PREDSEDNIK SRBIJE: 1.200 policajaca biće raspoređeno u školama, Vučić traži uvođenje smrtne kazne! Sledi razoružavanje
Foto: screenshot Pink tv

Jutro posle masakra u Mladenovcu

PREDSEDNIK SRBIJE: 1.200 policajaca biće raspoređeno u školama, Vučić traži uvođenje smrtne kazne! Sledi razoružavanje

Politika -

* Ovo je napad na celu našu zemlju, poručio je predsednik i dodao da će odsad svaka škola imati svog policajca koji će ceo dan sedeti u toj školi da deca budu bezbedna a roditelji sigurni jer nema "majke i bake koja je u poslednjih 48 sati spavala"

* Tražio sam da se vrati smrtna kazna, ali su me premijerka i Vlada odbili rekavši da bismo pored Belorusije bili jedina takva zemlja u Evropi

* O lažima da čovek šeta naoružan na Vračaru

* Noćašnji zlikovac uhapšen, bela dana neće videti! O teroristi iz Mladenovca rekao da je motiv za njegov noćašnji krvavi pir, kako je uhapšeni rekao, omalovažavanje. Da je reč o mladiću koji u Srbiji nosi majicu s Hitlerovim pozdravom i veliča Hitlera, te da je u toku samog hapšenja policajcima govorio: Poštovanje, poštovanje

BEOGRAD - Drugi put u poslednjih 48 sati moramo da se obratimo, saučešće noćas zločinački ubijenim ljudima... Svaka reč je teška, suvišna i istovremeno nedovoljna... Ovo je napad na celu našu zemlju!, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obrativši se jutros iz Predsedništva Srbije zajedno sa članovima Vlade Srbije.

1 / 7 Foto: screenshot Pink tv

O tragediji u osnovnoj školi na Vračaru

- Prva mera: Primićemo još 1.200 policajaca a po jedan ima da sedi u svakoj od 330 škola... Za to smo našli i obezbedili 25 milona evra, rekao je predsednik.

- Ovo je napad na celu našu zemlju. Izgubili smo mnogo dece, deke i bake su izgubile unuke, majke i očevi svoju decu. Upravo zato, Amerika kada se suočila 11. septembra sa više hiljada ubijenih, znali su da odgovore. Mnogi drugi su takođe u najtežim trenucima donosili najteže odluke. Posle ubistva dece svi smo bili u stanju šoka, čak i mi kojima je zadatak da budemo trezveni i odgovorni. Tražili smo motiv i razlog, nemogavši da to pronađemo.

Mi u Srbiji imamo 505.247 učenika, roditelji su sa razlogom zabrinuti, očekuju da im dete bude sigurno u školi, a onda se pojavi psihopata, monstrum, đavo, zovite kako hoćete. Kako da umirimo roditelje. Nekoliko novih mera. U narednih 6 meseci 1200 novih policajaca i prebacićemo 1000 policajaca više da provode vreme u školama, dok ne dostignemo nivo da su uvek policajci u školama, time ćemo za 90 odsto povećati bezbednost u školama. To je za sigurnost roditelja, pre svega majki. Zlikovac je uhapšen i više svetlost dana videti neće - rekao je Vučić.

1 / 12 Foto: screenshot Pink tv

- U slučaju dečaka sa Vračara bile su priče da li će biti na slobodi, neki su ga čak i branili. Da li ste normalni, ljudi, toliko porodica je zavijeno u crno.

U narednih šest meseci primićemo novih 1.200 policajaca, da roditelji mogu da se osećaju sigurno, rekao je Vučić dodavši da će se time smanjiti nasilje u školama u Srbiji za oko 80 odsto.

O Mladenovcu

- Zlikovac je uhapšen i bela dana neće videti, rekao je predsednik o osumnjičenom za noćašnji masakr u Mladenovcu naglasivši da je reč o teroristi i terorističkom napadu.

O teroristi iz Mladenovca je rekao da je motiv za njegov noćašnji krvavi pir, kako je uhapšeni rekao policiji, omalovažavanje, te da je tu reč stoput ponovio.

On je kazao i da je u Srbiji našao da nosi majicu s Hitlerovim pozdravom i da veliča Hitlera, a da je u toku samog hapšenja policajcima samo govorio: Poštovanje, poštovanje

"Noćašnji napad je bio teroristički napad"

Noćašnji napad je bio teroristički napad, akt u kome su naše Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) imale zadatak da uhapse ili neutrališu teroristu", rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu.

Vučić je nakon drugog masovnog ubistva u Srbiji, koje se dogodilo dva dana nakon što je 13-godišnji učenik OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu ubio osam učenika i jednog radnika obezbeđenja, naveo da je "zlikovac" iz Mladenovca uhapšen, a da "ti monstrumi neće pobeći nigde i neće izaći nikad".

"Pravde će biti. Ni onaj mali monstrum, ni ovaj malo veći monstrum, po godinama samo. Biće da se mešam u pravosuđe... Ne, nego ćete da ubijate decu, a da se šetate za dva dana", kazao je Vučić.

Zahvalio se svim jedinicama koje su tokom noći gonili ubicu, kao i taksisti iz Kragujevca koji je "pokazao da je častan čovek, za razliku od nekih koji su znali gde se ubica nalazi, a nisu prijavili".

"Inače bi bio priveden pravdi ranije. I oni će naravno biti pozvani na odgovornost", rekao je Vučić.

On je naveo da će tokom dana biti još privođenja u vezi sa tim slučajem, kao i da će privedeni biti svi oni koji su na crnom tržištu davali nelegalno oružje "monstrumu iz Mladenovca".

Naveo je da je u Srbiji u četvrtak bilo 25 intervencija zbog neodgovornog ponašanja omladine, koja je imitirala "monstruma ubicu", 13-godišnjeg dečaka koji je ubio osam vršnjaka i pripadnika obezbeđenja, kao i još 20 lažnih prijava.

"Naši policajci i službe ne mogu da stignu da pohapse sve, a za svakog moramo da odgovaramo", rekao je on i dodao da je danas doneta odluka da se podigne nivo obaveštajne i kontraobaveštajne zaštite Srbije.

Ocenio je da je važno da se spreči širenje panike i laži i naveo da je jutros lažno prijavljeno da se čovek s automatskom puškom šeta u beogradskom naselju Zvezdara.

"Mi smo poslali ne znam koliko jedinica sa nalogom da ga likvidiraju odmah, u skladu sa zakonima naravno, da mu kažu da spusti oružje, a ne sme da se dozvoli izazivanje opšte opasnosti da ubije nekoga. Prijava je bila lažna", rekao je Vučić i apelovao na medije da ne objavljuju laži i neproverene vesti.

Razoružavanje Srbije

Kad je reč o proveri vlasnika naoružanja, predsednik je najavio da sledi razoružanje Srbije i takve provere posle kojih će Srbija ostati na 30.000-40.000 komada oružja, kojeg trenutno ima oko 760.000 a na tu brojku je spušteno sa 900.000 i nešto hiljada. Najavio je proveru uslova za držanje oružja od vlasnika do vlasnika ali i bitno pooštrene kazne ne samo za one koji ga nesavesno ili nezakonito drže već i za one koji se bave ilegalnom prodajom i prepravljanjem za dalju prodaju.

Predsednik je kazao da naši policajci i službe ne mogu da stignu da pohapse sve posle čega se zahvalio svim jedinicama na noćašnjoj akciji u Mladenovcu u potrazi za teroristom.

Vučić zatražio je od MUP-a da što je pre moguće izda moratorijum na izdavanje bilo kakvog oružja u naredne dve godine, uključujući i lovačko oružje. Vučić je dodao da što manje cevi ima, to manje opasnosti za našu decu i građane.

- Odmah da MUP izda moratorijum na izdavanje bilo kakvog oružja u naredne dve godine, uključujući i lovačko oružje.

Nalaže se MUP-u da sve osobe koje imaju nelegalno oružje predaju u narednih mesec dana predaju to oružje, ili će uslediti brutalne sankcije.

Vlada će doneti zaključak koliko danas kojim se nalaže MUP-u da pripremi izmene i dopune Zakona o municiji, kojima će se pooštriti mere držanja oružja.

- Ima oko 400.000 lica, svi oni će proći rigorozne mere, razoružaćemo Srbiju. Za to malo oružja kojih bude bilo biće potrebne šestomesečne provere, i obavezan tekst na psihoaktivne supstance. Razoružaćemo Srbiju, a kazne će biti drastične. Pa da vidimo kako ćete da nabavite oružje. Ni to neće biti dovoljno, pa i za to malo oružja što ostane, biće predviđene šestomesečne provere lica, sa lekarskim, psihijatrijskim i drugim pregledima, i kada nadležne službe kažu, obavezan test na drogu, najavljen samo 48 sati ranije - kaže predsednik.

Vučić je dodao da što manje cevi ima, to manje opasnosti za našu decu i građane.

- Odmah da MUP izda moratorijum na izdavanje bilo kakvog oružja u naredne dve godine, uključujući i lovačko oružje. Nalaže se MUP-u da sve osobe koje imaju nelegalno oružje predaju u narednih mesec dana predaju to oružje, ili će uslediti brutalne sankcije i strašne posledice - rekao je on. - kazao je Vučić.

Predsednik je najavio da su ove nesreće koje su se zadesile za nas najveće iako ni teritorijalno ni brojčano nismo velika zemlja i da ćemo morati da primenimo mere koje će dati rezultate. On se osvrnuo na roditelje koji strahuju i kažu ja moram da radim, idem na posao, poslao sam dete u školu a strahuje da će ga vratiti mrtvog.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track