ŠIREĆI RUSKU PROPAGANDU, DESNIČARI PRAVE ŠTETU DRŽAVI! Vacić veliča Rusiju i provocira ekstremnim stavovima! PUKAO NA IZBORIMA
Foto: Privatna Arhiva

pravi štetu

ŠIREĆI RUSKU PROPAGANDU, DESNIČARI PRAVE ŠTETU DRŽAVI! Vacić veliča Rusiju i provocira ekstremnim stavovima! PUKAO NA IZBORIMA

Politika -

Lider Srpske desnice vozio se po Beogradu u džipu s ruskim tablicama, nosio je majicu s ogromnim slovom Z, simbolom ruske agresije na Ukrajinu, a u svakoj prilici ističe da se zalaže za ruske interese

Otkad je počeo rat u Ukrajini, u Srbiji su se probudile desničarske i ultradesničarske snage, koje su postale još glasnije i agresivnije u nametanju svoje politike. Posebno su bučni u širenju ruske ratne propagande, pri čemu manipulišu sentimentom Srba prema Rusima i, svesno ili ne, nanose veliku štetu Srbiji, koja u gotovo nemogućim uslovima održava balansiranu spoljnu politiku. Stranke i pokreti koji su gotovo podjednako zaodenuti u srpske i ruske barjake danas sede i u parlamentu Srbije, a neki su prilično eksponirani iako su daleko od parlamentarnog statusa. Posle Mlađana Đorđevića i Vojislava Šešelja, u ovom delu podsećamo na opasne rusofilske stavove i javne nastupe lidera Srpske desnice Miše Vacića.

On spada u one ultradesničare koji igraju na kartu privlačenja pažnje na sve načine. Njegovi ekstremni, militantni i politički krajnje neodgovorni stavovi provociraju i iritiraju većinsku Srbiju, ali i animiraju istomišljenike, stvarajući tako određenu političku snagu koja, posebno otkad je Vacić zamenio šorc i majicu kravatom i odelom, dobija prostor u našoj javnosti.

Pukao na izborima

Rat na istoku Evrope idealno je doba kada Vacić i njemu slični pojačavaju svoju ratničku i patriotsku retoriku, računajući na proruski sentiment birača na svakim sledećim izborima.

- Vreme je da se pitanje Kosova reši kako je Rusija uradila s Krimom - poruka je Vacića u gotovo svakom javnom nastupu.

Miša Vacić, Desničari
foto: Privatna arhiva

Ruska invazija na Ukrajinu poklopila se s predizbornom kampanjom u Srbiji, što je Vacić, kao predsednički kandidat, obilato koristio i s Rusijom na usnama nastavio i nakon debakla na njima (osvojio 0,87 odsto glasova).

- Ja sam se kandidovao za predsednika Republike Srbije i ne stidim se da kažem da se, pored srpskih interesa, zalažem za istinu, slobodu i pravdu i prema ruskoj državi, kao što su oni umeli da nama mnogo puta pomognu - izjavljivao je kasnije Vacić, koji se otvoreno zalaže za evroazijske integracije kao osnovni spoljnopolitički pravac.

Kandidaturu je predao dolazeći pred RIK u blindiranom džipu ruskih registarskih tablica, u pratnji više desetina vozila sa srpskim i ruskim zastavama i uz bakljadu. Hvalio se da je jedini kandidat za predsednika koji "ne zagovara neutralnost, već punu podršku Rusiji povodom tekuće specijalne operacije u Ukrajini". Kako se ruska ratna propaganda zahuktavala, tako je i Vacić u odnosu na to usmeravao svoja delovanja. Tema o učešću dobrovoljaca na ukrajinskom ratištu bila je kao poručena za njega da na tome pojačava svoje patriotske i rusofilske teorije. Vacić se javno zalaže za pomilovanje građana Srbije koji bi učestvovali kao dobrovoljci na strani Rusije. - Nikada ne bih osudio naše dobrovoljce u Ukrajini. Mnogi Rusi su bili dobrovoljci kod nas, i na KiM i u srpskoj BiH, prirodno je da im uzvratimo u jednom odbrambenom ratu - objasnio je Vacić jednom prilikom.

Posmatrač

Lider Srpske desnice često je različitim performansima i provokacijama tražio pažnju medija, ali je u tome možda najdalje otišao u septembru prošle godine, kada je s grupom srpskih desničara iz različitih sfera učestvovao u svojstvu međunarodnog posmatrača referenduma u otcepljenim i okupiranim ukrajinskim regionima za prisajedinjenje Rusiji.

Miša Vacić
foto: Privatna arhiva

- Bila je desetočlana delegacija iz Srbije, otišli smo na poziv administracije predsednika Rusije. Pošto je bilo raznih priča da smo išli zvanično ispred Republike Srbije, ne, išli smo ispred naroda Srbije - pojasnio je Vacić po povratku iz Volgograda i Moskve.

Tom povodom je obučen u majicu sa ogromnim slovom Z, simbolom ruske agresije na Ukrajinu, dao izjavu za rusku TV kuću Raša tudej.

- Moj sin i druga deca će živeti u jednoj zemlji apsolutnog mira, gde su sve srpske zemlje sabrane, od srpskog mora, preko srpske Bosne, srpskog Kosova... Kao što Rusija uspeva da denacificikuje, demilitarizuje i oslobodi ruski svet, tako i mi Srbi imamo pravo, kroz specijalne operacije, da stvorimo srpski svet koji će živeti u miru i slobodi - izjavio je ovaj ekstremni desničar za ruski medij.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track