NAŠA BUDUĆNOST JE ZAJEDNIČKA I RAČUNAMO NA SRBIJU DA BUDE UZ NAS: Žiofre govorio na izložbi "Godina nesalomivosti" u Beogradu
Foto: EU info centar

godinu dana od početka rata u ukrajini

NAŠA BUDUĆNOST JE ZAJEDNIČKA I RAČUNAMO NA SRBIJU DA BUDE UZ NAS: Žiofre govorio na izložbi "Godina nesalomivosti" u Beogradu

Politika -

Šef Delegacije Evropske unije (EU) Emanuele Žiofre pozvao je danas Srbiju da ubrza reforme, proces evropskih integracija i uskladi se sa spoljnom politikom EU, pozdravljajući njeno glasanje u Ujedinjenim nacijama (UN) za rezoluciju kojom se još jednom osuđuje ruska agresija na Ukrajinu i poziva na prekid sukoba.

"Naša budućnost je zajednička i računamo na Srbiju da bude uz nas sa ciljem uspostavljanja mira i stabilnosti u Evropi", rekao je on.

Izložba, Godina nesalomivosti
foto: EU info centar

Žiofre je, otvaranju izložbe fotografija "Godina nesalomivosti" povodom godinu dana agresije Rusije na Ukrajinu, istakao da svaki dan Rusija ubija nevine ljudi, širi laži i krši Povelju Ujedinjenih nacija.

"Ovde smo da izrazimo divljenje hrabosti i otporu Ukrajine i Ukrajinaca da bore za slobodi i demokratiju", rekao je Žiofre koji je zahvalio premijerki Srbije Ani Brnabić i ministrima koji prisustvuju otvaranju izložbe.

"Svetu i Ukrajini su potrebni mir i ovo nije sukob Zapada sa Rusijom, već se ovo tiče svih. U UN je 141 država glasala za mir, a EU i Srbija su bile na istoj strani kojom se osuđuje agresija jedna zemlje na drugu, jer niko nije bezbedan ako se normalizuje upotreba sile", predočio je Žiofre.

Izložba, Godina nesalomivosti
foto: EU info centar

Žiofre je istakao da je potrebno da Rusija zaustavi napade i odmah, bezuslovno, povuče svoje snage iz Ukrajine, napominjući da će biti odgovornih i za počinjene ratne zločine.

On je, rekao da je EU uspela da sanira posledice rata u Ukrajini, a pritom da ne zaboravi i svoje partnere, među kojima je i Srbija, za koju je dato 165 miliona evra budžetske podrške kako bi se ublažile poseldice energetske krize.

Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač poručio je da ukrajinski narod ubija onaj sa kojim su do juče živeli u istoj državi i govorili isti jezik.

Žele da nas ubiju jer smo Ukrajinci, rekao je Tolkač i napomenuo da se ukrajinski narod bori hrabro jer ima snažnu međunarodnu podršku.

Izložba, Godina nesalomivosti
foto: EU info centar

Agresija Moskve nije počela pre godinu dana, već pre devet godina, rekao je Tolkač.

On je istakao da je izložba dokaz hrabrosti, patnje, ali i pobede ukrajinskog naroda.

Otpravnik poslova američke ambasade Džon Ginkel rekao je da ima čast, ali i tragediju da bude na obeležavanju "brutalne invazije na Ukrajinu".

Milioni ljudi su raseljeni, a mnogi od njih su utehu i skonište pronašli i u Srbiji, rekao je Ginkel i naglasio da je u UN usvojena važna rezolucija koja je šalje poruku jedinstva.

1 / 4 Foto: EU info centar

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David ukazala je da je Rusija, kao nuklearna sila, napala drugu najveću državu Evrope, napominjući da to nije samo napad na drugu državu, već napad na međunarodni poredak i pravo.

Švedska, kao predsedavajuća EU, i njeni partneri iz Unije spremni su da podrže Ukrajinu koliko god treba, jer ona mora pobediti pod svojim uslovima, rekla je Ben David i istakla da činjenica da je Švedska odustala od 200 godina svoje vojne neutralnosti podnošenjem kandidature za članstvo u EU pokazala o kakvim se tektonskim promenama radi.

Izložbu slika "Godina nesalomivosti" čine fotografije fotoreportera iz Beograda Amira Hamzagića i fotografije Ministarstva inostranih poslova Ukrajine.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track