SRBIMA VAĐENI ORGANI I PRODAVNI U INOSTRANSTVU! A Tači tvrdi da nije ni postojala ŽUTA KUĆA! Stručnjaci: Zaštitite svedoke!

POLITIKA

SRBIMA VAĐENI ORGANI I PRODAVNI U INOSTRANSTVU! A Tači tvrdi da nije ni postojala ŽUTA KUĆA! Stručnjaci: Zaštitite svedoke!

Politika -

Bivši vođa OVK u Hagu kazao da nije postojalo vađenje organa. Sagovornici Kurira ističu da pred nalazima Dika Martija, koji je sve to utvrdio, niko nije mogao da zažmuri

Albanci su ponovo krenuli sa sramnom kampanjom izvrtanja činjenica! Bivši komandant tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači, koji je optužen za zločine nad Srbima na Kosovu, pred sudom u Hagu negirao je da je OVK 1999. trgovala ljudskim organima zarobljenika, ali je otišao i toliko daleko da je kazao da nije ni postojala "žuta kuća", gde su Srbima vađeni organi i potom prodavani u inostranstvu!

Sagovornici Kurira ocenjuju da je ovakvo izvrtanje činjenica opasno, ističući da niko u svetu nije mogao da zažmuri pred izveštajem bivšeg specijalnog izvestioca Evropske komisije Dika Martija, koji je utvrdio da je bilo trgovine organima.

Bez obraza

- Međunarodna zajednica me je obavestila da je Specijalni sud od suštinskog značaja da bi se ti mračni navodi o trgovini organima koji se prepisuju Kosovu pobili. Svetu je sada poznato da nije bilo trgovine organima, "žuta kuća" nikada nije ni postojala, a ni OVK ni ja nismo krivi za ono šta nam se pripisuje - kazao je Tači u utorak. Potom je osporio i navode iz izveštaja Dika Martija da su OVK i on lično bili umešani u trgovinu ljudskim organima, pa je takve tvrdnje okarakterisao jezivim.

Redžep Seljimi, Hašim Tači
foto: AP/Koen Van Weel

Međutim, nije samo Marti utvrdio da je bilo trgovine organima otetih Srba na Kosmetu. O tome je u svojoj knjizi pisala i bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte. Ona je u njoj iznela podatke da je 1999. saznala od novinara da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi, koji su zatim slati u inostranstvo i potom distribuisani u klinike širom Evrope.

I istraga koju je sprovelo srpsko tužilaštvo za ratne zločine pokazala je da su hirurški zahvati nad žrtvama trgovine organima izvođeni u domovima zdravlja ili bolnicama koji su tokom rata korišćeni za lečenje vojnika OVK. Kako se navodi, za te potrebe korišćeni su deo bolnice u kasarni "Bajram Curi", dom zdravlja u jednoj fabrici u Tirani, neuropsihijatrijska bolnica u zatvoru broj 320 u mestu Burel i privatna kuća adaptirana u bolnicu u blizini mesta Tropoja, takozvana "žuta kuća". Pored tih lokacija, srpsko tužilaštvo raspolaže podacima da je postojao i ilegalni zatvor u rudniku Deva, koji se nalazi u pograničnom delu između Kosova i Albanije, gde je jedan kraj tunela na Kosovu, a drugi u Albaniji.

Monstruozno

Bivši istražni sudija Danica Marinković kaže za Kurir da nedvosmisleno ima dokaza da je "žuta kuća" postojala, kao i da ima svedoka koji su živi i koji mogu to da posvedoče.

Danica Marinković
foto: Happy TV

- Strašno je šta se tamo dešavalo. Tači ima pravo da se brani i da kaže šta hoće, ali je sramno da kaže da ta kuća uopšte nije postojala. Pa gde je savest za porodice žrtava? Ali kada je na tako monstruozan način mogao da čini takve zločine, šta očekivati od njega. Nadam se pak da će svedoci da istraju i da će tužilaštvo da ih sačuva kako bi mogli sve da kažu i da se donese osuđujuća presuda Tačiju i ostalima, jer ono što su oni činili zaista je strašno - kazala je ona.

Advokat Goran Petronijević najpre ističe da haško tužilaštvo nije obuhvatilo optužnicom krivično delo trgovinu organima, što je, kaže, jako loša stvar.

Goran Petronijević
foto: Nenad Kostić

- Takođe, optužnicom tužilaštva izbegnuta je suština - da je taj zločinački poduhvat zapravo imao za cilj etničko čišćenje Srba. A što se tiče "žute kuće", može Tači da tvrdi da ona nije postojala, ali aktivnosti stručnjaka koji su prikupili dokaze na terenu jasno pokazuju da jeste postojala. U tom smislu, džabe i što albanski premijer Edi Rama sprovodi nekakve peticije za reviziju izveštaja Dika Martija, koji je toliko jasno i glasno izgovarao činjenice da ni Evropa na njih nije mogla da ćuti - kazao je Petronijević za naš list.

Cenovnik organa Srce 300.000 maraka, 60.000 bubreg

Takozvana žuta kuća, koja se nalazi u selu Ribe, nedaleko od grada Burela na severu Albanije, danas je bele boje i u njoj žive članovi porodice Katuči. Osim što su negirali da je njihova kuća ikada bila mesto na kome su zarobljenicima vađeni organi, negirali su i da je kuća ikada bila žute boje, ali su istražioci ispod sadašnje bele fasade pronašli tragove žute. Takođe, u kući su pronađeni i tragovi krvi. Kurir je prošle godine objavio svedočenje Albanca, svedok-saradnika u slučaju trgovine organima, koji je otkrio da su organi Srba otetih na Kosovu krajem devedesetih godina prodavali na crnom tržištu i do 300.000 maraka za srce, 60.000 maraka za bubreg, a 10.000 maraka je bilo pet litara krvi.

Skandalozna odbrana u Hagu Krasnići sve svalio na Beograd

Bivši portparol OVK Jakup Krasnići kazao je juče pred Specijalnim sudom Hagu - gde je pre nekoliko dana počeo proces protiv njega i još tri lidera nekadašnje OVK Hašima Tačija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija, pod optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom 1998. i 1999. godine - da se oseća "ukaljanim" ovom optužnicom, a potom je izneo optužbe na račun Beograda. Krasnići je naveo da je njegova uloga kao portparola bila da OVK predstavi kao dobro organizovanu strukturu.

- Optužnica Specijalnog suda za ratne zločine me je više povredila od zatvora i torture iz Srbije. Čitav život svedočio sam genocidnom ponašanju Srbije. Jugoslovenska propaganda o bratstvu i jedinstvu prikriva pakao i nasilje koje su trpeli kosovski Albanci. Ne stidim se što sam plakao kada sam video sve pobijene članove porodice Jašari iz Prekaza. Povode za rat i napade smišljali su Srbi sa namerom da okrive Albance. Odluku o seriji zločina nad Srbima na Kosovu doneli su Milošević i njegov strateški štab. Odlučeno je da Služba državne bezbednosti izvrši nekoliko terorističkih napada za koje bi se okrivio OVK. To je dokaz da iza ubistava svake etničke grupe na Kosovu stoji beogradski režim - rekao je Krasnići tokom iznošenja odbrane. J. P.

I. Žigić

Štampano izdanje 06.04.2023.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track