AMBASADOR HIL: Dijalogu Beograda i Prištine je potreban novi momentum, dobro je što imaju plan za 2. maj
Foto: Nemanja Nikolić

AMBASADOR HIL: Dijalogu Beograda i Prištine je potreban novi momentum, dobro je što imaju plan za 2. maj

Politika -

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je dijalogu Beograda i Prištine potreban "novi momentum" i da očekuje pomak u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) nakon sastanka dve strane u Briselu 2. maja.

"Jako je važno da se nastavi sa dijalogom, dijalogu treba novi momentum, zadovoljan sam što imaju plan za 2. maj. Jasno je da je vreme za ZSO sada i da će u tom smislu brzo dešavati", rekao je on novinarima na konferenciji Američke privredne komore u Srbiji "Regionalna ekonomska saradnja - Otvoreni Balkan: šta privreda može da očekuje?".

Odbio je da komentariše juče održane lokalne izbore na severu Kosova.

"Fokusiram se na odnose SAD i Srbije i njihov dalji napredak. Drugi prioritet koji ja imam je ono što radimo kroz Otvoreni Balkan. Moramo naći načine da razvijemo šablone saradnje u regionu, da je regionalna integracija proces kom će se svi pridružiti. Otvoreni Balkan je uzbudljiv jer ga je stvorio region sam, ali očigledno je da mora da bude harmonizovan sa ostalim procesima", rekao je Hil.

Podsetio je da se prvih šest tačaka u Briselskom sporazumu odnosi na ZSO, rekao da je to pitanje koje traje 10 godina i da se mora što pre rešiti.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track