DOBRA VEST! MIŠČEVIĆ ZA EURACTIV: Povratak portala EURACTIV važan zbog informacija o svim politikama EU!
Foto: Kurir

INTERVJU

DOBRA VEST! MIŠČEVIĆ ZA EURACTIV: Povratak portala EURACTIV važan zbog informacija o svim politikama EU!

Politika -

Cilj nam je da se još više usmerimo na reforme i time ubrzamo našu evropsku integraciju, ali pre svega da doprinesemo boljitku građana naše zemlje. Važno je da naši građani dobiju pravu i jasnu informaciju zašto se usklađujemo sa standardima EU i šta to znači za naš svakodnevni život, rekla je za EURACTIV ministarka evropskih integracija Tanja Miščević.

Konkretni reformski koraci postepeno, svaki u posebnoj oblasti, obezbediće napredak Srbije. Čitaoci EURACTIVA u raznolikoj medijskoj ponudi u Srbiji će imati još jedan važan ugao posmatranja pristupanja EU, ali i šta sve Evropska unija i Vlada Republike Srbije zajedno rade da sredstvima iz fondova EU pomognu u ostvarenju ovih važnih ciljeva, posebno u ovako politički, ekonomski i energetski zahtevnim vremenima.

"Dobra vest na srpskoj medijskoj sceni jeste povratak portala EURACTIV koji je u potpunosti posvećen zbivanjima u EU. Građani Srbije, ali što je dodatno važno i drugi u regionu koji razumeju naš jezik, imaće priliku da dobiju informacije o svim politikama EU, najvažnijim globalnim političkim zbivanjima kroz prizmu evropskih integracija, kao i o uticaju tih politika na sve segmente društva u državama članicama, kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Uniji", poručuje ministarka evropskih integracija.

Miščević je rekla i da je veoma važno da naši građani dobiju pravu i jasnu informaciju zašto se usklađujemo sa standardima EU i šta to znači za naš svakodnevni život.

“Cilj nam je da dostignemo standarde koji su sastavni deo pregovaračkog procesa i koji predstavljaju primere dobre prakse država članica EU. Važno je da naši građani budu informisani da sprovođenje planiranih reformi obezbeđuje veću pravnu sigurnost za sve nas i veće poverenje u javne institucije. Tako šaljemo poruku i potencijalnim ulagačima, ali i svim našim međunarodnim partnerima da je Srbija pravno predvidljiva i stabilna država, a da je lepo mesto za život to nikog ne moramo da uveravamo”, kazala je ministarka Miščević.

Tanja Miščević
foto: Kurir

Ministarka je podsetila i da je odmah nakon formiranja Vlade nastavljen rad na izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, kao i da bi njihova primena trebalo da obezbedi povoljno okruženje za rad novinara, protok ideja i mišljenja i ostvarivanje javnog interesa, što će nastaviti da vodi uređenijem i razvijenijem medijskom tržištu.

Važno je i da čitaoci portala EURACTIV budu informisani šta sve Evropska unija i Vlada Republike Srbije zajedno rade da sredstvima iz fondova EU pomognu u ostvarenju ovih važnih ciljeva, naročito u ovako politički, ekonomski i energetski zahtevnim vremenima.

"Posebno velika i značajna pomoć Evropske unije, i to baš u uslovima ozbiljne energetske krize svuda u svetu, jeste hitna bespovratna budžetska pomoć Srbiji u iznosu od 165 miliona evra upravo u oblasti energetike. Sama činjenica da ćemo taj novac iz pretpristupnih fondova EU ove godine iskoristiti da se obezbedi pomoć građanima, ali i malim i srednjim preduzećima da imaju redovno snabdevanje energentima, govori o praktičnom značaju našeg partnerskog odnosa sa EU. Ta solidarnost EU i njenih građana, jedna od ključnih vrednosti EU, bila nam je jasna i vidljiva u više navrata u protekloj deceniji. Solidarnost je vrednost koju i mi, građani Srbije i te kako umemo da prepoznamo ali i podelimo", kazala je ministarka evropskih integracija.

Miščević je zaključila da je intenzivna razmena poseta sa zvaničnicima EU i država članica uvek prilika da se razgovara o partnerstvu i saradnji.

"Upravo ove nedelje razgovaram sa zvaničnicima Švedske, koja predsedava Savetom EU, potom je planirana poseta Berlinu i na kraju, u Briselu, prva ovogodišnja radna poseta Evropskoj komisiji. Zajednički cilj nam je da se još više usmerimo na reforme i time ubrzamo našu evropsku integraciju, ali pre svega da doprinesemo boljitku građana naše zemlje", poručila je Miščević.

Ovaj tekst preuzet je s euractiv.rs zahvaljujući partnerstvu EURACTIV mreže i portala MONDO, koji posluje u okviru Adria Media Groupa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track