PREDSEDNIK: Potpisujemo 1. ugovor za dronove samoubice! Velika čast za nas, šeik Bin Zajed na štandu Srbije ostao pola sata (FOTO)
Foto: Printscreen Pink

sajam naoružanja u abu dabiju

PREDSEDNIK: Potpisujemo 1. ugovor za dronove samoubice! Velika čast za nas, šeik Bin Zajed na štandu Srbije ostao pola sata (FOTO)

Politika -

U roku od 48 sati potpisaćemo prvi ugovor o kupovini dronova samoubica

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na štandu Srbije na Sajmu naoružanja u Abu Dabiju lično dočekao i ugostio predsednika UAE šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana koji se na štandu naše zemlje zadržao čitavih pola sata.

1 / 5 Foto: Printscreen Pink

- To je velika čast za zemlju, od čak 1.350 štandova ovde, predsednik Emirata zadržao se na štandu Srbije pola sata... Videli ste kako su se pentrali okolo da odozgo slikaju na kom je to štandu šeik Bin Zajed, znaju oni šta to znači - rekao je predsednik koji je obelodanio da će u narednih 48 sati biti potpisan prvi ugovor za kupovinu dronova samoubica.

Kazao je i da se "nada" da će za pet-šest meseci u Vojsku Srbije (VS) stići prvi domaći dronovi samoubice. "Mi ćemo u roku od 48 časova potpisati prvi ugovor sa UAE o kupovini njihovih dronova samoubica i vrlo brzo će biti na teritoriji Srbije", kazao je Vučić posle obilaska štandova srpske namenske industrije na Sajmu naoružanja i vojne opreme IDEX 2023 u Abu Dabiju.

O Putinu

Dodao je da u narednim danima očekuje eskalaciju sukoba u Ukrajini koja će po njegovim rečima, dodatno otežati poziciju Srbije.

"Pred nama je izazovan period, jasno je po izjavama predsednika Vladimira Putina da će veoma žestoko nastaviti u Ukrajini. Očekujem velike promene na ratištu za par dana i u daljem političkom delovanju ka Srbiji i sa zapadne strane i od drugih medjunarodnih faktora", rekao je Vučić.

O šeiku bin Zajedu

- S njim sam razgovarao i pre 10 godina na ovom istom mestu, kada je sve bilo 10 puta manje i drugačije. Emirati su napredovali za 10 godina, kao i mi", rekao je Vučić podsetivši da se na tom istom mestu pre 10 godina sprijateljio sa šeikom Bin Zajedom, sada predsednikom UAE.

Ići će i pisana naredba!

Predsednik je rekao da je ogromna potražnja i da naša namenska sada i u budućnosti može da proda doslovno sve jer je ogromna potražnja za granatama, minama, za svime što ima eksplozivno punjenje.

Pomenuo je i malog miloša koji će uskoro biti i lakši a za kog postoji ogromno interesovanje i kog isto možemo da prodamo koliko hoćemo, sve...

Predsednik je dodao i da ćemo odsad trećinu što proizvede naša namenska ostaviti za nas, jer Vojska Srbije ima prednost i da će o tome izdati i pisanu naredbu.

Kazao je i da će odsad i VS kupovati po realnim cenama a ne po privilegovanim i da će država obezbediti novac za to. Biće to niže cene recimo milion i po za VS a vi strancima prodaje za 2,5 miliona.

- Ništa više iz Srbije ne puštamo osim ako imamo viška... Sve što napravimo i proizvedemo, moramo pare da uzmemo... Svi hoće da ratuju, sve možemo da prodamo u narednih 15 godina... Mi da ratujemo nećemo ako ne moramo i nismo napadnuti, ali ćemo da razvijamo našu odbrambenu industriju i da zarađujemo... Nijedan rat nismo započeli a oni što kažu nije moralno da prodajete oružje neka to kažu ovim ljudima iz Lučana, Kragujevca koji treba da zarade plate.

- Najviše me interesuje naša vojska a onda koliko ćemo da zaradimo, kazao je predsednik.

Pasars, ubica dronova, pravljen je u garaži!

Predsednik je rekao da su genijalci pasars bukvalno pravili u garaži! Pa su onda krenule male serije...

- Pasars, ubica dronova, ali ne preskup ubica dronova, pravljen je u garaži doslovno - rekao je Vučić koji je dodao da nije samo ubica dronova nego i žive sile i oklopnjaka.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

- U roku od 48 sati potpisaćemo ugovor sa UAE o kupovini dronova samoubica, koji će se vrlo brzo naći u Srbiji - kazao je Vučić i dodao: Emirati su zadovoljni s našim razvojnim projektima koje smo im mi predstavili. Večeras imamo sastanke s ministrom spoljnih poslova Emirata a onda u toku noći vraćamo se kući.

- Sve zemlje oko nas su NATO zemlje, sve vam je jasno - dodao je on i kazao da i mi moramo da jačamo jer su oko nas i svi jači.

- Sve zemlje oko nas su NATO zemlje, BiH nije, ali je NATO tamo, kao i na delu naše teritorije - na KiM. Mi sami moramo da se borimo za sve i uvezemo ono što je dozvoljeno, rekao je Vučić naglasivši da sve što proizvede naša namenska industrija, to se i proda.

- Moramo da vidimo da li Petoletka u Trsteniku to može da iznese, to je velika stvar, uložićemo u nove linije kod njih. 'Sloboda' sve može da proda - granate, mine, bombe. Raketa za grad bila je 2,2 a sada je 70 odsto uvećana. To ide kao alva, prodaja municije, rekao je predsednik pa dao i primer: Ako Rusi dnevno potroše 35.000 municije dnevno, Ukrajinci oko 16.000, pa to puta 365 dana... Pa ko to da proizvede...

"Sve što proizvodimo svi kupuju, ne znam kako to do sada nije završilo na ukrajinskom ratištu", kazao je on.

Biće modernizovano 40 tenkova VS, sve rešeno i oko mistrala

Najavio je da će do kraja godine biti modernizovano 40 tenkova kojima raspolaže VS.

"Sreća pa ih imamo mnogo. Konzervirali smo ih, nabavili akumulatore, ali nemamo posade", kazao je Vučić.

On je dodao da je Francuska isporučila rakete Mistral koje domaća namenska industrija "već integriše" na PVO sistem PASARS.

"Rešeno je sve oko Mistrala, mi ih već integrišemo. U toku su pregovori sa Francuzima oko aviona Rafal. Sad ne možemo da dobijemo sisteme Pancir zbog rata u Ukrajini, ali to je strašno oružje, posebno Pancir S1M. Platili smo avansno 30 odsto za S1M ali sad je iluzorno govoriti da to dodje u Srbiju. Ne možete ni Krasuhu da dobijete koju ste platili", kazao je Vučić.

Najavio je da će domaća namenska industrija raditi na daljem razvoju raketne artiljerije.

"Uspeli smo da dobijemo KAMAZ-ove šasije, NORA na tim šasijama je 200.000 evra jeftinija od varijante na MAN-ovim šasijama. Naš cilj je da probamo da dva minuta traje ukopavanje, da za minut ispalimo 12 haubičkih projektila 155 milimetara a razgovarali smo da idemo i na 200 milimetara kako bi povećali domet na 70 kilometara, i da bežite", rekao je Vučić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track