BILA JE PRVA DO SLOBE, ONDA NESTALA IZ POLITIKE I NAPUSTILA SVE! Zvali su je drugarica u šanelu a evo šta radi 23 godine kasnije
Foto: Youtube Printscreen/AP

nekada NAJČVRŠĆA RUKA SPS-A

BILA JE PRVA DO SLOBE, ONDA NESTALA IZ POLITIKE I NAPUSTILA SVE! Zvali su je drugarica u šanelu a evo šta radi 23 godine kasnije

Politika -

BEOGRAD - Bila je prva do Slobe, njegova desna ruka, a devedesetih su je nezvanično zvali "žena sa milion funkcija" i "drugarica u šanelu" jer je navodno preferirala taj stil.

Od polovine devedesetih do 2000. i neke bila je najčvršća ruka Miloševićevih socijalista i u partijskom establišmentu kotirala se vrlo visoko - bila je generalni sekretar SPS.

Rođena je 20. maja 1958. godine u Valjevu. Otac joj je bio inženjer agronomije, a majka domaćica. Odrasla je u Raškoj, gde je 1977. godine završila gimnaziju „25. maj”. Potom je studirala pravo u Beogradu, gde je 1981. diplomirala na krivično-sudskom smeru.

Posle staža bila je sudija pripravnik, stručni saradnik i sudija u Opštinskom sudu u Raškoj, od 1984. do 1989. godine. Kao mlada pridružila se Savezu komunista, a kad je nastao SPS pridružila mu se i ubrzo došla na čelo opštinskog komiteta u Raškoj.

Kao sposobna žena, brzo je prošla do vrha stranke i našla se u Glavnom odboru i na čelu brojnih partijskih saveta.

Bila je i narodni poslanik u Skupštini Srbije ali i tadašnjem saveznom parlamentu - Skupštini SRJ. Godine 1996. dolazi na mesto generalnog sekretara SPS, može se pročitati na Vikipediji.

Nakon petooktobarskih promena i pada Slobodana Miloševića, dala je ostavku na sve partijske funkcije i povukla se iz političkog života.

Prvo je ostala u Beogradu, a potom se preselila u Rašku i posvetila se advokaturi.

Septembra 2008. godine odlukom Skupštine opštine Raška izabrana je za opštinskog javnog pravobranioca, a na toj funkciji je i dan-danas.

Gorica Gajević
foto: Raška.org.rs printscreen

To se može videti i na zvaničnom sajtu SO Raška na stranici ko je ko u opštini - tu stoji i njeno ime uz funkciju - Gorica Gajević, opštinski javni pravobranilac.

1 / 4 Foto: EPA/MILOS BICANSKI

Gorica Gajević je povređena u NATO bombardovanju, 11. maja 1999. godine u Nišu. Tada je bombardovano stovarište Jugopetrola u tom gradu, kada je poginuo pripadnik MUP-a Srbije Goran Aleksić.

U to vreme bila je potpredsednica Veća republika Savezne skupštine. Istog dana ranjen je i potpredsednik Socijalištičke partije Srbije Dušan Matković.

Na društvenim mrežama je nema pa javnost odavno nema priliku da je i vidi.

Godine 2008, pošto je postala je javna pravobraniteljka u Raškoj, Gajevićeva je rekla da nema političkih ambicija.

"Ova funkcija je strogo profesionalnog karaktera i ne poznaje politiku, niti sa njom ima veze. Čak je i znatno manja od funkcije sudije. Svoj posao ću obavljati profesionalno i korektno. Po struci sam pravnik i pravom isključivo želim da se bavim", rekla je tada Gorica za medije dodavši da joj je "veoma drago" što u lokalnoj skupštini nije bilo nijednog glasa protiv njenog izbora za javnog pravobranioca. "To samo dokazuje da moji sugrađani dobro znaju šta je istina, a šta laž", kazala je Gorica Gajević.

Kurir.rs/Wikipedia/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track