SAMIT ŽENA U ABU DABIJU! Gojković: Srbija je zemlja u kojoj su žene na liderskim pozicijama redovna i prirodna pojava
Foto: Ministarstvo Kulture

jačanje ženskog liderstva

SAMIT ŽENA U ABU DABIJU! Gojković: Srbija je zemlja u kojoj su žene na liderskim pozicijama redovna i prirodna pojava

Politika -

Ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković izjavila je danas da je ravnopravnost žena unapređena u proteklih 100 godina, ali da treba nastojati da se dalje jača žensko liderstvo i da se njihov glas čuje u svim društvenim sferama.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Gojković je na otvaranju Globalnog Samita žena u Abu Dabiju kazala da je u resoru kulture posebno vidljivo koliku važnost imaju žene, i da se pokazalo da bilo kao stvaraoci, stručnjaci, direktorke muzeja, galerija, biblioteka i drugih ustanova, žene poseduju ne samo autentični umetnički senzibilitet, već i veliki dar za upravljanje, strateško razmišljanje i inoviranje.

Maja Gojković, Samit žena
foto: Ministarstvo Kulture

"Čuvena Milica Tomić, poliglota i rodonačelnik borbe za prava žena, bila je prva žena političar i urednik novina u Srbiji i šire. Od 757 poslanika na istorijskoj Velikoj narodnoj skuštini 1918. godine, sedam su bile žene, među kojima i Milica Tomić. To je bio veliki iskorak ne samo za Srbiju, već i za modernu Evropu, u kojoj žene još uvek nisu mogle da glasaju", navela je ona.

Gojković je rekla da je danas Srbija zemlja u kojoj su žene na liderskim pozicijama redovna i prirodna pojava, da trećinu ministara u vladi čine žene, i da su one na vodećim pozicijama i u brojnim važnim državnim institucijama, javnim preduzećima, velikim privatnim kompanijama, ustanovama kulture i sportskim organizacijama.

1 / 5 Foto: Ministarstvo Kulture

Globalni samit žena 2023. godine u Abu Dabiju organizovan je pod pokroviteljstvom šeike Fatime Bint Mubarak, majke nacije, predsednice Opšte ženske unije Ujedinjenih Arapskih Emirata i vrhovne predsednice Fondacije za razvoj porodice, navedeno je u saopštenju.

Globalni samit žena u Abu Dabiju organizuje Svetski Savet Muslimanskih zajednica u saradnji sa Opštom ženskom unijom u znak sećanja na 100 godina od kada su žene stekle pravo glasanja i izbora.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track