OPOZICIJA POKAZALA DA NIJE ZA DIJALOG I DA NEMA NIJEDAN KONSTRUKTIVAN PREDLOG! Sednica uspela samo zbog Vučićeve posvećenosti KiM
Foto: Printscreen RTS

analiza kurira

OPOZICIJA POKAZALA DA NIJE ZA DIJALOG I DA NEMA NIJEDAN KONSTRUKTIVAN PREDLOG! Sednica uspela samo zbog Vučićeve posvećenosti KiM

Politika -

Iako je rešavanje kosovskog problema pitanje oko kojeg bi svi politički akteri trebalo da budu ujedinjeni kao nikada ranije, ovonedeljno skupštinsko zasedanje pokazalo je da to nije moguće, jer deo opozicije ne pokazuje ni najmanju konstruktivnost i spremnost na dijalog, jedino što ih zanima je dolazak na vlast, ocenjuju sagovornici Kurira dvodnevno zasedanje parlamenta na kojem je glavna tema bilo Kosovo.

Bez koncepta

Kako kažu, uprkos naporima predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poslanicima detaljno obrazloži situaciju u kojoj se država nalazi kada je reč o Kosovu, posebno nakon razgovora s takozvanom velikom petorkom, iz redova opozicionih poslanika mogle su se čuti sve vrste optužbi i napada, pa čak i pokušaji fizičkog obračuna, ali ne i bilo kakav konstruktivan predlog.

Politički filozof Dragoljub Kojčić kaže za Kurir da u demokratskom političkom sistemu opozicija treba da bude konstruktivan faktor, da prepoznaje šta su opšti i nacionalni interesi i da daje svoje predloge kako unaprediti društvo.

Dragoljub Kojčić
foto: kurir tv

- No, naša opozicija već 10 godina ne daje ni jedan jedini predlog i nema nikakav politički koncept, nego isključivo želi da dođe na vlast. I ovom prilikom, kada je sazvana sednica Skupštine kako bismo svi zajedno definisali šta je naš nacionalni i državni interes, od opozicije nismo čuli ni jedan jedini konstruktivan predlog. Umesto toga, imali smo fizičke nasrtaje, deo opozicije je iskazivao samo svoje želje, a od racionalne diskusije iz redova opozicije nismo čuli ništa - kaže Kojčić.

Ukazuje da je ova sednica - bez obzira na nekompetentnost opozicije i njenu nezainteresovanost za temu zbog koje je i sazvano skupštinsko zasedanje - ipak uspela zato što je sam predsednik Vučić sve vreme bio posvećen suštinskom rešavanju kosovskog čvora.

- U svojih 10 tačaka on je zapravo izneo novi nacionalni program. Tako i međunarodni pregovarači u tih 10 tačaka mogu da prepoznaju šta Srbija hoće i šta smatra da je realno izvodljivo rešenje za KiM - dodaje Kojčić.

Loša slika otišla u svet

I Aleksandar Gajović, novinar i nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, ocenjuje da predsedniku Vučiću nije bilo dozvoljeno, zbog agresije koju je doživeo, da kaže sve što je hteo.

Aleksandar gajović
foto: Kurir Televizija

- Vučiću je bilo onemogućeno da sve iznese i sednica je krenula u potpuno drugom smeru, koji niko od nas normalnih ne želi. Predsednik je dao svojih 10 stavova po pitanju KiM, koji su kao izveštaj srećom i usvojeni drugog dana sednice, ali nedopustivo je šta je sve bilo potrebno da se prođe da bi se došlo do tog završnog čina - i agresija, i nepoštovanje, i besmislene upadice, kao i svakojaki bezobrazluci koje apsolutno parlament ne zaslužuje. Već sam nakon prvog dana rekao da je ovo možda kraj parlamentarizma, ni posle drugog dana sednice ne mislim drugačije, jer je izostala kultura obraćanja, kultura diskusije, kultura polemike, sve što je svojstveno državama koje gaje demokratiju i poštuju tuđe mišljenje. Mislim da je to definitivno potpuno neprihvatljivo i opozicioni deo parlamenta neka se ne čudi kada na izborima prođe tako kako prolazi poslednjih desetak godina - smatra Gajović, dodajući da je poslata veoma ružna i loša vest u svet.

Dejan Vuk Stanković

Predsednik sve stoički izneo

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da je sednica protekla u lošoj atmosferi:

- Za takav scenario su neposredno odgovorni poslanici desnih političkih stranaka koji su napravili skandal verbalnim i fizičkim nasiljem nad predsednikom države i vladajućom većinom. Umesto rasprave, imali smo radikalnu skupštinsku opstrukciju, umesto argumenata, psovke i urlanje, umesto trezvenog sagledavanja ozbiljne i nepovoljne pozicije Srbije u odnosu na kosovski problem, dobili smo moralističko prenemaganje i patološku opsesiju Vučićem kao ključnom političkom ličnošću. Razgovor o Kosovu pretvorio se u bučni, dosadni i naporni diskurs uvreda i kleveta na račun predsednika, koji je stoički i strpljivo odgovarao.

I. Ž.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track