AKO NEMA ZSO, NEMA NI DOGOVORA!: Miroslav Lajčak izričit o uslovima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
Foto: AP Darko Vojinovic

pred sastanak u ohridu

AKO NEMA ZSO, NEMA NI DOGOVORA!: Miroslav Lajčak izričit o uslovima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Politika -

Zajednica srpskih opština mora da se formira, jer ako nema ZSO, nema ni dogovora, izričit je bio specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je juče završio dvodnevnu posetu Beogradu, gde se sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i delom opozicije, a sve u sklopu priprema za predstojeći sastanak na Ohridu 18. marta.

Lajčak je govorio o preduslovima za sprovođenje evropskog plana, a kao osnovni uslov naveo je upravo formiranje ZSO.

Modeli - Ako se pogleda predlog EU, on govori o normalizaciji, a ne o nekoj kapitulaciji. ZSO mora da se formira, jer ako nema ZSO, nema ni dogovora. Nije cilj da neko pobedi ili izgubi. Cilj je da tražimo "vin-vin" situaciju i otvorimo evropska vrata. Sastanak na Ohridu ima za cilj da se dogovorimo o ispunjavanju sporazuma, koji ima toliku podršku EU kakve se ja ne sećam u prošlosti - kazao je Lajčak za RTS.

Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak
foto: Printscreen/Instagram

Specijalni izaslanik EU je u Beograd došao u ponedeljak, nakon prošlonedeljne posete Prištini, posle koje je kosovski premijer Aljbin Kurti naglo promenio svoju dobro poznatu retoriku da neće formirati ZSO. Naime, Kurti je nakon ove posete kazao da "Priština analizira 15 modela za ZSO koje su dobili od Lajčaka".

- Modeli koje je predstavio evropski izaslanik Lajčak su različita rešenja za nacionalne manjine u zemljama EU i ukupno ih je 15 dobro poznatih... Smatram da su to modeli iz kojih možemo uzeti elemente da u našoj zemlji ne samo ljudska prava već i prava nacionalnih manjina budu na pravom nivou - kazao je Kurti i napomenuo da će se pre sastanka na Ohridu znati dnevni red i tačke o kojima će se razgovarati, na osnovu već dogovorenog sporazuma po evropskom predlogu.

Snažan pritisak Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, kaže za Kurir da je očigledno da se na Kurtija vrši snažan pritisak iz Evrope, ali pre svega iz Amerike za formiranje ZSO.

Dejan Miletić
foto: Kurir Televizija, Shutterstock

- Srbija je jasno označila svoje crvene linije i rekla da neće nastaviti dijalog ako ZSO ne bude implementirana i vidimo da je Zapad to jasno shvatio. Kurti je čovek koji je pokazao da nema ni kredibilitet, niti bilo kakve principe. Sve što Kurti kaže uzeo bih za rezervom, jer sam siguran da sprema neki novi manevar kako bi optužio Srbiju za neki novi problem. Ipak, siguran sam da je naše državno rukovodstvo spremno na sve scenarije i njegove zamke. Kurtiju se ne sme verovati na reč sve dok na terenu ne bude realnih rezultata - kazao je Miletić.

Razgovor: Vučić danas sa Eskobarom

Predsednik Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Saopšteno je da će susret biti održan u Predsedništvu Srbije, a razgovor sa Eskobarom dešava se uoči sastanaka koji će na najvišem političkom nivou biti održan 18. marta na Ohridu, gde će, pored Vučića, prisustvovati Kurti, a posrednici će biti šef evropske diplomatije Đuzep Borelj i Miroslav Lajčak.

Ursula fon der Lajen: Obe strane da iskoriste trenutak

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od velike važnosti, "krucijalna za stabilnost, bezbednost i prosperitet regiona" i da se nada da će obe strane "iskoristiti trenutak" u dijalogu i biti konstruktivne u predstojećim razgovorima, prenosi RTV.

- Rat u Ukrajini je podvukao geostratešku važnost procesa proširenja. Hteli bismo da naši zapadnobalkanski partneri budu što je moguće više nama bliži i što je moguće brže. Postoji evropski plan o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i on je na stolu - rekla je Fon der Lajenova.

(Kurir.rs/J.P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track