BEOGRAD ZA POŠTOVANJE BRISELSKOG SPORAZUMA, U PRIŠTINI PROTEST Oprečna mišljenja nakon diskusije o ZSO, SAD za sprovođenje obaveza
Foto: Kurir

zajednica srpskih opština

BEOGRAD ZA POŠTOVANJE BRISELSKOG SPORAZUMA, U PRIŠTINI PROTEST Oprečna mišljenja nakon diskusije o ZSO, SAD za sprovođenje obaveza

Politika -

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer nakon današnje diskusije o ZSO u zgradi ambasade, naveo je da će SAD nastaviti da se zalažu za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga.

On je na Tviteru zahvalio svima koji su učestvovali na današnjem sastanku o Zajednici srpskih opština i podelili svoje stavove o tom pitanju.

"Danas smo održali diskusiju u zgradi ambasade SAD u Prištini o Zajednici opština sa srpskom većinom. Zahvalni smo različitim prisutnim zainteresovanim stranama što su podelili svoje stavove i stručnost. Nastavljamo da se zalažemo za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga“, rekao je Hovenijer.

Na današnji sastanak u Ambasadi SAD bili su pozvani predstavnici Predsedništva Kosova i Vlade, lideri partija, diplomate i članovi civilnog društva.

EU: ZSO se mora formirati

Portparol Evropske unije Peter Stano ponovio je da je stav EU da se svi sporazumi postignuti u dijalogu moraju sprovesti bez odlaganja, uključujući i Zajednicu srpskih opština, prenosi Reporteri.

Peter Stano
foto: Printscreen/Youtube

Stano je tako odgovorio na izjavu premijera Kosova Aljbina Kurtija koji je kazao da međunarodni faktor insistira na primeni Sporazuma o pridruživanju, ali da je nepravedno što je Sporazum o pridruživanju preduslov za početak pregovora Kosova i Srbije u skladu sa francusko-nemačkim planom.

Stano je naveo da je formiranje ZSO zakonska obaveza Kosova.

"Stav EU po ovom pitanju je poznat, svi sporazumi iz dijaloga moraju biti sprovedeni bez daljeg odlaganja i bez ikakvih uslova. To važi i za osnivanje Zajednice, što je zakonska obaveza za Kosovo“, rekao je Stano.

Brnabić: U skladu sa Briselskim sporazumom

Zajednica srpskih opština mora biti u skladu sa Briselskim sporazumom, na njemu mora da radi upravljački tim u skladu sa onim ovlašćenjima i nadležnostima definisanim sporazumom iz 2015.godine, istakla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ana Brnabić
foto: Printscreen Kosovo online

Brnabić je kazala da očekuje da kada bude osnovana ZSO to bude u skladu sa Briselskim sporazuom.

"Nemam nikakva očekivanja od današnjeg sastanka, jer to nije sastanak oko kojeg smo bili konsultovani. Moja očekivanja su da ZSO bude u skladu isključivo sa Briselskim sporazumom. Sa onim što je definisano 2013., kada je potpisan, i 2015. kada su sporazumom definisane nadležnosti ZSO. Da bude u skladu sa onim što upravljački tim kaže da treba da podrazumeva ZSO, ništa više, ni manje od toga“, rekla je ona.

Protest u Prištini protiv ZSO

Na trgu Skenderbeg u Prištini nekoliko desetina građana okupilo se danas tačno u podne na protestu protiv osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom.

1 / 3 Foto: Printskrin / Kosovo Online

Politički analitičari smatraju da Zajednica treba da bude samo deo konačnog sporazuma Kosova i Srbije.

Univerzitetski profesor Besfort Rečaj kaže da osnivanje Zajednice može biti kompromis Kosova, ali sve zavisi od ovlašćenja koja će joj biti data.

"Mislim da Asocijacija može biti jedan od onih kompromisa koje je Kosovo napravilo da bi se postigao konačan dogovor, ali to će zavisiti od suptilnosti i kako će se definisati nadležnosti ove Zajednice“, rekao je on.

Očekuje se da će Zajednica srpskih opština uključiti deset opština na Kosovu u kojima je većinsko srpsko stanovništvo: Severna Mitrovica, Klokot, Parteš, Ranilug, Gračanica, Zvečan, Zubin Potok, Novo Brdo, Leposavić i Štrpce.

Reagovala je i ambasada Italije u Prištini saopštivši da posvećenost Kosova formiranju Zajednice srpskih opština ne podriva Ustav Kosova, niti ugrožava njegov suverenitet.

Kako su iz Ambasade Italije poručili na Tviteru, formiranjem ZSO Kosovo će napraviti ključan korak u izgradnji svoje budućnosti.

"Implementirajući ZSO, Kosovo će učiniti ključan korak u izgradnji svoje budućnosti kao multietničke zemlje, integrisane u evroatlantske strukture", naveli su iz Ambasade, dajući podršku porukama koje su u autorskom tekstu o ZSO izneli savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track