AMBASADOR HIL: Inicijativa Otvoreni Balkan može doprineti stabilnosti, razvoju i ekonomskom napretku regiona
Foto: Nemanja Nikolić

AMBASADOR HIL: Inicijativa Otvoreni Balkan može doprineti stabilnosti, razvoju i ekonomskom napretku regiona

Politika -

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da će uspeh Zapadnog Balkana zavisiti od saradnje zemalja regiona i da inicijativa Otvoreni Balkan može doprineti stabilnosti, razvoju i ekonomskom napretku regiona.

Proces evropskih integracija dugo traje, ali Evropska unija želi da njene nove članice unesu nešto pozitivno, kao što je saradnja sa susedima, rekao je Hil na skupu Američke privredne komore u Srbiji, posvećenom očekivanjima privrede od Otvorenog Balkana.

Nema sumnje da će Srbija bit važna članica EU, ali odnosi u regionu utiču na brzinu pristupnog procesa, izjavio je Hil.

On je ocenio da je potrebno ostvariti harmonizaciju poslovnih pravila u svim zemljama Zapadnog Balkana i jačanje infrastrukture koja će omogućiti transport robe i komunikacije među državama.

Predsednik Američke prvredne komore u Srbiji Stefan Lazarević je naveo da je Otvoreni Balkan uticao da vreme kretanja robe bude smanjeno za 50 odsto, dok su troškovi transporta manji za 80 odsto, što je doprinelo povećanju ukupnog obima trgovine za oko 30 odsto.

Otvoreni Balkan je odlična prilika za liberalizaciju tokova kapitala, što će nas očekivati i približavanjem EU, rekao je Lazarević.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović ocenio je da je Otvoreni Balkan jedan od najvažnijih elemenata ekonomske politike Srbije i da nema alternativu.

Svako drugo rešenje je put u ekonomsku i političku nestabilnost, izjavio je Momirović, uz konstataciju: Moramo biti više usmereni jedni na druge. Otvoreni Balkan je doveo do toga da Srbija i Albanija imaju najbolje odnose u istoriji, rekao je Momirović.

(Kurir.rs/Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track