SLOVENAČKI PREMIJER DRŽAVNIM PARAMA FINANSIRAO KURTIJEVU IZBORNU KAMPANJU?! U igri čak 100 miliona evra
Foto: EPA Stephanie Lecocq, AP Olivier Matthys

skandal

SLOVENAČKI PREMIJER DRŽAVNIM PARAMA FINANSIRAO KURTIJEVU IZBORNU KAMPANJU?! U igri čak 100 miliona evra

Politika -

Iz slovenačkog državnog energetskog preduzeća GEN-I, dok ga je vodio Robert Golob, ka Prištini su odlazile višemilionske svote novca. U svemu je
učestvovao kosovski ambasador u Zagrebu, a uplate išle i preko Tirane, objavili su slovenački i hrvatski mediji

Kosovski premijer Aljbin Kurti našao se usred velikog balkanskog skandala u kojem je otkriveno da je njegova izborna kampanja nezakonito finansirana novcem iz Slovenije! Hrvatski i slovenački mediji su objavili nove činjenice o finansijskoj aferi, koja se od 1. aprila prošle godine plete oko premijera Slovenije Roberta Goloba i kosovskih političkih predstavnika, a koje potvrđuju da je bilo više sumnjivih transakcija, čija vrednost ide i do 100 miliona evra.

Sumnjiv novac

Naime, čim je preuzeo premijersku dužnost, Golob se suočio s velikom finansijskom aferom, i to zbog sumnjivih tokova novca državnog energetskog preduzeća GEN-I, na čijem čelu je proveo 16 godina. Prema pisanju medija, iz ove kompanije, dok je na njenom čelu bio Golob, odlazile su višemilionske transakcije, između ostalih, i za finansiranje Kurtijeve izborne kampanje.

Predstavnici kosovske opozicije optužili su Kurtija da je umešan u finansijsku aferu zajedno sa ambasadorom Kosova u Hrvatskoj Martinom Berišajem, inače njegovim prijateljem, koga je lično imenovao na ovu diplomatsku dužnost. Član Predsedništva Demokratskog saveza Kosova Džafer Tahiri naglasio je da je Kurtijeva poslednja izborna kampanja finansirana sumnjivim novcem.

Aljbin Kurti
foto: EPA Georgi Licovski

- Ovaj skandal je sve veći i veći. Prema poslednjim informacijama, reč je o 100 miliona evra kompanije GEN, za koju se sumnja da je preko podružnice u Tirani, gde je prebačeno 14 miliona evra, finansirala Kurtijevu kampanju - izjavio je nedavno Tahiri na konferenciji za novinare.

Slovenački novinar Luka Perš, čiji je portal Prava bio među onima koji su prvi pisali o korupcionaškoj aferi Berišaja i Kurtija, objašnjava za Kosovo onlajn da je ambasador Berišaj samo tokom 2019. i 2020. podigao više od pola miliona evra, za koje se sumnja da su dobijeni od GEN-I, kompanije koja je glavni distributer električne energije u Sloveniji.

Loše namere

Kosovska agencija za korupciju podnela je protiv Berišaja krivičnu prijavu, a mediji su pisali da je on od 2019. do aprila 2022. od kompanije GEN-I dobio najmanje 1,5 miliona evra izbegavajući poreze. Opozicija u Prištini tvrdi da iza svega stoji premijer Kurti i da je čak 14 miliona evra pomenuta kompanija prebacila za njegovu predizbornu kampanju.

- U središtu priče je kosovski ambasador u Hrvatskoj Martin Berišaj. Televizija Planet TV iz Slovenije otkrila je da je 2019. i 2020. godine podigao više od pola miliona evra uz najmanje 13 povlačenja gotovine. Na onlajn aplikaciji ERAR otkriveno je da je slovenački GEN-I od avgusta do decembra 2019. preko svoje podružnice u Beogradu u nekoliko transfera podigao više od četiri miliona evra. Vrlo verovatno možemo zaključiti da je deo Berišinog podignutog keša došao direktno iz Slovenije - kaže Perš.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ocenjuje za Kurir da je reč o ozbiljnom diplomatskom incidentu, koji zahteva ozbiljan odgovor Slovenije.

- Vest da je Kurtijev dolazak na vlast finansiran slovenačkim novcem nimalo ne zvuči prijatno, posebno što je to direktno pomaganje nedela koje su činili on i njegov režim. Ako se ova stvar pomalja kao realnost, Srbija treba da traži objašnjenja i razjašnjenja. Nedopustivo je da se prljavim novcem finansira ugrožavanje opstanka Srba na prostoru Kosova i Metohije. To govori o lošim namerama Slovenije. Posle svega što se dešavalo od raspada zajedničke države, danas smo došli do toga da neko finansira proterivanje Srba - upozorava Miletić.

Dragomir Anđelković Opasan spoj politike i biznisa

l Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da Kurti ima podršku, i političku i finansijsku, ne samo Slovenije već i mnogo jačih igrača. - Postoje sumnjive poslovne kombinacije koje često regionalne firme odrađuju ne samo za svoj račun već i za svoje zapadne partnere, koji nisu alergični na takve stvari. Oni samo gledaju da budu zaštićeni dok drugi rade za njih. U političkom kontekstu ove priče, mislim da Kurti ima podršku mnogo jačih igrača od Slovenaca. Nema sumnje da mnogi zapadni centri moći stoje iza njega i verovatno ga na neki način i finansiraju. Ne treba nikad isključiti spajanje poslovnog i političkog, a to znači da se obavljaju razne ekonomske kombinacije i da za to postoji političko zeleno svetlo - objašnjava naš sagovornik.

Dragomir Anđelković
foto: Nenad Kostić

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track