REAGOVALA MITROPOLIJA: Milov poslednji adut - udar na SPC!
Foto: Printscreen/Kurir TV

POLITIKA

REAGOVALA MITROPOLIJA: Milov poslednji adut - udar na SPC!

Politika -

Krajnje necivilizovana retorika političara koji traži novi, zapravo treći mandat od građana unosi nemir i zebnju među sveštenstvo i vernike, naveo je u saopštenju MCP

Napadi na Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu očito su poslednji adut aktuelnog crnogorskog predsednika Mila Đukanovića u pokušaju da pobedi u sutrašnjem drugom krugu izbora za šefa države, ocenjuju stručnjaci.

Naime, u borbi za mesto predsednika protiv Jakova Milatovića, kandidata pokreta Evropa sad, od koga je u prvom krugu imao tek sedam odsto glasova više, aktuelni prvi čovek Crne Gore posegnuo je za svojim već ustaljenim adutom - napadom na Srbiju i sve što je srpsko, pa i SPC.

Osuda

Milo Đukanović
foto: Printscreen/Kurir TV

Ove poslednje Đukanovićeve napade osudila je juče i Mitropolija crnogorsko-primorska, koja je istakla da "predsednički izbori u Crnoj Gori pokazuju otvorenu anticrkvenu kampanju Đukanovića".

- Njegovi nastupi, kao i govori njegovih promotera, SPC još uvek označavaju kao državnog neprijatelja, crkvene obrede kao nazadnu i prevaziđenu praksu, a očigledno je da i dalje pretenduju da sa državnih pozicija uređuju unutrašnje stvari Crkve. U poslednjih nekoliko godina, uz Božju pomoć, puno toga se promenilo nabolje u odnosu Crkve i države CG. Međutim, krajnje necivilizovana retorika političara koji traži novi, zapravo treći mandat od građana unosi nemir i zebnju među sveštenstvo i vernike, da bi njegova svađalačka politika mogla vratiti podele i dugotrajnu krizu u crnogorsko društvo. Uvereni smo da je takva politika već prevaziđena, što će građani i potvrditi na predstojećim izborima - istakli su iz Mitropolije.

Beznađe

Da je anticrkvena kampanja jedan od Đukanovićevih aduta, za Kurir je ocenio i politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir Televizija

- Međutim, nije naročito učinkovit i pokazuje neku vrstu političkog beznađa. Crkveni argument protiv Đukanovića pak daleko je jači jer je izbore pre dve i po godine izgubio zbog pokušaja zakonskog progona SPC. Igra na antisrpstvo je loša strategija - kaže Stanković.

Vladimir Pavićević, savetnik potpredsednika Vlade Crne Gore, bio je još oštriji.

- Milo je potpuno izgubio kompas. Napada i Srbiju i SPC, ali i Vašington, Brisel, Pariz i Berlin. Svi su mu krivi zato što u nedelju gubi na izborima. Jakov Milatović je izbor građana Crne Gore za predsednika i taj izbor će doneti puno razvlašćivanje Đukanovića - tvrdi Pavićević.

Kurti podržao Mila Ako ne pobedi, stvoriće se "velika Srbija"

Kosovski premijer Aljbin Kurti pružio je podršku Milu Đukanoviću.

- Ako Đukanovićev protivnik pobedi, to bi otvorilo put nestanku crnogorske nacije, dominaciji SPC, jačanju Kremlja, slabljenju NATO i konačno stvaranju "srpskog sveta" i "velike Srbije" - rekao je Kurti.

I. Ž./

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track