn da je tužilac tražio meru pritvora od 30 dana iako je protivna zakonu.

Odluku se očekuje u narednim satima.

Mitrović je rekao da je ročište održano putem video linka i da nije video Pantića uživo.

15:14 - Brnabić žestoko reagovala na izjavu Viole fon Kramon

- Konačno, dugo očekivano saopštenje lažnog generalnog sekretara UN Viole fon Kramon, koja je takođe preuzela ulogu glavnog komandanta Kfora, generalnog stručnjaka za sva pitanja od litijuma do Evroprajda i glavnog branioca vladavine prava i ljudskih prava (isključujući Srbe). Gospodar ĆUTANJA kada Aljbin Kurti za ministra za zajednice i povratak da predstavlja Srbe na Kosovu* postavi Nenada Rašića, čoveka koji je na izborima osvojio 0,2 odsto glasova, 30 puta manje od predstavnika Srpske liste. Majstor ĆUTANJA bila je kada je pre 10 dana (2. decembra) bez objašnjenja uhapšen Gavrilo Milosavljević (63) kada je otišao da prijavi oduzetu imovinu u opštini Istok. Majstor meditacije kada je pre šest dana (6. decembra) kosovska policija nasilno upala u Zubin Potok, a potom i u Kosovsku Mitrovicu - direktno kršeći Briselski sporazum.

Izvestilac EP, poznat i kao "Ne treba ništa da govorim", kada je Kurti pre 3 dana (9. decembra) izjavio da je zahtev Srbije da Kosovo* uspostavi Zajednicu srpskih opština "detinjast" - čime se direktno suprotstavlja Briselu Sporazum čiji je garant EU. Sada se konačno osećala obaveznom da kaže NEŠTO o miru i stabilnosti na severu Kosova* i u svojoj izjavi pozvala na raspuštanje Saveta bezbednosti UN čije rezolucije treba ignorisati ako joj se ne dopadaju. Bravo! Nekad je bolje ćutati - napisala je Brnabić na Tviteru.

14.17 - Petković: Evropo, da li vidiš?

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković objavio je na Tviteru poruku kojom upitao je Evropu da li vidi duge cevi Kurtijevih specijalaca na severu.

"Evropo, da li vidiš duge cevi na severu?! Da li Evropo vidis specijalce iznad bolnice? Dok se Srbi na barikadama bore za goli opstanak, Kurti na sever šalje Rosu sa prstom na obaraču! Po kojoj tački bilo kog sporazuma Kurtijevi specijalci borave na severu KiM? Oni tamo nemaju šta da traže i svako njihovo prisustvo je ditektno kršenje sporazuma", napisao je Petković na Tviteru.

13.44 - Fon Kramon: Mir na severu Kosova prioritet

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon kaže da obnova mira i stabilnosti na severu Kosova mora biti prioritet.

"Obnova mira i stabilnosti na severu Kosova mora biti prioritet. Posebno su napadi na Euleks i najava srpskih vojnika potpuno neprihvatljivi. Očekujem da će barikade kosovskih Srba biti uklonjene kao deeskalacija", rekla je Viola fon Kramon na Tviteru.

Pružila je punu podršku dijalogu.

13.32 - Duge cevi iznad bolnice u Kosovskoj Mitrovici

Kurtijevi specijalci sa dugim cevima snimljeni su danas iznad Bolnice u Kosovskoj Mitrovici, a sa druge strane pripadnici nemačkog kontingenta Kfora obišli su danas barikadu u Rudaru kod Zvečana.

Kosovo i Metohija, KiM, kosovska policija
foto: Kurir

Kako je zabeleženo na fotografijama, oni su raspoređeni iznad bolnice, a opremljeni su dugim cevima.

13.25 - Oficiru za vezu Pavićeviću da se omogući poseta Dejanu Pantiću

Oficir za vezu Beograda Dejan Pavićević uputio je Prištini zvaničan zahtev da mu se omogući da poseti Dejana Pantića, koga su prištinske vlasti uhapsile i pritvorile 10. decembra.

Od tada, ni porodica ni advokat nemaju informacije o pritvorenom Pantiću.

Putem ovog mejla, o zahtevu Beograda obavesteni su i predstavnici EU i u Beogradu i Prištini.

13.12 - Rakić iz Rudara: Tražimo mir i da prestane lov na Srbe

Rakić je naveo da oni žele mir i traže da se na slobodu puste neosnovano uhapšeni Srbi, kao i da Aljbin Kurti povuče jedinice koje je poslao na sever.

"U ime Kriznog štaba želim da obavestim javnost da je noć protekla mirno pre svega zahvaljujući hrabrom narodu koji je istrajan da opstane na ovim prostorima, da sačuva svoje domove i da sačuva mir. Mi želimo samo jedno, želimo mir. Ne želimo ništa tuđe, želimo samo da sačuvamo svoje i svoje porodice", rekao je Rakić.

On je istakao da ovde nije reč o akcijama srpskog naroda, već da su ovo "reakcije na jednostrane poteze Prištine".

"Ono što tražimo to je mir, razum za sve strane, pre svega za Prištinu i da se na slobodu puste neosnovano uhapšeni naši građani i da Aljbin Kurti povuče sve jedinice koje je poslao na sever, dakle da prestane sa maltretiranjem naše dece i da prestane lov na Srbe", rekao je Rakić.

13.04 - Pojačano prisustvo Kfora u centru Leposavića

Promrzli od hladne, ali i napete noći, kao i snega koji je počeo da pada i u Lešku su meštani i proteklu noć proveli na barikadi.

Meštani u Lesku proteklu noć proveli su na barikadi i naizmenično dolaze obilaze i sklanjaju se od susnežice pod razapeti šator, koji je sinoć postavljen i u Ibarskoj Slatini.

U jednom trenutku tokom noći, meštani su na pruzi koja je u blizini barikade primetili ljude, što ih je na trenutak uznemirilo, ali su ubrzo utvrdili da su u pitanju bili vojnici Kfora koji su bili u patroliranju.

U centru Leposavića pojačano je prisustvo britanskog i američkog Kfora i Euleksa, piše Kosovo online.

12.39 - Vlada u četvrtak donosi odluku o upućivanju zahteva Kforu za naše snage na KiM

Predsednik Vučić najavio je da će Vlada Srbije u čevrtak doneti odluku o slanju zahteva Kforu da se obezbedi prisustvo srpskih snaga na severu KiM.

"Sednica Vlade je u četvrtak i kako stoje stvari Vlada će doneti odluku o upućivanju pisma komandantu Kfora", rekao je Vučić nakon razgovora sa Srđanom Petrovićem vlasnikom vinarije iz Velike Hoče kome su policija i carina prištinskih vlasti zaplenili krajem prošle nedelje gotovo sve proizvedeno vino.

12.30 - Stano: EU ministri danas o situaciji na KiM

Ministri spoljnih poslova EU danas će razgovarati o "opasnom rastu tenzija na Kosovu", napisao je portparol za spoljne odnose EU Peter Stano na Tviteru.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj jutros je pre početka ministarskog sastanka naglasio da su poslednje vesti sa KiM zabrinjavajuće, prenosi RTS.

12.17 - Ministar Vučević stigao u Rašku

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević stigao je u Rašku, gde će obići pripadnike Vojske Srbije koji su stacionirani u tom garnizonu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Miloš Vučević
foto: Ministarstvo Odbrane

Ministra Vučevića u kasarni "Stefan Nemanja" dočekao je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, koji ga je upoznao sa bezbednosnom situacijom na terenu i stanjem u jedinicama. Očekuje se da u toku dana ministar Vučević obiđe još jedinica koje se nalaze u zoni odgovornosti Druge brigade Kopnene vojske.

11.30 - Predsednik Vučić razgovarao sa Srđanom Petrovićem iz Velike Hoče

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je vlasnika vinarije Srđana Petrovića iz Velike Hoče, kome su policija i carina prištinskih vlasti zaplenili krajem prošle nedelje gotovo svo proizvedeno vino, oko 42.000 litara.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Pink

Zaplena je protekla dramatično, a Vučić je tim povodom ocenio da se Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju sa ogromnim pritiscima, i da mržnja prema srpskom narodu ide do krajnjih granica.

10.02 - Borelj pozvao Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu

Evropska unija je pozvala Beograd i Prištinu da deeskaliraju najnovije tenzije, obustave sukobe i da se vrate dijalogu.

Evropska unija snažno poziva Prištinu i Beograd da deeskaliraju svoje najnovije sukobe, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, prenosi Rojters.

On je rekao da strane moraju da se vrate razgovorima i pronalaženju načina za prestanak sukoba na ulicama i postavljanju barikada.

9.55 - Ministar Vučević: Srbija će zaštititi bezbednost, za dijalog treba volja više strana

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da će Srbija zaštiti suverenitet i bezbednost svih svojih građana, kao i da je posvećena dijalogu, ali da je za njega potreba volja više strana.

Vučević je za Pink rekao da će Srbija uraditi i potez više da se sačuva mir, i nađe politički dogovor kako bi se izbegla eskalacija.

"Za to je potrebna volja više strana. Moderatori dijaloga Beograda i Prištine su često na strani Prištine. Situacija je napeta, vrlo napeta, na KiM je zapaljiva atmosfera", rekao je on.

Ministar veruje da će Srbi biti mudri i odgovorni, i da neće nasesti na provokacije, kako bi se izbegao sukob.

"Ne plašimo se, ali tražimo zaustavljanje terora nad Srbima, kroz politički dijalog. Aljbin Kurti želi da stvori uslove da je nemoguć opstanak Srba na KiM", rekao je Vučević i dodao da Kurti zato stalno otvara nove krize.

Objasnio je da Kurti pravi ambijent da Srbi kažu da ne mogu više tamo da opstanu, jer ih ne čuva ni Euleks, ni Kfor.

"Kfor je neutralan, ali tako da razmišlja kako da se uklone barikade. Svi se bave posledicama, a treba da se bave uzrocima. Otkud strah kod Srba i očaj da izađu na barikade. Nek dođe Borelj da im se obrati, pa da mu kažu što su izašli na ulice, muka ih naterala", rekao je Vučević.

9.45 - Predsednik Vučić: I kada ste tako doterani u ćošak morate da se borite!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da ostanu staloženi, mirni i da ne nasedaju na provokacije.

"Ono što je za nas važno to je da pozovemo Albance i, naravno, Srbe na očuvanje mira, na smirivanje situacije. Pozivam Srbe na severu Kosova i Metohije da oni budu staloženi, smireni, mirni, da ne nasedaju na provokacije. Za nas su ovo dramatični dani, za koje nemamo nikakvu krivicu, i ako zbog nečega možemo da budemo mirni, to je da nam je savest čista. Ali, i kada ste tako doterani u ćošak, nema šta, morate da se borite. Mi samo želimo da sačuvamo naš narod, da ostane na svojim ognjištima", objavio je predsednik na instagram profilu "avucic".

9.00 - Petković: Ne smemo nasedati na Kurtijeve provokacije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je jutros da Srbi ne smeju da "nasedaju na provokacije" i da moraju da poštuju Kfor i Euleks, koji su dužni da ih zaštite na KiM.

"Relativno je mirno, ali situacija je napeta do tačke usijanja zbog Kurtija, koji hoće da se obračuna sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković za RTS.

On je ponovio da su Srbi podigli barikade zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, ističući da je uhapšen nevin čovek, koji je zatvoren "ko zna gde, bez razloga".

"Reč je o kršenju ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji. Srbi na barikadama hoće da odbrane Briselski sporazum, jer Kurti ne poštuje nijedan sporazum", rekao je Petković.

Srbi su poniženi i svakodnevno "trpe Kurtijevo nasilje", naglasio je Petković.

"Ne dao Bog da dođe do rata, činimo sve da sačuvamo mir i stabilnost i ne smemo da nasedamo na provokacije", zaključio je on.

8.18 - Škole na severu KiM ne rade

Osnovne i srednje škole na severu KiM ne rade i ne zna se do kada će biti takva situacija, javlja RTS. Preko administrativnih punktova jarinje i Brnjak i dalje se ne može ni vozilima ni pešice.

Od specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara koji će boraviti u Prištini očekuje se da da vetar u leđa nastavku dijaloga Beograda i Prištine, a pre svega pomoć u iznalaženju rešenja za trenutnu situaciju na severu KiM.

8.09 - Kurir u Kosovskoj Mitrovici

Novinar Kurir TV Darko Mirković javio se ovog jutra uživo iz Kosovske Mitrovice i detaljno opisao kakva je situacija dan nakon novih incidenata koji su se odigrali na Kosovu i Metohiji.

01:51

NOVINAR KURIRA UŽIVO IZ KOSOVSKE MITROVICE: Formiran je Krizni štab, deca ostala u kućama, BARIKADE POJAČANE NA OVIM PUNKTOVIMA

- Noć je protekla mirno, koliko se to za ovo područje može reći. Bilo je pojedinačnih rafala i blažih detonacija, ali nema potvrde da li je reč o pirotehničlkim sredstvima ili nečem drugom - ispričao je u uvodu Darko Mirković.

Darko Mirković, novinar, Kosovo i Metohija
foto: Kurir TV

Dodao je i kakve su trenutno mere na snazi kada je reč o srpskom stanovništvu na KiM.

- Nema nastave danas, a kako je predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao biće formiran Krizni štab pre svega zbog distribucije pravih i tačnih informacija građana, kako bi se sprečilo njihovo dalje uznemiravanje. Barikade su se pojačale u mestu Rudare, ali i u opštini Leposavić, na putu s Prištinom.

8.05 - Šole i Eskobar u dvodnevnoj poseti Prištini

Savetnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole započeće danas dvodnevnu posetu Prištini. Sa njim će biti i izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, prenosi Reporteri.

Osim u Prištini, Šole će od 11. do 17. decembra boraviti i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Belgiji, saopšteno je iz Stejt departmenta.

8.00 - Dodatno ojačana barikada u Ibarskoj Slatini

U Lešku i Ibarskoj Slatini jutro protiče mirno. Barikada u Sočanici je sinoć dodatno ojačana duž magistralnog puta Leposavić - Kosovska Mitrovica.

Mirno je ali napeto, znatno hladnije uz kišu koja je tokom noći prestala da pada. Meštani se razmenjuju po grupama, jutros jedni su ušli u automobile da se malo ugreju i odmore, dok je istovremeno stigla nova grupa da pruži podršku.

Kosovo, Kosovo i Metohija, KiM, barikade
foto: Printscreen/Kosovo Online

U pojedinim ulicama Leposavića sinoć je uočen džip Kfora koji prati situaciju parkiran povremeno na različitim mestima, piše Kosovo online.

7.00 - Noć protekla mirno

Noć na severu KiM protekla je mirno, ali da je sever pokrajine i dalje blokiran, što od strane policije, što od strane građana. Iako je na barikadama mirno, tenzije su visoke, a građani zabrinuti, piše RTS.

Podsetimo, pripadnici Rosu upali su juče pod punim naoružanjem i s blindiranim vozilima, u objekat velike brane na jezeru Gazivode. Oni su radnika kojeg su zatekli isterali sa objekta i poskidali i isekli srpske zastave koje se tamo nalaze.

Nešto posle 21 čas čule su se rafalna paljba i detonacija u Rudaru kod Zvečana. Ne zna se ko je pucao, piše RTS.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da je formiran Krizni štab koji će redovno izveštavati o situaciji na terenu. Osnovne i srednje škole na severu Kosmeta od danas neće raditi.

Zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Nakon sednice Saveta predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na severu Kosova i Metohije da budu staloženi i mirni i da ne nasedaju na provokacije, kao i da poštuju Kfor i Euleks.

Predsednik kaže da su barikade izraz protesta zbog hapšenja ljudi i naglašava da ćemo učiniti sve da se sačuvaju mir i stabilnost.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track