LAJČAK: Vučić shvata ozbiljnost situacije na severu Kosova
Foto: Instagram/buducnost srbije

OGLASIO SE NA TVITERU

LAJČAK: Vučić shvata ozbiljnost situacije na severu Kosova

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić shvata ozbiljnost situacije na severu Kosova, izjavio je posle današnjeg sastanka sa njim specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Nastavio sam danas u Beogradu svoju misiju sastankom sa predsednikom Vučićem. Imali smo otvoren i iskren razgovor o političkom rešenju koje bi smanjilo tenzije i omogućilo uklanjanje barikada (na severu Kosova). On shvata ozbiljnost situacije", napisao je Lajčak na Tviteru.

Vučić i Lajčak su prvo razgovarali u četiri oka, a zatim im se pridružio specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Vučić je posle sastanaka izjavio da je imao "iskren i korektan" razgovor sa Lajčakom i Eskobarom.

Lajčak i Eskobar su danas doputovali u Beograd posle dvodnevne posete Prištini, u jeku pojačanih tenzija na severu Kosova, gde Srbi od 10. decembra blokiraju puteve zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Vučić je najavio da će 15. decembra zatražiti od misije Kfor odobrenje za povratak srpskih snaga na Kosovo. Eskobar je juče u Prištini rekao da SAD "kategorički odbijaju i uopšte ne podržavaju" mogućnost povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova.

Najviši zvaničnici Kosova danas su u Prištini potpisali prijavu za članstvo u EU i najavili da će je sutra predati Češkoj, predsedavajućoj Evropskoj uniji.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track