FAJT! Ponovo čarke na sednici Skupštine, Ćuta zapretio: Imaćete POBUNU na ulici!
Foto: Fonet

burno

FAJT! Ponovo čarke na sednici Skupštine, Ćuta zapretio: Imaćete POBUNU na ulici!

Politika -

Poslanici opozicije na početku rasprave razvili transparente i bunili se zbog nedovoljno vremena za podnošenje amandmana na predloge zakona

Poslanici Narodne skupštine na jučerašnjoj sednici parlamenta raspravljali su o brojnim temama, a ni ovog puta nije prošlo bez čarki i međusobnih optužbi vlasti i opozicije. Poslanici opozicije su nosili transparente, pretili protestima i optuživali vlast da im ne daje mogućnost da podnose amandmane.

Ko krši poslovnik

Naime, između ostalog, na dnevnom redu su bile izmene Zakona o medijskom javnom servisu, finansijski planovi državnih tela i agencija, predlog Zakona o unutrašnjim poslovima, potvrđivanje pravnih ugovora sa UAE, Brazilom i Mađarskom. Ali poslanici opozicije su očito imali drugačije planove od rasprave na ove teme, pa su tako na samom početku sednice ustali sa svojih mesta i u znak protesta držali transparente sa svojim predlozima zakona. Kako kažu, zbog načina na koji predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić zakazuje sednice, oni nisu u mogućnosti da ih predlože jer nemaju dovoljno vremena.

Ipak, poslanik poslaničkog kluba „Zajedno-Moramo“ Aleksandar Jovanović Ćuta otišao je korak dalje i zapretio izlaskom na ulice.

- Kome mi postavljamo pitanja ovde? Od vas 25 ministara nema nijednog, pa sram vas bilo. Imaćete pobunu, drugari, na ulici, možete da me gledate koliko hoćete - poručio je Jovanović, koji se takođe žalio da Orlić krši poslovnik, te da nema redovnih sednica.

Sednica Skupštine
foto: Fonet

Teške optužbe

Poslanica NS: Vlast prodaje decu strancima

Ministarstvo: Velika laž, uznemiravanje javnosti

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić optužila je vlast da je omogućila „prodaju dece iz Srbije strancima“, kao i da postoji cenovnik za strance koji hoće da usvoje decu iz Srbije. Ona je kao primer navela šestogodišnju Z. M. iz Brezjaka kod Loznice, za čije je usvajanje, kako tvrdi, porodica iz Švedske platila 14.500 evra. Ekspresno je reagovalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, koje je poručilo da je Parlićeva „iznela veliku laž da je pomenuto dete 12. decembra 2022. iz hraniteljske porodice odvedeno u Švedsku“.

- Iznošenjem neistinitih informacija o nasilnom odvođenju deteta iz hraniteljske porodice i njegovom usvojenju građane Srbije je dovela u zabludu, sa ciljem uznemirenja javnosti, a posebno deteta - konstatovali su.

Dobacivanje

Takođe je uvredio i poslanika SNS Marka Atlagića, koji mu je dobacivao.

- Samo vi, gospodine Atlagiću, radite svoj posao, vi ste otrovniji od sumporne kiseline „Rio tinta“. Samo nastavite. Ako budete tako nastavili, prekinućemo rad Skupštine - poručio je.

Reagujući na brojne optužbe opozicionih poslanika, Orlić je kazao da on poštuje pravila koja nalaže poslovnik Narodne skupštine, da ništa nije prekršeno, kao i da je sav materijal bio nedeljama dostupan poslanicima.

- Pravila poslovnika nisam pisao ja, već drugi, tako da je sve ispoštovano, a ceo materijal bio je nedeljama dostupan opoziciji - istakao je Orlić.

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track