"KONFLIKT JE U TOKU, ALI GA DRŽE POD KONTROLOM" Bratina: Kurti dodao 6 svojih uslova, a postoji tačka koja izlazi iz pregovora
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"KONFLIKT JE U TOKU, ALI GA DRŽE POD KONTROLOM" Bratina: Kurti dodao 6 svojih uslova, a postoji tačka koja izlazi iz pregovora

Politika -

I dok vojnici KFOR-a planiraju izvodjenje vežbe u zapadnom delu Kosova i Metohije ove nedelje radi obezbedjivanja sigurnog okruženja i slobode kretanja po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999.godine, nepoznate osobe su u Batusu kod Kosova Polja obili i opljačkali kuću Dragiše Mirića, člana Privremenog organa za opštinu Dečani i bivšeg poslanika u skupštini u Prištini. Mirić je izjavio da su ga provalnici najverovatnije pratili znajući da je vikendom kuća prazna i da će policija u Gračanici obaviti uvidjaj.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poručio je da veruje da osnovni sporazum tzv. Kosova i Srbije pomaže napredovanju ka medjusobnom priznanju. Govoreći o sastanku u subotu, 18. marta, u Ohridu, Kurti je izrazio nadu "da odbijanje Srbije da potpiše predlog u Briselu nije pokazatelj da se ne slažu sa sadržajem.

Francusko - nemački predlog je obelodanjen učesnicima dijaloga u Briselu u septembru, a jedan od osnovnih zahteva je da se formira ZSO.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak saopštio je da je u susretu sa liderima glavnih opozicionih partija u poseti Prištini pokušao da objasni sporazum kao i sledeće korake kako je naglasio u ovom "kritičnom trenutku". Lajčak je razgovarao i sa predstavnicima Srpske liste želeći da čuje njihove stavove i ocene o dešavanjima na severu KiM. Danas se sastaje sa predstavnicima opozicije u Beogradu.

02:46

Boris Bratina: Niže se problem za problemom

Šta znače Lajčakove reči da strane u dijalogu moraju da se dogovore o implementacionom aneksu inače sporazum neće biti pravno obavezujuć govorili su prof Boris Bratina, sa Univerziteta u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Vladimir Marinković, narodni poslanik.

Bratina sve nade ulaže u dešavanja 18. marta na Ohridu.

- Normalizacija odnosa i nastavak normalizacije odnosa je nešto na čemu puno radi predsednik. Vašingtonski sporzaum nije apsolutno primenjen i uopšte mi nije jasno zašto Bajdenova strana nije insistirala na njegovoj primeni. Govoriti o datumima i mesecima je samo jedna vrsta pritiska na Srbiju, nemoguće je. Vidimo iz ovih suđenja da je svaki Srbin njihova legiimna meta. Mogu da ga uhapse za bilo šta i drže u zatvoru za bilo šta - rekao je Marinković, koji dodaje da će se boriti da se odnosi normalizuju.

Bratina misli da je konflikt u toku, samo se drži pod kontrolom.

Boris Bratina, Marinković
foto: Kurir tv

- Zamrznuti konflikt je davno prošlo stanje. Počinje problem za problemom. Imali smo pred Novu godinu celokupnu situaciju. Pucali su na automobil koji nije hteo da stane, jedinice ROSU. Pošto su bili besni i frustrirani, izvukli su nekih pet mladića i jednog koji se pobunio, potpuno ubili od batina. Sada vidimo da se ponovo mešaju, Kurti ubacuje još šest svojih uslova i vidimo da se ovo nasilje pokazuje kao tačka koja izlazi iz pregovora. Mogi stanovnici imaju osećaj da žive u getu. I to ako posmatrate sam sever, da ne pričam o jugu - rekao je Bratina.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track