ŽOFRE: Manifestacije za Dan Evrope se odlažu zbog tragičnih događaja, cvetni tepih na Kalemegdanu
Foto: BETA/Amir Hamzagić

ŽOFRE: Manifestacije za Dan Evrope se odlažu zbog tragičnih događaja, cvetni tepih na Kalemegdanu

Politika -

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žofre danas je rekao da će brojne manifestacije u Srbiji povodom Dana Evrope, 9. maja, biti odložene za kasnije, zbog tragičnih događaja u zemlji.

"Sutra će biti mali događaj u 11.00 na Kalemegdanu, gde ćemo imati 'cvetni tepih' koji ćemo podeliti sa svima. Biće to svečani trenutak u okviru tragičnih okolnosti", rekao je za RTS Žofre i ponovio iskreno saučešće povodom tragedije u beogradskoj školi i u Mladenovcu.

Žofre je rekao da nije trenutak za brojne događaje, koncert i tradicionalni prijem povodom 9. maja, Dana Evrope ustanovljen u znak sećanja na početak stvaranja EU, i da je odlučeno da oni budu odloženi za kasnije.

"Naći ćemo trenutak pa obeležimo ove događaje jer je važno setiti se da je ovaj mirovni projekat značajan danas kao što je bio i tada", u vreme stvaranja EU, rekao je Žofre.

"Dokazali smo u Evropi da su države članice jače zajedno i Srbija će biti zajedno sa EU", poručio je šef Delegacije EU u Srbiji.

Govoreći o kampanji "Stalo nam je - Bolji smo zajedno", u kojoj je učestvovao zajedno sa ambasadorima država članica, Žofre je rekao da je čuo pozitivne komentare.

"Smatram da su ljudi zainteresovani za EU i da su zainteresovani da Srbija postane deo EU. Postoji kritika zbog trajanja pregovora i ključno je da ostanemo usredsređeni na krajni cilj", rekao je Žofre koji je govorio i o 25 epizoda o životu građana Srbije koje treba da počnu da se prikazuju na RTS-u.

Kroz serijal "Ovo je Srbija" želimo da pokažemo da naš rad obuhvata različite aspekte života građana Srbije, rekao je Žofre i dodao da treba razgovarati sa ljudima koji žive obične živote, koji imaju interakciju sa EU i koji imaju korist od saradnje sa EU.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track