"KAKO SU ZAMISLILI DA PRAVE DRŽAVU KOSOVO U SRBIJI?" Anđus: Oni glume da su Vagnerovci, a istina je da su za nas POBUNJENA MANJINA
Foto: Kurir tv

KIM

"KAKO SU ZAMISLILI DA PRAVE DRŽAVU KOSOVO U SRBIJI?" Anđus: Oni glume da su Vagnerovci, a istina je da su za nas POBUNJENA MANJINA

Politika -

Kriza na KiM i pritisci na Srbiju su teme koje su obeležile 2022. godinu, neposredno pred novu godinu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će jedan od prioriteta u Novoj godini biti i nastavak politike vezane za povlačenje priznanja samoproglašenog Kosova.

Na Kosovu žele da povećaju broj vojnika NATO-a „zarad jačanja mira i bezbednosti u celom regionu Zapadnog Balkana”, izjavio je u intervjuu za „Velt“ premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Anđus, Bratina
foto: Kurir tv

Dejan Anđus, novinar i profesor Boris Bratina, sa Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici razgovarali su o situaciji Srba na KiM, sumirali su konkretan problem od devedesetih na ovamo, ali nisu izostavili i moguće političke planove na teritoriji KiM za 2023. godinu.

- Vidimo da, nakon uslovno govoreći dogovora sa EU i Amerikom, ne ispunjava sve. Već 31. decembra Kurti je imao sastanak sa članovima Euleksa i Kfor-a. Istog dana je Vljosa Osmani je otišla na punkt Brnjak i odlikovala svoje "specijalce". Dešavaju se brojne aktivnosti, ali mi koliko vidimo imamo pravni osnov za sve što radimo na KiM, ali mi se nešto čini da će se sa provokacijama produžiti do proleća - rekao je Bratina.

01:02

A kako su oni zamislili da prave državu Kosovo u komšiluku Srbije? Mi smo za njih nacionalna manjina na teritoriji Kosova, a oni su za nas nacionalna manjina, uglavnom pobunjena

A da li se nastavljaju provokacije Prištine prokomentarisao je Anđus.

- Bratina mnogo zna. Što se tiče Vagner grupe, oni glume da su Vagner, mi to ne znamo, nemamo dokaze, to je priča na nivou spekulacija - započeo je Anđus.

Zapitao se šta su ciljevi Srbije.

- Kako mi da povratimo Kosovo i Metohiju? A kako su oni zamislili da prave državu Kosovo u komšiluku Srbije? Mi smo za njih nacionalna manjina na teritoriji Kosova, a oni su za nas nacionalna manjina, uglavnom pobunjena, na prostoru Kosova Metohije. Ko je taj koji podriva redove? - zapitao je Anđus.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja