POKS: Nećemo glasati za predložene zakone o pravosuđu
Foto: Fonet/Dragan Antonić

SAOPŠTENJE

POKS: Nećemo glasati za predložene zakone o pravosuđu

Politika -

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) naveo je u saopštenju da neće podržati predlog izmena zakona o pravosuđu, jer smatra da oni neće doprineti nezavisnosti sudstva.

- Sadašnja zakonska rešenja su loša, jer ne predviđaju da sudovi imaju samostalni budšet i da time budu zaista nezavisni od izvršne i zakonodavne vlasti, odnosno od onih koji predlažu i donose Zakon o budžetu. Zbog toga i postoji uticaj politike na sudove i sudije. Neophodno je da se zakonom propiše da se sredstva za funkcionisanje i Saveta i sudova usvajaju na predlog Saveta i da on samostalno raspolaže sa njima - izjavio je potpredsednik Skupštine Srbije i predsednik POKS, Vojislav Mihailović.

- Prekršajne sudove i prekršajne apelacione sudove treba izuzeti iz sudova posebne nadležnosti i spojiti sa osnovnim i višim sudovima gde bi se formirala posebna odeljenja za prekršaje, kao što postoje građanska i krivična odeljenja sudova. Time bi se ostvarile uštede u budžetu, s obzirom na to da bi se time formirale jedinstvene službe kao što su pisarnice, dostavne službe, pravosudne straže i tome slično. Time bi organizacija sudova bila logičnija, efikasnija i jeftinija - dodao je Mihailović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track