POTPISAN GRANT EU ZA BRZU PRUGU OD 600 MILIONA EVRA! Predsednik Vučić: Ovo je jedan od NAJVEĆIH PROJEKATA u koji je Srbija ušla
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

VELIČANSTVENO

POTPISAN GRANT EU ZA BRZU PRUGU OD 600 MILIONA EVRA! Predsednik Vučić: Ovo je jedan od NAJVEĆIH PROJEKATA u koji je Srbija ušla

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas oko 12 časova na stanici Prokop komesara Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija, nakon čega su se odvezli vozom do stanice Ripanj, gde je usledio tet-a-tet sastanak.

Odgovori na pitanja novinara

Predsednik je ukratko prokomentarisao sastanak koji je juče održan u Briselu.

- Večeras ću detaljnije govoriti o tome. Odgovoriću na sve nesitine i manipulacije, ali i govoriti o budućnosti Srbije. Dobio sam tu vrstu priznanja od dvojice evropskih sagovornika za vrlo konzistentu i konstantu politiku. Mi za razliku od 22 zemlje članice EU drugačije vidimo pitanje Kosova. I nije to od juče. Nije to ništa novo. Lično sam sve članove pročitao u Skupštini, zar ste prespavali? Od naroda nikada ništa nisam krio. Neću ni danas, a neću ni sutra. Ništa nisam sakrio. Oni odlično znaju šta sam rekao i makronu i Šolcu i gospođi Meloni, svim velikim liderima, ali pričaću već detaljno o tome.

Vučić i Varhelji odgovorili su i na pitanje o regionalnom značaju projekta.

- Brzinom munje ćemo stizati do Sofije. Nismo mogli da sanjamo da je tako nešto moguće danas. Računajte 2027. da završimo sve, idemo po sekcijama, istakao je Vučić, a Varhelji je istakao da će to biti kičma glavne trgovinska rute.

- Stanična zgrada biće završeno do 20. oktobra ove godine. To će postati deo novog centra Beograda. Do 2024. biće otvorena i autobuska stanica.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je pre svega zahvalio svima na, kako ističe, "nečemu što je ogormno".

- Danas govorimo o jednom od najvećih prijekata ikada u koji je Srbija ušla. Najveća pomoć, najveća podrška, novac. Za ovo živite. Sve od 2000. godine, od kada radimo sa EU ukupno smo dobili 420 miliona evra, nama EU daje 610 miliona evra na poklon. Analizirao sam plate naše iz decembra. Prosečna plata u Nišu bila je 670 evra, Vračar 1250 evra,1150 evra Novi Beograd, a onda vidite da moramo mnogo da ulažemo u cnetralnu Srbiju - rekao je predsednik:

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

- Niš će biti udaljen od Beograda sat i 40 minuta vozom. Sada menjamo Srbiju. Znate li šta znači brza pruga. Niš - Budimpešta će biti za manje od četiri i po sata. ve što radimo, radimo za ljude, da bi imali bolju budućnost. Krećemo na prvoj deonici Stalać - Đunis. Mi moramo da rastemo da bismo mogli da pristižemo razvijene zemlje.

Vučić je istakao da je ovo veliki dan za nas i istakao da je Oliver Varhelji veliki prijatelj Srbije i hvala mu na svemu što je učinio za nas.

- Hoću da se zahvalim i vama gospodine Žiofre. Sad vidite zašto smo radili sa Kinezima, ne zbog korupcije, nego zbog brzine.Hvala svima, već sam predložio Oliveru, imam nove ideje za škole i Univerzitete - naveo je Vučić i dodao:

- Danas je veliki dan. Kada smo efikasniji mi ne možemo bolji ugovor od ovoga da zamislimo. Za našu zemlju nema veće pomoći i hoću da se zahvalim svim poreskim obveznicima svih zemalja EU za ogroman novac koji su nam dali. Mi se ovome radujemo. Što se pruga tiče, nastavićemo d au narednih 10 godina budemo ne samo najbolji u regionu već da idemo u korak sa razvijenim EU zemljama, što se nivoa usluga tiče, takođe. Ljudi će biti mnogo srećni kada sednu u Nišu i za 100 minuta stignu u Beograd. Srbija se menja na bolje, postaje uređenija, sređenija.

Obraćanje komesara EU

Varhelji je na početku svog govora istakao da je ovo značajan dan, važan za ceo Zapadni Balkan.

- Poštovani predsedniče, zahvaljujem vam se na srdačnoj dobrodošlici, ovo je značajan dan, jer čini mi se da Evropa isporučuje rezultate. Potpisan je veliki razvojni projekat za ceo region. EU daje 600 miliona evra bespovratne pomoći. Izabrali smo ovja projekat zato što mislimo da može da promeni realnost na terenu za građane južne Srbije i građane celokupnog regiona. Doneće nova radna mesta, ulaganja u oblastima koja su najpotrebnija, da donese novu Srbiju i nov region. Danas ovde imamo saobraćaj koji kreće da se razvija punim zamahom. Ovo će mnoge buduće generacije koristiti - istakao je komesar i dodao:

Aleksandar Vučić, Oliver Varhelji
foto: Printscreen/Pink

- Preneli smo oko 150 miliona evra u budžet Srbije i nadamo se da ćremo time moći da ublažimo efekte energetske krize. Uz gas i struju ovo će biti važan razvoj i za EU i zato mi ulažemo u elektromreže, a krajem godine odobrili smo nove projekte u hidrosektoru. Mi smo saveznici i prijatelji i zatpo treba da činimo mnogo više jedni za druge.

Kako je istakao, ovaj voz treba da stvori širu trgovinsku rutu, ali i da značajno smanji vreme putovanja, što će doneti "ekonomsko ubrzanje malim proizvođačima".

- EU je spremna da finansira novi energetski terminal na Jadranskom moru, za Zapadni Balkan - kazao je Varhelji.

Potpisan grant EU za brzu prugu Beograd-Niš

Prva tranša investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, potpisana je danas u vozu u prisustvu predsednika Vučića i komesara Varheljija.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Sporazum su potpisali i šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić.

Goran Vesić
foto: Printscreen/Pink

Sporazum se odnosi na gradnju deonice Stalać - Đunis, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren.

Brza pruga Beograd - Niš biće duga 230 kilometara, a završetak radova se očekuje 2029. godine. Izgradnja će se odvijati u tri etape i to Beograd - Velika Plana, Velika Plana - Paraćin, Paraćin - Niš.

EU će obezbediti finansijski paket uod 2,2 milijarde evra: EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra, (sada odobreno 265 miliona). Na brzoj pruzi Beograd - Niš se očekuje 2,3 miliona putnika godišnje.

Nakon potpisivanja, usledio je sastanak članova delegacija Republike Srbije i Evropske unije i povratak u železničku stanicu Beograd centar.

Predsednik sa Varheljijem održao sastanak u vozu

Kako je ranije planirano, predsednik Vučić i Varhelji sa železničke stanice Beograd centar odvezli su se vozom do stanice Ripanj.

1 / 7 Foto: Kurir

Predsednik je tokom sastanka pre svega upoznao Varheljija sa aktuelnim železničkim projektima u Srbiji, a zatim istakao da će izgradnjom ove brze pruge biti moguće putovati od Niša do Novog Sada za samo tri sata, a od Budimpešte do Niša za oko četiri i po sata.

- Ovo su velike promene za Niš, u koji će se zahvaljujući evropskoj pomoći vratiti život - kazao je Vučić tom prilikom.

- Kad se pravite da niste umorni, a već za deset minuta imate nove obaveze. I tako do kraja dana... Uvek verujem u rad, energiju i posvećenost. Odoh na peto umivanje od jutros i pravac na Prokop - napisao je predsednik pre sastanka na svom Instagram profilu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track