KOALICIJA NADA: Rezultati popisa poražavajući, opravdana je bojazan da nam preti fizički nestanak za nekoliko vekova
Foto: Beta/Emil Vaš

SAOPŠTENJE

KOALICIJA NADA: Rezultati popisa poražavajući, opravdana je bojazan da nam preti fizički nestanak za nekoliko vekova

Politika -

Srpska koalicija NADA koju čini Novi DSS i POKS traži od Vlade Srbije da zbog zabrinjavajućih podataka o smanjenju broja stanovnika naše zemlje dobijenih iz popisa stanovništva, donese hitne dodatne mere za povećanje nataliteta i zaustavljanje daljeg osipanja naroda.

- Nacionalno demokratska alternativa (NADA) smatra poražavajućim podatke da se broj stanovnika Srbije smanjio za 500.000 ili gotovo 7 procenata u odnosu na prethodni popis. Opravdana je bojazan da nam preti fizički nestanak za nekoliko vekova ukoliko se nešto suštinski po tom pitanju ne preduzme - navode.

NADA, Koalicija nada
foto: Printscreen

Kako kažu, neophodno je ozbiljnije vođenje populacione politike i adekvatnija podrška i bolji položaj u društvu za trudnice, porodilje i porodice sa više dece.

- NADA (Novi DSS, POKS) predlaže mađarski model podrške roditeljstvu prema kome bi država obezbedila mladim bračnim parovima beskamatne kredite od 30.000 evra, sa tim da bi im se za svako rođeno dete otpisala trećina duga, kao i druge pogodnosti i olakšice. Očigledno je da dosadašnji pokušaji podsticaja nataliteta nisu dali željene rezultate i da se populaciona politika mora menjati i značajno unaprediti - kažu.

Kurir.rs/ Foto/Source:Beta/Emil Vaš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track