ŠTA JE DONEO SASTANAK SA DIPLOMATSKOM PETORKOM: Da li se nazire pomak u rešavanju kosovskog čvora?
Foto: Kurir

ŠTA JE DONEO SASTANAK SA DIPLOMATSKOM PETORKOM: Da li se nazire pomak u rešavanju kosovskog čvora?

Politika -

Mada je današnji sastanak sa diplomatskom petorkom okarakterisan kao najteži do sad, razgovori kao "ni lepi, ni slatki", a da "dani koji tek dolaze nisu laki", ostalo je prostora da se postavi pitanje "Da li se ipak blago nazire pomak u rešavanju kosovskog čvora?". Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je od diplomatske delegacije tražio da nam pomognu u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM.

- Saglasni smo da zamrznuti konflikt nije rešenje. Kao predsednik sam nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko se ne bismo saglasili sa predloženim planom - rekao je Vučić. On je istakao da smo spremni da pristanemo na predloženi koncept i da radimo na implementaciji, s tim da se ne slažemo oko jednog važnog pitanja, ali je dodao da o tome ne može da govori jer predlog nije javan.

U Usijanju pitamo da li se nazire pomak u rešavanju kosovskog čvora? Da li potencijalno rešenje može da bude kombinacija francusko-nemačkog plana i modela za Južni Tirol? Sa kakvim problemima bi Srbija bila suočena ako bi se plan odbio?

Gosti Usijanja:

Branko Branković, diplomata, nekadašnji ambasador pri UN

Petar Milutinović, istraživač na Institutu za evropske studije

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track