NA MESTU S KOG JE JOVANOVIĆ PUCAO U ĐINĐIĆA PRONAĐENO JE ĆEBE: A onda su veštaci vlakna našli na oružju kojim je izvršen zločin
Foto: Profimedia

DETALJI VEŠTAČENJA

NA MESTU S KOG JE JOVANOVIĆ PUCAO U ĐINĐIĆA PRONAĐENO JE ĆEBE: A onda su veštaci vlakna našli na oružju kojim je izvršen zločin

Politika -

U kancelariji zgrade u beogradskoj ulici Admirala Geprata 14, odakle je 12. marta 2003. pripadnik JSO Zvezdan Jovanović pucao na premijera Zorana Đinđića, pronađeno je, između ostalog, i jedno ćebe.

Na tom ćebetu je Jovanović na prozoru držao pušku "hekler i koh" dok je pucao u Đinđića. Ćebe, do čije fotografije je Kurir došao, veštaćeno je od strane Saveznog zavoda za kriminalistiku iz Vizbadena.

Kurir je danas objavio delove tog izveštaja.

Zoran Đinđić, Ubistvo Zorana Đinđića, Izveštaj iz Visbadena
foto: Printscreen

- Na ćebetu su dokazani tragovi dima. Vlakna s ćebeta pronađena su na oružju kojim je izvršen zločin. Mesto na kom su pronađene čaure i rekonstruisana putanja hica podudaraju se s mestom s koga se pucalo. Otuda se može tvrditi da su dva hica ispaljena s tog prozora. Dolazi se do zaključka da je pucano iz sedećeg položaja s položenim oružjem. Moguća je balistička rekonstrukcija samo jednog od dva hica. Putanja leta ovog hica bila je iskošena za oko 6,25 stepeni, rekonstruisana brzina spajanja iznosila je oko 796 m/s. Razdaljina između prozora i oštećenja na zgradi parlamenta bila je 134 m. Ukupno vreme leta metka do cilja iznosilo je 0,175 sekundi - navodi se u nalazu Vizbadena iz 2003. godine i dodaje:

Zoran Đinđić, Ubistvo Zorana Đinđića, Izveštaj iz Visbadena
foto: EPA/Mladen Antonov, Printscreen

- S mesta s koga se pucalo i manje vešt strelac sa oružjem kojim je izvršen zločin s dodatkom optičkog nišana bio bi u stanju da nanišani i pogodi gornji deo tela neke osobe. Posle oko 130 m putanje leta metak je pogodio telo pri brzini od oko 700 m/s. Prolaskom kroz telo metak je postao nestabilan, a položaj metka je podlegao hotimičnim procesima. Prilikom izlaska iz tela metak se kretao preostalom brzinom od oko 450 m/s. Metak je onda okrznuo štaku i ruku gospodina Đinđića i pogodio konačno zid zgrade parlamenta (ovde stoji fusnota koja glasi: "Ne može se, doduše, isključiti to da oštećenje na zidu zgrade parlamenta korespondira s pogotkom u telo telohranitelja").

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track