SRPSKI NAROD BIO TRN U OKU BERLINU I BEČU JOŠ PRE 120 GODINA?! Istoričar: Hteli su potpuno uništenje Srbije OVO JE BIO PRAVI UZROK
Foto: Kurir Televizija

KURIR TV

SRPSKI NAROD BIO TRN U OKU BERLINU I BEČU JOŠ PRE 120 GODINA?! Istoričar: Hteli su potpuno uništenje Srbije OVO JE BIO PRAVI UZROK

Politika -

Istoričar Dejan Ristić gostovao je u emisiji Crveni karton gde se dotakao Prvog svetskog rata i njegovog povoda.

Podsetimo, neposredan povod za početak rata bio je Sarajevski atentat 28. juna 1914. godine. U atentatu je mladi Srbin iz Bosne, Gavrilo Princip, ubio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

- Sarajevski atentat je bio samo zgodan povod koji je poslužio Austrougarskoj i Nemačkoj za objavu rata Srbiji. To je u roku od nekoliko dana izazvalo prvi globalni rat, ali takvih slučajeva u našoj i svetskoj istoriji da se svesno odabere neki događaj ima koliko hoćete. Kada govorimo o ratovima, oni ne počinju onog momenta kad se opali prvo puščano zrno, već mnogo ranije - rekao je istorčar.

Dejan Ristić
foto: Kurir Televizija

Prema njemu uzrok samog rata je bio čitav niz političkih kriza.

- Kada posmatramo Prvi svetski rat, mi primećujemo čitav niz političkih kriza od kraja XIX veka sve do 1914. Evo nekih, prva i druga marokanska, prva i druga tripolitanska, mladoturska, Balkanski ratovi. Sve je to vodilo Prvom svetskom ratu jer su se velike sile kroz dva bloka spremale. Činjenica da je Sarajevski atentat iskorišćen za povod rata ne znači da motivi pripadnika mladobosanaca nisu imali plemenite pobude, da nisu bili rodoljubi i da nisu iskreno verovali da će učiniti dobro svom narodu - rekao je istoričar i dodao:

- Da se na Vidovdan nije desio taj atentat, sigurno bi se u narednim nedeljama desio neki drugi incident koji bi bio uzrok objave rata i napada na Srbiju. Interes Beča i Berlina bilo je potpuno uništenje Kraljevine Srbije i srpskog naroda. Srbija je učinila sve što je mogla da taj rat izbegne. Najnovija istraživanja pokazuju da su Berlin i Beč bili upoznati sa pripremom atentata.

07:10

SRPSKI NAROD BIO TRN U OKU BERLINU I BEČU JOŠ PRE 120 GODINA! Istoričar: Hteli su potpuno uništenje Srbije OVO JE BIO PRAVI UZROK

Potom je naveo da mnogi ne znaju da zapravo Franc Ferdinand nije bio sin austrougarskog cara već rođak.

- Naša vlada je dva meseca ranije došla do saznanja o pripremi atentata i kroz dve tajne diplomatske note obavestila carsko-kraljevsku vladu u Beču o tim saznanjima. Ukoliko želite da izvršite nekakvo nasilje vi o tome ne obaveštavate drugu stranu. Bilo je potrebno nekoliko decenija da istoričari dođu do arhivske građe i rekonstruišemo mozaik koji se zove Sarajevski atentat.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track