"NEMA OPRAVDANJA ZA SKANDAL U SARAJEVU" Janjić o prištinskim nastojanjima: Mržnja u regionu MOŽE SE SEĆI NOŽEM (VIDEO)
Dušan Janjić na Kurir TV, Foto: Kurir Televizija, Privatna Arhiva

kurir tv

"NEMA OPRAVDANJA ZA SKANDAL U SARAJEVU" Janjić o prištinskim nastojanjima: Mržnja u regionu MOŽE SE SEĆI NOŽEM (VIDEO)

Politika -

Parastosom i paljenjem sveća danas je u Kosovskoj Mitrovici obeleženo pet godina od ubistva lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda za Olivera Ivanovića.

A za nekoliko dana ponovo nas očekuje sastanak našeg državnog vrha sa izaslanicima medjunarodne zajednice za dijalog Beograda i Prištine.

Da li je ovo godina u kojoj je moguć nastavak dijaloga, ili je još prerano za bilo kakav optimizam? Ovo je samo jedno od pitanja koje su voditelji emisije Puls Srbije postavili gostu Dušanu Janjiću iz Foruma za etničke odnose.

- Niko nije mogao da ublaži dejstvo dešavanja u BIH - započeo je Janjić, naglašavajući da je sa roditeljima iz Beograda očigledno bilo prostora da se razgovara, nakon što su deca ostala da igraju, dok su se deca iz Splita vraćena kućama, što govori o nemogućnosti dijaloga između njihovih roditelja.

- Na njihove roditelje utiče politika, kao i na njihovu decu. Ništa od toga nije opravdanje za tu situaciju - istakao je uz dopunu:

- Moj savet tada, predsedniku Aleksandru Vučiću bio je da ne ide u Srebrenicu. Strahovi ostaju, posebno u Istočnom Sarajevu. Mržnja u regionu se i dalje može seći nožem - rekao je.

04:18

DA LI JE MOGUĆ ZREO DOGOVOR BEOGRADA I PRIŠTINE?

Osvrnuo se na situaciju u Račku 90-ih i ulazak u anale medijske pripreme za rat na Jugoslaviju.

- Račak je ušao u anale jer je postao politički okidač za medijski propagandnu pripremu NATO agresije na SRJ! -istakao je.

- Činjenica je da Račak nikad nije bio raščišćen iako su tamo bili međunarodni istražitelji. Ostalo je puno toga spornog. Mislim da je reč o sledćem. Kurti se pridružuje tome da gađa oficire i policajce i Srbe sa Kosova. To je pravilo i za ljude koji su pucali na kolone izbeglica, tada. Srbija ima interes da raščisti situaciju u kafiću Panda, kada su Srbi upucani. Ovde se radi o političkoj zloupotrebi za nekoliko stvari. Prva da Kurti pokaže da je Kosovo država, druga: Njegovi partijski ciljevi, i treće, Kurtijev pokušaj da ublaži utisak da će Kosovo i Srbija razgovarati, jer njegova opozicija tvrdi da je ovo Vučićeva pobeda - rekao je.

Dijalog Beograda i Prištine

- Mogućnost pregovora bila bi pobeda ljudskosti nad ratom, nad užasom. Hiljadu dana pregovarati bolje je nego da samo jedan dan ratujete! Prizivanje realnosti i da li je to moguće? Treba naći bilo šta oko čega je moguće razgovarati - rekao je.

Formiranje Zajednica srpskih opština

- Bojim se da ovo nije godina u kojoj ćemo mi raščistiit ovo. Ovde se utrpava sve da bi se znala neka agenda. Dobronamerno rečeno, moguće je dogovoriti se oko tek nekoliko stvari. Izabrati teme oko kojih se može razgovarati. Moraš naći mehanizam zaštite zajednice Srba i Srpske pravoslavne crkve - naglasio je i dodao:

- Kurtijeva retorika više je kuknjava.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja