TESNO: Mandić i Đukanović viđeni za DRUGI KRUG predsedničkih izbora u Crnoj Gori, šanse i za Aleksu Bečića
Foto: EPA/Boris Pejović, EPA/Andrzej Lange

trka

TESNO: Mandić i Đukanović viđeni za DRUGI KRUG predsedničkih izbora u Crnoj Gori, šanse i za Aleksu Bečića

Politika -

Osmoro kandidata ide u trku za predsednika Crne Gore 19. marta, što ove izbore čini manje predvidivim, ali i dinamičnijim, ocena je analitičara

Za učešće na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, koji će se održati 19. marta, prijavilo se osam kandidata, od kojih analitičari najveće šanse daju aktuelnom crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću i jednom od lidera Demokratskog fronta Andriji Mandiću. Ukazuju i da ne treba otpisati mogućnost da lider Demokrata Aleksa Bečić stane na crtu Đukanoviću u drugom krugu izbora.

Potrebna dokumenta za učešće na predsedničkim izborima Državnoj izbornoj komisiji Crne Gore predali su Milo Đukanović, Andrija Mandić, Aleksa Bečić, poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković, Nikšićanin Željko Matijašević, zamenik predsednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, kao i influenser Jovan Radulović.

Andrija Mandić, Milo Đukanović
foto: EPA/Boris Pejović, EPA/Andrzej Lange

Raspored snaga

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir ocenjuje da mnogo kandidata izbore čini dinamičnim, zanimljivim i teško predvidivim.

- Najveće šanse imaju kandidati sa jasnom porukom, ideološkim profilom, jakom organizacijom i sigurnim glasačima. Niko ne sme da potceni dva politička veterana - Đukanovića i Mandića, dok određene šanse ima i političar u usponu Aleksa Bečić. Drugi kandidati mogu da iznenade. Svakako će biti tenzično i zanimljivo - smatra Stanković.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

Dodaje i da veliki broj kandidata znači da će biti rasipanja glasova kod anti-Milo kandidata, kao i da će biti oštre polemike među njima.

- Taktički, Đukanoviću ne bi odgovaralo da postoji jedan jedinstveni politički relevantan kandidat. Ovako je kandidat, i to ozbiljan za drugi krug. Sam drugi krug je zasebna politička priča koja može da se relevantno priča tek posle rezultata prvog kruga - konstatovao je.

Ujedinjenje

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, za Kurir kaže da je za njega Mandić prvi kandidat za predsednika, dok su drugi slabiji.

Dejan Miletić
foto: Kurir televizija

- Čak nisam siguran hoće li Đukanović dostići drugi krug. Krajnje je vreme da Crna Gora oboji svoju politiku srpskom i zajedno s njom krene napred. A da li će biti uopšte drugog kruga predsedničkih izbora ili ne, po meni je manje bitno jer je centralni problem Đukanović. Zato i smatram da, iako su opozicioni kandidati nastupili samostalno za prvi krug, ako dođe do drugog, verujem da će se sigurno ujediniti tada - kaže on.

Influenser pričao viceve Đokoviću

Smeh umesto lažnih obećanja

Jedan od kandidata, podgorički influenser Jovan Radulović Jodžir, najavio je da građanima neće obećavati kule i gradove, ali zato hoće smeh! Srpskoj javnosti je možda najpoznatiji po tome što je prošle godine u Crnoj Gori objavio snimak na kom priča vic o Federeru i Nadalu najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću, koga je nasmejao do suza.

Ivana Žigić/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track