OTAC RANJENOG MLADIĆA: Miloš je u šoku, tek shvata ŠTA JE MOGLO DA BUDE! Majka malog Stefana: Tek juče je progovorio o svemu
Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije, Kurir, Kosovoonline

potresno

OTAC RANJENOG MLADIĆA: Miloš je u šoku, tek shvata ŠTA JE MOGLO DA BUDE! Majka malog Stefana: Tek juče je progovorio o svemu

Politika -

Dvadesetjednogodišnji Stojanović na kog je pucao Albanac Azem Kurtaj na Badnji dan, pre dva dana izašao iz bolnice na kućno lečenje, a porodica i dalje u strahu

Miloš (21) i Stefan (11) Stojanović, na koje je pucao Albanac Azem Kurtaj na Badnji dan, još su u potpunom šoku zbog onoga što im se dogodilo - mali Stefan, koji je još uvek na bolničkom lečenju tek prekjuče je progovorio o nemilom događaju, dok Miloš, koji je pre dva dana pušten na kućno lečenje, nigde ne izlazi i tek shvata koliko je sve moglo da bude fatalno.

Kako nam je ispričao Milošev otac Zvonimir, ni njegovom sinu, ali ni ostatku porodice, uopšte nije svejedno nakon napada.

- Borimo se, ali zaista nam nije svejedno, teško je kada znate šta se vašem detetu dogodilo i koliko je, ne daj bože, moglo i gore da bude. Miloš je još uvek jako potišten, u šoku je, kako vreme prolazi tako nam svima, pa i njemu, prolazi kroz glavu šta je sve moglo da se desi...Njemu je svega preko glave, ni ne priča mu se ni sa kim, kod kuće je...Ali, verujem da će mu vremenom biti lakše - kaže nam Zvonimir Stojanović.

Azem Kurtaj, Stefan Stojanović, Miloš Stojanović, Kosovo, Božić, napad na srpsku decu, napad na Srbe
foto: Kosovoonline, Privatna Arhiva

Čovek ili monstrum

Mali Stefan još nekoliko dana će morati da bude na bolničkom lečenju, a i on se teško nosi sa stresom koji je doživeo.

- Stefan je bio jako uplašen kada se sve dogodilo, ali čini mi se da malo po malo splašnjava strah. Tek sinoć mi je ispričao šta se tačno dogodilo. Toliko je bio unezveren nakon napada da je čak i meni bilo teško da ga pitam da mi opiše kako je uopšte došlo do te pucnjave - priča nam njegova majka Zorica Stojanović.

Kako kaže, u tom momentu je tek postala svesna koliki je šok i stres Stefan doživeo.

- Ispričao mi je da se on namestio da slika drugove s kojima je išao po badnjak jer je najmlađi, a taj Albanac je naišao i zapucao na njih. Samo zato što je video da nose badnjak i zato što su Srbi. Pucao je na decu! Ja ne znam da li je to čovek ili monstrum! - u šoku je i Zorica.

Nada se da će joj sin za nekoliko dana biti pušten na kućno lečenje.

- Rekli su nam da će morati još nekoliko dana da ostane u bolnici, ne znam koliko tačno, pa kada ga puste kući nadam se da će mu biti malo lakše - konstatovala je ona za naš list.

Uče se mržnji prema Srbima

Činjenica da Albanci sve češće i žešće udaraju na Srbe na Kosovu, te da ne prezaju ni od toga da pucaju na decu, nažalost, nije iznenađujuća, kaže za Kurir nekadašnji direktor KBC Kosovska Mitrovica, Milan Ivanović.

Milan Ivanović
foto: Beta Saša Đorđević

- Albanci su bukvalno poludeli! Ali oni su očigledno samo izvršioci i marionete kojima rukuje neko. Pre svega kosovski premijer Aljbin Kurti za vreme čijeg mandata je bukvalno duplo više nasilja nad Srbima nego ranije, koje je pritom i institucionalno. I zločinac koji je pucao na tu decu je iz redova kosovskih institucija. Oni se uče mržnji prema Srbima, i u školamna i u institucijama - kaže Ivanović za Kurir.

Njihova namera je, dodaje, potpuno vidljiva strategija za etničko čišćenje.

- Hoće da nas prisile da napustimo Kosovo, što im je krajnji cilj, etničko čišćenje po ustaškom modelu i od toga ne odustaju jer nema nikakve reakcije međunarodnre zajednice, nikakve osude... Da ja njima bacim petardu pod kola, više bi to osudili neko pucnjavu na dete - konstatuje Ivanović. Podsetimo, na dvojicu Srba 6. januara je u poslepodnevnim satima pucao Albanac kada su oni zastali da se fotografišu s badnjakom. Policija je uhapsila Azema Kurtaja kome je tužilac Osnovog suda u Uroševcu odredio jednomesečni pritvor.

Zastrašujući podaci

Napadi na Srbe na KiM u prvih 10 dana januara 2023.

2022. godina

Lajčak nakon sastanka u NATO Razgovarali smo o budućim koracima

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak potvrdio je da je sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i zamenikom generalnog sekretara NATO Mirčeom Džoanom razgovarao o nedavnim dešavanjima u okviru dijaloga, severu KiM, saradnji EU-SAD-NATO i budućim koracima.

- Razgovarali smo o nedavnim dešavanjima u Dijalogu, uključujući sever Kosova, saradnji EU-SAD-NATO, i budućim koracima. Zahvalni smo na prilici da se, takođe, zajednički obratimo ambasadorima NATO - istakao je Lajčak na Tviteru.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Instagram Printscreen/Budućnost Srbije, Kurir, Kosovoonline

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track