PREDSEDNIK VUČIĆ: Od Beograda do Subotice uskoro za sat vremena i pet minuta! Gradi se više, snažnije i USPEŠNIJE NEGO IKADA! FOTO
Foto: Kurir

stepanovićevo

PREDSEDNIK VUČIĆ: Od Beograda do Subotice uskoro za sat vremena i pet minuta! Gradi se više, snažnije i USPEŠNIJE NEGO IKADA! FOTO

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji deonice brze pruge Novi Sad - Subotica i istakao da se u Srbiji sada gradi više i uspešnije nego ikada.

- Lepo ovo ovde izgleda - rekao je predsednik na početku obilaska i pozdravio radnike.

1 / 31 Foto: screenshot Pink tv

Predsednik kaže da smo zamolili kineske partnere da malo ubrzaju radove.

- Imamo malo problema, ali sad ćemo da ubrzamo. Da se za šest meseci ubrzaju radovi, da radimo bar upola brzo kao vi u Kini - kazao je predsednik Vučić.

O rokovima za završetak radova

- Mislio sam da ćemo brže da završimo, jesu li moji snovi i želje da nešto uradimo brže loši? Moji snovi se ostvaruju. Po ugovoru treba da završe do kraja 2025. godine, a verujemo da može da se završi do kraja 2024. godine. Od Beograda do Subotice biće sat i pet minuta. Gradi se više, snažnije i uspešnije nego ikada.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir

O Kurtiju

Predsednik je rekao da nije znao da je Aljbin Kurti postao i NATO u međuvremenu.

- Ja mogu da mu kažem da Srbija ima svoje granice. To nisu ni ruske, ni NATO granice. Ustanovljene su Poveljom UN i Rezolucijom 1244, a on nek priča šta hoće i nek pokušava da Srbiju stavi negde gde nije i sebe gde nije. Granice ne određuje Kurti, već međunarodno javno pravo. To je još jedna od očajničkih poruka gde pokušava sebe da predstavi kao žrtvu, kao "novog Zelenskog", a mene kao "malog Putina" - kazao je Vučić.

O razgovoru sa Šoleom

- Realan sam, nisam optimista po prirodi. Za nas je teška situacija, sve velike zapadne sile su priznale nezavisnost Kosova i ne očekujte bilo šta lepo u šećerlemi da nam dođe. Imamo sam sadržajan i korektan razgovor sa Šoleom, razlikujemo se po pitanju odnosa prema KiM i to je to.

Obraćanje predsednika Vučića

- Radovi idu brže od predviđenih rokova, bolje je nekad da platite i više, a da platite ranije i onda vidite rezultate kao što je u slučaju deonice Beograd-Novi Sad. Želimo da železnica, ne samo da postoji, nego da radi i živi. Računamo da sve ovo možemo da završimo do kraja 2024. godine. Važno nam je to i zbog razvoja turizma, i podizanje svih mesta koja se na mapi puta nalaze. Srbija danas, uprkos svemu i teškim okolnostima kroz koje prolazi i ceo svet, sve kilometre i pruge koje smo podigle u našoj zemlji bile su pruge podignute do 1976. godine, poslednja je Beograd- Bar. Od tada, do 2012. nismo podigli nijedan kilometar pruge. Za ovih 10 godina uspeli smo da podignemo 108,1 kilometar novih pruga, to su brze, najsavremenije pruge. Rekonstruisali smo 781,5 kilometar pruge i sada očekujemo da završimo novih 156 kilometara pruge, a rekonsturisanih mnogo više - rekao je predsednik.

Predsednik Vučić: Predložiću da se pet puta poveća kazna za krađu delova pruga

Predsednik Vučić rekao je da će predložiti da se kazna za krađu delova pruga, koje su učestane na relaciji Beograd - Novi Sad, poveća pet puta.

- Zato ću da predložim pet puta veće kazne za kradju, biće to kazna za specifično delo zbog ugrožavanja bezbednosti većeg broja ljudi, a ne kazna za sitnu ili tešku krađu - rekao je predsednik.

Dodao je da "mi ne damo da životi budu ugroženi i da ljudi moraju da znaju da su potpuno sigurni, a da je juče bez razloga usporena brzina na relaciji od Beograda do Novog Sada da bi se sačuvala sigurnost ljudi".

- Kada imate posla sa bitangama koje misle da treba da ukradu neki bakarni deo da bi ga prodali za 100-150 evra i misle da su pametno uradili ili kamenuju vozove, ne znam šta da preduzmete. Umesto da idemo 200 kilometara na sat juče smo išli 160 na sat i 4,5 minuta smo kasnili, a to je nekada bilo ništa, a danas za nas znači mnogo. Toliko se Srbija promenila - rekao je Vučić.

Istakao je da imamo velike planove i želju za dalje radove, dolazak investitora, i nove fabrike u mnogim mestima.

- U planskim dokumentima je još 2.026 kilometara pruge. Tako da će biti mnogo posla za kineske komapnije i srpske i kineske radnike

- Ekselencijo, hvala još jednom i vama i predsedniku Siju, hvala vašim stručnjacima, hvala i našim radnicima i kompanijama koje obavljaju odličan posao. Još mnogo toga moram da uradimo i napravimo da bi Srbija napredovala.

Obraćanje ambasadorke Čen Bo

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

- Izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta ima veliki značaj ne samo za Srbiju, nego i za povezivanje drugih regiona. Radovi napreduju i uverena sam da će kineski izvođači koji imaju svetsku tehnologiju i iskustvo u izgradnji brze pruge, kvalitetno odraditi ovaj projekat i uz snažnu podršku srpskih partnera u skorijem vremenu uspešno završi ove deonice - rekla je ona.

Kako su najavili predstavnici kineske kompanije koja je izvođač radova, a to je potvrdio i predsednik Vučić, svi radovi biće okončani do kraja 2024. godine.

Od 2012. do danas izgrađeno je 108,1 kilometar pruga.

- Sve što smo izgradili pruga izgradili smo između 1804. i 1976. Poslednja pruga u Srbiji je izgrađena 1976. godine. Ništa posle toga se nije gradilo do ovih poslednjih godina - rekao je Vučić, nagasivši da su intenzivniji radovi počeli 2012. godine.

- Ovo će mnogo da znači i za Topolu, ostala nam je kao slepo crevo. Probleme imamo sa rezervnim delovima za vozove, treba da odmah uzmimamo dovoljno delova, da se to ne dešava.

Podsetimo, u sklopu radova na rekonstrukciji i izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta, deonica Novi Sad – Subotica je treća deonica brze pruge koja se radi.

Pruga Novi Sad – Subotica duga je 108,2 kilometra i na toj trasi biće izgrađeno ukupno 49 podvožnjaka, nadvožnjaka i sličnih objekata.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track