Kfor neće povećavati broj vojnika

Uve Novicki

Kfor neće povećavati broj vojnika

Politika -
Portparol Kfora je izjavio da će krajem septembra samo doći do smene, kada će oko 550 italijanskih vojnika koji su stacionirani kod Zubinog Potoka na severu Kosova zameniti nemačko-austrijski bataljon operativnih rezrevnih snaga

KOSOVSKA MITROVICA - Uve Novicki izjavio je da u narednom periodu neće biti povećanja broja vojnika međunarodnih snaga na Kosovu i da će krajem septembra samo doći do smene određenog broja vojnika.

Novicki je izjavio da se Kfor neće pojačavati već da će krajem septembra samo doći do smene, kada će oko 550 italijanskih vojnika koji su stacionirani kod Zubinog Potoka na severu Kosova zameniti nemačko-austrijski bataljon operativnih rezrevnih snaga.

Portparol Kfora je za Radio "Kontakt plus” naglasio da je na Kosovu trenutno raspoređeno 5.609 međunarodnih vojnika iz 30 zemalja i da neće biti dodatnih snaga u pokrajini.Novicki je situaciju na severu Kosova ocenio genaralno mirnom i stabilnom, dodajući da postoji određeni nemir među stanovništvom koji je, kako je rekao, moguće izazvan određenim glasinama koje prenose i pojedini mediji.

Kao primer za glasine naveo je spekulacije da će Kfor pojačati prisustvo, imati veće brojno stanje na terenu i da će zatvoriti sve prelaze na severu Kosova što je, kako je rekao, netačno.

Novicki je istakao da Kfor svoj zadatak sprovodi na nepristrasan način, podsećajući da je njihov zadatak u skladu i proizilazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a i da će nastaviti da pomažu u očuvanju sigurnog i mirnog okruženja za sve na Kosovu. Novicki je izjavio da se ne može reći da su alternativni putni pravci na severu Kosova zatvoreni ističući da Kfor nadgleda nezvanične prelaze preko administrativne linije tako što povremeno uspostavljaju kontrolne punktove.

On je objasnio da nakon provere od strane vojnika svi automobili i kamioni mogu nastaviti ovim putevima pod uslovom da ukupna težina vozila ne prelazi 3,5 tone i da ako pronađu nešto što bi mogla da bude pretnja po sigurno i mirno okruženje takvim vozilima je onemogućeno saobraćanje.

Portparol Kfora je dodao da kontrolama žele da spreče prenos oružja, eksploziva, droge i slične robe preko ovih prelaza."Kamioni koji su teži od 3,5 tone, koji idu iz pravca Srbije prema Kosovu, će biti vraćeni. Ovi kamioni mogu koristiti samo zvanične prelaze na severu Kosova - Jarinje i Brnjak gde se nalaze predstavnici Euleksa i kosovske policije”, rekao je Novicki.Portparol Kfora je kazao da ne može javno da govori o tome da li će međunarodni vojnici ukloniti barikadu sa glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici, ističući da je jasno da je ta barikada političko a ne vojno pitanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track