NA POMOLU NOVA KRIZA ZBOG TABLICA NA KIM: Drecun: Kurti ne poštuje dogovore, pritiska naš narod na Kosovu i PROVOCIRA BEOGRAD!
Foto: Kosovo online printscreen

prekršio sporazum

NA POMOLU NOVA KRIZA ZBOG TABLICA NA KIM: Drecun: Kurti ne poštuje dogovore, pritiska naš narod na Kosovu i PROVOCIRA BEOGRAD!

Politika -

Vlast u Prištini ponovo pokazuje da se ne pridržava dogovora sa srpskom stranom, za šta su ovih dana dobili oštre kritike i iz EU i iz Amerike!

Naime, iako je u Briselu 23. novembra postignut dogovor po kom na Kosovu nije obavezna preregistracija sa KM na RKS tablice, izgleda da je na pomolu nova kriza zbog registarskih oznaka, jer od 18. januara tzv. vlasti na KiM ne žele da propuste vozila, pa čak ni sanitete za koje tvrde da su im u decembru prošle godine istekle KM registracije.

Nije po sporazumu Viši savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole kazao je da "koraci koje je u poslednja 24 sata povukla Priština nisu u skladu ni sa slovom ni s duhom sporazuma od kraja novembra, kojim je izbegnuta prethodna kriza" i nazvao ih "nečim što SAD nisu želele da vide".

Takođe, portparol EU Peter Stano kazao je juče u Briselu da Beograd nije prekršio dogovor s Prištinom o registarskim tablicama, jer se obnavljanje osiguranja i tehničkih pregleda vozila s KM registracijama ne smatra izdavanjem novih tablica.

Pre toga, ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da se neće dozvoliti da vozila koja su obnovila registraciju na KM tablice tokom decembra prošle godine uđu na teritoriju Kosova ili saobraćaju na njoj, zbog čega je na graničnom prelazu Jarinje zaustavljen čak i sanitet sa srčani bolesnikom.

Ne odustaje od pritiska

Milovan Drecun
foto: Kurir Televizija, screenshot RTS

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, kaže za Kurir da ovo pokazuje da premijer tzv. države Kosovo Aljbin Kurti ne odustaje od pritiska na srpski narod i provociranja zvaničnog Beograda:

- Ovo je pokazatelj da Kurti ne želi da poštuje zvanično postignut dogovor, kad god se situacija smiri - eto njega da izazove neki problem i animira međunarodnu zajednicu kako bi izvršio pritisak da se što pre postigne konačan sporazum. Kritikuju ga već duže i iz EU i iz SAD, ali verbalne kritike ništa ne znače, sve dok on ne snosi posledice za svoja dela. Ispada da su oni ili dvolični u svojim kritikama, ili zapravo odobravaju sve što Kurti radi.

(Kurir.rs / J. P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track