Duliću preti pet godina zatvora
Foto: KURIR

Afera „satovi“

Duliću preti pet godina zatvora

Politika -
Bivši ministar mogao bi krivično da odgovara ako Agencija za borbu protiv korupcije utvrdi da nije prijavio svoje satove

BEOGRAD - Tika-taka, tika-taka...Oliveru Duliću, bivšem ministru životne sredine i prostornog planiranja, preti kazna zatvora od šest meseci do pet godina, uz 10 godina zabrane učešća u javnom životu ako Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio skupocenu kolekciju satova, čija je vrednost procenjena na oko 100.000 evra. U imovinskoj karti Dulića, objavljenoj na sajtu Agencije, časovnika nigde nema.Međutim, kako je Kurir pisao, bivši ministar ima pet različitih satova. Poznavaoci su na osnovu fotografija naveli da ima „roleks“, „tag hojer karera“, zlatni „šopar mile milja“ s narukvicom od kaučuka i sat sa mehanizmom turbijon.Član Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić kaže da su funkcioneri dužni da u izveštaju o imovini ili prijavi o poklonima prijave sve vredne stvari - satove, slike, escajge, ali napominje da se u imovinskoj karti na sajtu Agencije ne objavljuju svi prijavljeni podaci.- Što se tiče slučaja Dulića, odnosno saznanja do kojih je Kurir došao, Agencija može da ispita da li je on prijavio satove tek nakon što nam neko dostavi podnesak. Tad pokrećemo postupak - proveravamo da li je prijavio satove, kako ih je stekao i tražimo da se on izjasni. Ako je nešto sumnjivo, slučaj predajemo policiji, koja može da podnese i krivičnu prijavu - objašnjava Čupić i dodaje da za neprijavljivanje imovine preti zatvorska kazna od šest meseci do pet godina, uz 10 godina zabrane učešća u javnom životu.- Pošten funkcioner treba da prijavi svaku vrednu stvar. Ja sam, recimo, prijavio da čak da imam biblioteku od 5.000 knjiga, koju sam skupljao ceo život - zaključuje Čupić.Redakcija Kurira ponovo poziva Olivera Dulića da dođe danas kod nas kako je obećao da mu otkupimo sve satove po dvadeset puta manjoj ceni.

Dulić: Vi ste kreteni i debiliPoštujući pravila i etiku novinarske profesije, Kurir je pre dva dana pozvao Dulića i zamolio za objašnjenje toga kako je za četiri godine ministrovanja to uspeo. Odgovor je, između ostalog, sadržao, salvu uvreda:- Vi ste lažljivci, kreteni, debili koje ću da tužim. Nemojte više da me zovete.Nakon dva-tri sata Dulić je pozvao novinara zamolivši da unese izmene u njegovu izjavu.

Zahtev AgencijiKurir je juče poslao molbu Agenciji za borbu protiv korupcije da odgovori da li je Dulić u izveštaju u imovini i prihodima i (li) prijavi o poklonima naveo satove i zahtev da, ako to nije učinio, Agencija ispita naša saznanja da poseduje skupocenu kolekciju satova.

Dulić će možda svoj hobi skupo da plati?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track