VUČIĆ POSLE SASTANKA S PATRIJARHOM PORFIRIJEM: Oni žele proterivanje Srba, razgovaramo i dajemo sve od sebe da sačuvamo mir
Foto: KurirTv

U PATRIJARŠIJI

VUČIĆ POSLE SASTANKA S PATRIJARHOM PORFIRIJEM: Oni žele proterivanje Srba, razgovaramo i dajemo sve od sebe da sačuvamo mir

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije obratili su se javnosti posle sastanka u Patrijaršiji i poručili da će nastaviti s borbom da se sačuva mir, kao i da se vode ozbiljni razgovori s međunarodnom zajednicom. Vučić i patrijarh sastali su se nakon što su vlasti u Prištini zabranile ulazak na KiM patrijarhu srpskom Porfiriju.

Vučić: Nemojte hapsite Srbe zato što vam se ne sviđaju

- Vodimo teške, dinamične, ozbiljne razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice. Moramo da zastupamo inetrese Srba na KiM. Nisu Srbi na barikadama, zato što im je tako palo na pamet. Zašto su izašli? Rekli ste da će da se formira ZSO, pa ništa. Rekli ste im da će da izađu na referendum, na izbore...Uhapsićemo Srđana Trajkovića pod optužbom za ratne zločine, a nije bio ratni zločinac dok je bio u policiji. Srbi samo traže da ne hapsite Srbe koji su na barikadama. Nemojte hapsite Srbe zato što vam se ne sviđaju - rekao je predsednik.

- Otimate Srbe, pa ne znate gde se nalaze. Šta Srbi traže? Da ne hapsite ljude koji su bili na barikadama u junu, septembru i decembru? Ljudi, dajte Pantiću da se leči, da porodica može da ga vidi, da bude kući - rekao ke Vučić.

Vučić je dodao da 2013. godine niko nije imao snove o kosovskoj vojsci, a sada se odjednom pominju.

- Na sve izmišljotine oko kriza, tablica, ludosti, sada smetaju tablice zbog barikada. Mi razgovaramo sa Lajčakom, Eskobarom, u ovom trenutku teku razgovori, pokušavamo, dajemo sve od sebe da sačuvamo mir. Da dođemo do nekog kompromisnog rešenja. Te histerične pretnje, Kurti će da vas napadne, curi vam vreme. Sram vas bilo sve zajedno, lažovi jedni - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić, Patrijarh Porfirije, Patrijaršija
foto: screenshot Video Plus

Predsednik je rekao da ćemo nastaviti da radimo i da se borimo za mir ida pokušamo da pronalazimo kompromisna rešenja kao i da je tokom noći opet razgovarao sa Srbima sa Kosova i Metohije.

Kako kaže, i danas će i kad god treba da ode u Rašku, da razgovara sa našim narodom.

- Šta hoćete sa tim uklanjanjem barikada? Njihov cilj je izbacivanje Srba i Srbije za teritorije KiM - kazao je Vučić i zahvalio se Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku na podršci.

Predsednik Vučić izjavio je da čak i ako se smiri trenutna situacija na KiM, desiće se nešto novo za 15 ili 30 dana, jer je cilj Prištine izbacivanje Srbije sa KiM za sva vremena, kao i "neposlušnog srpskog naroda".

- Obaveštavaćemo vas narednih dana o svim događajima. Želim da poručim Srbima na KiM, Srbija je uz vas, nema predaje - zaključio je predsednik.

Vučić: Upoznao sam patrijarha sa situacijom iz svih uglova

Predsednik Vučić se zahvalio patrijarhu na razgovoru o važnoj temi ističući da su prošle noći razgovarali do kasno.

- Upoznao sam patrijarha sa situacijom iz svih uglova. Jučerašnje nepuštanje patrijarha i neomogućavanje da ode u našu svetinju najbolje govore o onima koji su to organizovali, a to je prištinski režim. Ceo dan je najavljivano da će biti oštro osuđeno, a kad su osudili bilo me je sramota. To saopštenje EU je jedna od najvećih sramota - rekao je Vučić.

Kako kaže, u saopštenju su barikade veći problem, nego to što je neko poglavaru jedne crkve zabranio da dođe na teritoriju svoje zemlje.

Kaže da ne mogu ni patrijarha ni SPC da otmu iz srca i duše srpskog naroda.

Aleksandar Vučić, Patrijarh Porfirije, Patrijaršija
foto: screenshot Video Plus

- Važno da vidimo kakav je odnos onih koji odlučuju o našoj zemlji. Govorili su o slobodi kretanja u tom soapštenju o barikadama, više nego o zabrani patrijarhu. Gde to ima - upitao je predsednik.

Ističe da Albanci u Prištini i deo međunarodne zajednici kao jedini način za rešavanje problema vide u proterivanju Srba sa severa KiM.

- Tim putevima Albanci uopšte ne idu, niko južno od Ibra, samo ih koriste Srbi sa severa, koji podržavaju barikade. Što žurite?!

Patrijarh: Moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir

- Hvala vam što ste došli danas. Situacija na KiM je veoma veoma ozbiljna i tenzije su dosegle tačku iz koje mogu da se otvore putevi koje niko od nas ne želi i koji nas ne bi odveli u nešto što bi nam donelo mir i kakvu takvu ravnotežu - rekao je patrijarh.

Patrijarh ističe da je je jučerašnji dan bio tužan za njega ali i našu braću i sestre na Kosmetu, naše monahije, monahe i sveštenstvo koji su očekivali da poglavar njihove crkve dođe u Pećku patrijaršiju da u ovim teškim trenucima se s njima pomoli Bogu.

Aleksandar Vučić, Patrijarh Porfirije, Patrijaršija
foto: screenshot Video Plus

- Da se pomolimo za sve naše ljude, mir u svetu, a pre svega za međusobno razumevanje, suživot i za mir između Albanaca i Srba, jer sigurna je činjenica da samo mi između sebe svojim naporima možemo se bolje razumeti. Vekovima na KiM žive zajedno Srbi i Albanci. Srbi su na KiM gotovo 15 vekova, a pet vekova žive zajedno s Albancima. Uči nas to da ako postoji dobra volja može se naći put u zajednički život i u okviru kojeg za svakoga ima mesta.

Patrijarh uverava sve ljude na Kosovu da će ne čekajući mnogo uskoro biti s njima tamo i zajedno se s njima pomoliti.

Aleksandar Vučić, Patrijarh Porfirije, Patrijaršija
foto: screenshot Video Plus

- Pećka patrijaršija je za nas ono što je Vatikan za rimokatoličku crkvu. Zamislite da neko bez ikakvog razloga s komičnim obrazloženjima samo zato što mu se hoće zabrani papi da uđe u Vatikan. Siguran sam da bi čitav svet ustao na noge - kaže patrijarh.

Upitao je da li postoji ijedan poglavar neke verske zajednice koji ne može da poseti svoje vernike.

- Manastir Pećka patrijaršija je imovina SPC i kuća poglavarala SPC. Pokušao sam i juče u nekim direktnim kontaktima s ljudima koje mislim da mogu da pomognu da jedna takva besmislena zabrana bude uklonjena. Apelujem na one za koje mislim da sigurno mogu da utiču na one koji u Prištini da donose odluke pa i tu da se zabrani patrijarhu da ode svojoj kući, da utiču da s etakva odluka promeni. Mi nismo neko ko može da zna sve šta se dešava. U razgovoru s predsednikom imali smo mnoga pitanja a mnogo nam je i on rekao. Ja sam podvukao da moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir i molio sam predsednika da se sačuva mir i da ne dođe do oružanih sukoba koji nikome dobro doneti neće. To molim i one koji imaju vlast u Prištini ali jednako molim i velike sile, institucije političke koje donose odluke u centrima moći da daju sve od sebe da pomognu da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes budu veći od svekog interesa. Siguran sam da to mogu i molim se Bogu da on dotakne i umove i srca svih ljudi, naročito onih koji žive na KiM.

Kako kaže, moli se za mir i da Božić bude dan mira i ljubavi za sve.

Sastanak predsednika i patrijarha, koji je počeo u 12 sati, održava se dan nakon što je poglavaru Srpske pravoslavne crkve Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju i odlazak u Pećku patrijaršiju uoči Božića.

Patrijarh je naveo nakon zabrane da je krenuo u prvo i najvažnije sedište svoje crkve kako bi uoči Božića bio sa svojim narodom, ali da su vrata njegovog doma za njega bila zaključana.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track