PODLO: Kurti na sve načine pokušava da izazove tenzije, pa da za sve optuži Srbe! U petak preuzimaju vlast u Severnoj Mitrovici
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

ne prestaje s provokacijama

PODLO: Kurti na sve načine pokušava da izazove tenzije, pa da za sve optuži Srbe! U petak preuzimaju vlast u Severnoj Mitrovici

Politika -

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti ne prestaje s provokacijama! Osim što su kosovski specijalci pokušali da isprovociraju reakciju Srba upadom u Zvečan, Priština ne odustaje ni od nametanja svojih ljudi na čelna mesta u opštinama gde pretežno žive Srbi.

Vratio bi region u devedesete

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštili su da je u petak „više desetina Kurtijevih naoružanih specijalaca upalo u tri magacina s robom u mestu Doljane nadomak Zvečana pod izgovorom potrage za nelegalnom robom, a s jednim jedinim pravim ciljem - da isprovocira neodmerenu reakciju Srba i optuži ih za tenzije na terenu“.

- Najnovija demonstracija sile Kurtijevog represivnog aparata nedvosmisleno razotkriva njegovu nameru da se izazove destabilizacija širih razmera, s ciljem da proces normalizacije odnosa s Beogradom bude srušen, a obaveze koje je Priština preuzela u njegovom dosadašnjem toku budu poništene. Upad naoružanih prištinskih okupatora sa desetinama dugih cevi u magacin kod Zvečana, juriš na robu od koje brojne porodice žive, jeste ništa drugo do podizanje temperature pred novu rundu dijaloga u Briselu. Zbog toga je važno da su Srbi po ko zna koji put sačuvali mir i prisebnost i nisu naseli na najnoviju Kurtijevu provokaciju, koja je sračunata da izazove reakciju srpskog naroda - naveli su iz Kancelarije za KiM i dodali da je Beograd taj koji mesecima unazad gasi požare i smiruje strasti na Kosmetu, kako bi se izbeglo da grupa ekstremista i šovinista u Prištini ceo region vrati u devedesete godine prošlog veka.

Ne slušaju Brisel

Istovremeno, opština Severna Mitrovica saopštila je da će Arden Atić položiti zakletvu kao novi gradonačelnik u petak, 19. maja, u 11 časova u sali Skupštine opštine, prenosi Kossev.

Atić je na mesto predsednika ove opštine došao pobedom na vanrednim izborima koji su 23. aprila održani u Leposaviću, Zvečanu, Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, a nakon što su Srbi sa severa novembra prošle godine napustili sve kosovske institucije, pa i lokalnu samoupravu.

- Sednica će se održati u petak, stiglo nam je obaveštenje. Počinje u 11 sati u zgradi Skupštine opštine, dakle, za nedelju dana i sve će se odvijati proceduralno - rekao je odbornik SO Skender Sadiku za Kosovo onlajn.

Srbi na severu Kosova čine većinu, ali srpske političke stranke na pomenutim izborima nisu učestvovale, pa je zato izlaznost bila svega 3,47 odsto.

Priština je pre nekoliko dana, inače, potvrdila da je Evropska unija zatražila da se ne uzimaju u obzir mandati gradonačelnika na severu KiM i da oni ne polažu zakletvu. No, uprkos tome, očigledno je da će se prištinski režim oglušiti o ovaj zahtev iz Brisela.

Kao jedan od prvih poteza novog rukovodstva u Severnoj Mitrovici pominjala se mogućnost otvaranja mosta na Ibru, što je i specijalni izaslanik Unije Miroslav Lajčak ocenio kao potencijalno opasno.

Bivši premijer Belgije Iv Leterm

Moguće u EU bez rešenja za Kosovo

Iv Leterme
foto: EPA/ANTONIO PEDRO SANTOS

Nekadašnji premijer Belgije Iv Leterm izjavio je za Kosovo onlajn da je Evropska unija pre šest ili sedam godina propustila priliku da brže integriše region Zapadnog Balkana, navodeći i da se pitanje Kosova mora rešiti, jer Unija ne želi da uvozi nerešena pitanja.

Konstatuje i da na Balkanu i dalje postoje otvorena pitanja, navodeći da je, pre svega, ekonomska situacija nezadovoljavajuća.

- Naravno, tu je i problem Kosova, koji treba da se reši - podvukao je Leterm. On smatra da je teorijski moguće da se Srbija primi u članstvo EU bez rešenja pitanja Kosova, navodeći kao primer prijem Kipra, koji ni dan-danas nema rešeno pitanje dela teritorije.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track