"NISMO UPALI U ZAMKU!" Stručnjaci o dezinformaciji da Srbija prodaje oružje Ukrajini ili Rusiji: HTELI SU DA UČINE SAMO JEDNO
Foto: Kurir Televizija

KURIR TV

"NISMO UPALI U ZAMKU!" Stručnjaci o dezinformaciji da Srbija prodaje oružje Ukrajini ili Rusiji: HTELI SU DA UČINE SAMO JEDNO

Politika -

U fokusu nastavka pregovora Beograda i Prištine o francusko-nemačkom planu svakodnevno se na Srbiju vrše dodatni pritisci kako bi se oslabila pregovaračka pozicija naše zemlje. Novi napadi usmereni su na to da Srbija prodaje oružje Rusiji i Ukrajini.

Dezinformacija da Srbija prodaje oružje Ukrajini jedan je u nizu pokušaja da se jedna neutralna zemlja uvuče u rat na istoku Evrope. U okolnostima kada se pred Srbiju stavljaju sve teži uslovi da zadrži politiku vojne neutralnosti i ostane u borbi za očuvanje suvereniteta, ova lažna vest očigledno je usmerena na stvaranje još jačeg pritiska, podrivanje pregovaračke pozicije, urušavanje međunarodnog ugleda, kao i na ekonomsko i političko slabljenje države.

Na ove optužbe predsednik Aleksandar Vučić odgovorio je iz Dohe, da Srbija nije prodala ni komad oružja ni municije niti Rusiji niti Ukrajini, a na optužbe da se oružje izvozi preko Turske, Vučić je istakao da su poslovi s municijom koja ide u tu zemlju dodatno zaštićeni obavezom da se ona ne može proslediti dalje bez saglasnosti Srbije.

Gosti emisije Usijanje bili su Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose i prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije. Oni su se dotakli ovih novih napada na Srbiju.

- To jeste pritisak da dovedu vlast iz Srbije da se opravdavaju. Predsednik Vučić, ali i Dačić, saopštili su činjenice i nisu upali u zamku da se vode sad istrage. Sa druge strane neki mediji sada vide priliku za napade na Aleksandra Vučića ili Slobodana Tešića (trgovca oružjem) - rekao je Janjić.

Dušan Janjić
foto: Kurir Televizija

- Sigurno nema pravne odgovornosti Srbije i zato je predsednik Vučić mogao tako da nastupi. Ovo je direktan pritisak i to pritisak sa namerom da se ukaže kako Srbija nešto radi protiv Rusije. Pa kamo sreće da smo prodali, duplo više i bez ovih klauzula ja bih bio ponosan na Srbiju. U ovom trenutku kada je ovakvo tržište naoružanja i kada se sve više prodaje, plasirati određeno naoružanje bilo gde neće preokrenuti rat tamo. Zašto Srbija ono što proizvodi ne bi mogla da proda? Pričam mimo svih parametara da je sve urađeno legalno i da nema naše odgovornosti - istakao je Miletić.

00:51

OVO JE PRITISAK SA NAMEROM DA SE UKAŽE SAMO JEDNO! Stručnjaci o dezinformaciji da Srbija prodaje oružje Ukrajini ili Rusiji

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track